Με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στα Μάλια, στη Σταλίδα και στη Χερσόνησο του Δήμου Χερσονήσου.
Όπως διευκρινίζει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Ηρακλείου, η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας έχει ως στόχο τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου του δάκου της ελιάς και της οικονομικής ζημιάς που αυτό προκαλεί, σε ανεκτά επίπεδα.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις που επικρατούν συνθήκες εξαιρετικά ευνοϊκές για το έντομο, καλούνται οι παραγωγοί να μεριμνούν για την υποβοήθηση της καταπολέμησης του εντόμου, χρησιμοποιώντας ίδια μέσα αντιμετώπισης (παγίδες μαζικής παγίδευσης, επιπλέον δολωματικούς ψεκασμούς, ψεκασμούς κάλυψης), ενεργώντας πάντα υπό την καθοδήγηση των τεχνικών τους συνεργατών.
Προβλέψεις για την παραγωγή
Λόγω της περσινής υπερπαραγωγής καθώς και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τη φετινή περίοδο, τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα όσο και κατά το διάστημα της άνθησης και καρπόδεσης, στην Περιφερειακή Ενότητα αναμένεται σημαντικά μικρότερη παραγωγή σε σχέση με την περσινή. Από τους πρώτους ελέγχους παρατηρείται μειωμένη και ανομοιόμορφη καρπόδεση σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες, η οποία σε κάποιες από αυτές φτάνει στα όρια της ακαρπίας. Δεδομένης της ανωτέρω κατάστασης καθώς και της πρόβλεψης του προγράμματος δακοκτονίας για εξαίρεση των Τοπικών Κοινοτήτων με καρποφορία μικρότερη του 25% (για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες), υπάρχει σημαντική πιθανότητα εξαίρεσης κάποιων περιοχών.
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους παραγωγούς στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, δεδομένου ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος είναι εξαιρετικά αμφίβολη και ως εκ τούτου θα χρειαστεί να επέμβουν και με ίδια μέσα. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να προσδιορίζουν το μέγεθος της παραγωγής τους και να σταθμίζουν με μεγάλη προσοχή τα θέματα κόστους – ωφέλειας για τις όποιες επεμβάσεις τους.
Τονίζεται ότι οι μέχρι σήμερα επικρατούσες καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία, θερμοκρασία) είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα του εντόμου και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τους καλλιεργητές, ιδιαίτερα στις πρώιμες περιοχές όπου ο ελαιόκαρπός πλησιάζει το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο είναι δεκτικός σε προσβολές από το δάκο (στάδιο έναρξης πήξης πυρήνα).
Οι υποχρεώσεις των παραγωγών
Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους. Παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
Επίσης καλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους προκειμένου να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόδεντρά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.
Επισημαίνεται ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γόρτυνα εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για τα έτη 2023-2025 οι Κοινότητες Διονυσίου – Παναγιάς, Σοκαρά και Στερνών. Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο. Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Κοινότητες δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις