Ηράκλειο: Πιάνουν… πάτο τα φράγματα και μπαίνει φραγμός στην υπερκατανάλωση

patris.gr  18 May, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ηράκλειο: Πιάνουν… πάτο τα φράγματα και μπαίνει φραγμός στην υπερκατανάλωση

Το αποτύπωμα της ανομβρίας στο Ηράκλειο με τη θεαματική πτώση της στάθμης νερού στα φράγματα Αποσελέμη και Φανερωμένης αλλά και στους υπόγειους υδροφορείς μας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το ότι θα πρέπει να μπει φραγμός στην υπερκατανάλωση νερού, στις ανεξέλεγκτες διαρροές και στην άρδευση χωρίς κανόνες και πλαίσιο.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα αναλύθηκαν στη διευρυμένη σύσκεψη που οργάνωσε η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στην οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά με χάρτες, σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες και επίσημες μετρήσεις η πραγματικότητα με την οποία είναι αντιμέτωπη η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, που ζει οδυνηρά τον εφιάλτη της λειψυδρίας και τις δραματικές επιπτώσεις της στα διαθέσιμα αποθέματα νερού.

Στα χαμηλότερα επίπεδα της 7ετίας οι περυσινές και φετινές
βροχοπτώσεις στη Μεσσαρά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν με βάση τα στοιχεία του Απριλίου στο φράγμα Φανερωμένης, το οποίο σε κατάσταση πληρότητας μπορεί να έχει 12.504.162 κυβικά νερού, σήμερα έχει μόλις 3.721.310 κυβικά. Θεαματικά είναι τα στοιχεία των βροχοπτώσεων όπως αυτά μετρήθηκαν από 6 σταθμούς της Μεσσαράς, όπου η στάθμη του νερού σε περιοχές έχει πέσει 10 μέτρα κάτω.

Πλέον οι ποσότητες νερού στους υπόγειους υδροφορείς στη Βιάννο, τις Μοίρες, και το Τυμπάκι βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΛΓΟ Δήμητρα μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ορθές γεωργικές πρακτικές στην άρδευση και να υπάρξει μια προσαρμογή στα δεδομένα που επιβάλλει η δύσκολη πραγματικότητα με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Ν. Κουργιαλάς εκπροσωπώντας τον ΕΛΓΟ Δήμητρα υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν από όλους τους φορείς διαχείρισης νερού συγκεκριμένα μέτρα προσαρμογής, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία μικρών υδραυλικών έργων, με στόχο τη σωστή κατανομή των υδάτινων πόρων, όπως αντίστοιχα την επιλογή ανθεκτικών στην ξηρασία ποικιλιών καλλιέργειας.

Επίσης θα πρέπει να ακολουθούνται οι ορθές γεωργικές πρακτικές και να γίνεται σωστή άρδευση σε ό,τι αφορά τις ποσότητες νερού με τη χρήση νέων τεχνολογιών ευφυούς άρδευσης χαμηλού κόστους. Με δεδομένο λοιπόν ότι αυτά είναι τα στοιχεία για τα αποθέματά μας, θα πρέπει όλοι οι φορείς διαχείρισης νερού να προετοιμαστούν για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τα μέτρα εκείνα που θα αποτρέψουν οποιαδήποτε σπατάλη νερού.

Με δηλώσεις της η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το φαινόμενο αυτό έχει επαναληφθεί σχετικά πρόσφατα, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018 ήταν αντίστοιχο με το φετινό. ´Ευχόμαστε το νέο υδρολογικό έτος να είναι πλούσιο σε βροχές, ώστε να μπορούμε να ανακάμψουμε, όμως σε αυτή τη φάση χρειάζεται εγρήγορση από όλους μας και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναπτυχθεί η κατάλληλη συνείδηση του κάθε καταναλωτή σε σχέση με την προστασία του νερού.

Η άρδευση των καλλιεργειών και ο γεωργικός τομέας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό από την κατανάλωση του νερού, για τον λόγο αυτό επικεντρωθήκαμε σε αυτό το επίπεδο. Το θετικό είναι, όπως περιέγραψε η κ. Μαρτίνου, ότι έχει γίνει κοινή συνείδηση το γεγονός ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς διαχείρισης νερού να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στο ζήτημα των διαρροών και της σπατάλης νερού, που με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να επιτρέπεται.

Επίσης τονίστηκε ότι θα πρέπει η άρδευση νερού να γίνεται τις κατάλληλες ώρες και να είναι σαφή να κρίσιμα στάδια της κάθε καλλιέργειας, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν και τα οφέλη από την ελλειμματική άρδευση η οποία, παρά το όνομα που έχει, δεν πρέπει να φοβίζει, διότι δεν συνεπάγεται και μείωση της παραγωγής. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν και αλλαγή νοοτροπίας από όλο τον κόσμο και να είναι βιώσιμος ο τρόπος διαχείρισης νερού, διότι το φαινόμενο της λειψυδρίας θα επαναλαμβάνεται περιοδικά, καθώς δεν είναι κάτι που έγινε μόνο φέτος και δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

 

patris.gr  18 May, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα