Η...λύση σε ενδεχόμενο μπλάκ-άουτ
Πώς θα γλιτώσουμε το μπλακ-άουτ
Και μικρά ντιζελοκίνητα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (τα γνωστά Η/Ζ), που θα έρθουν από τη Ρόδο και θα ενοικιαστούν από ιδιώτες, και συνέχιση - για ένα περιορισμένο διάστημα - της λειτουργίας ντιζελοκίνητων μονάδων της ΔΕΗ, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας, και πλωτές μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, όπως αυτή που έχουν προτείνει επενδυτές από το Κατάρ και έχουν μάλιστα καταθέσει ήδη αίτημα άδειας παραγωγής προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας...
Μέσα από το τρίπτυχο αυτό μέτρων, και έναν συνδυασμό προσωρινών και ημιμόνιμων λύσεων θα επιχειρήσουν, όπως όλα δείχνουν, οι αρμόδιοι φορείς να καλύψουν την “τρύπα” στην ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης και να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο μπλακ-άουτ από φέτος το καλοκαίρι μέχρι και το 2022(ή 2023), όταν και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ηλεκτριστεί η μεγάλη διασύνδεση, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα.
Όπως έχουμε γράψει, το τελευταίο διάστημα έχει σημάνει συναγερμός στις τάξεις των εμπλεκόμενων φορέων, υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος, Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για το πώς θα εξασφαλιστεί ενεργειακά η Κρήτη.
Τα φίδια έχουν ζώσει άρδην τους αρμόδιους, όχι μόνο για το επίμαχο διάστημα 2020-2022, για το οποίο υπήρχε η ανησυχία λόγω του υποχρεωτικού “λουκέτου” μονάδων της ΔΕΗ με βάση την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και για το φετινό καλοκαίρι, οπότε, με όλες τις σημερινές μονάδες κανονικά ενεργές, η Κρήτη αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα ισχύος της τάξης των 90 μεγαβάτ!
Το βασικό σενάριο αφορά στην εγκατάσταση πλωτών μέσων έξω από τον Αθερινόλακκο, τα οποία θα φέρουν αποθηκευτικό χώρο LNG, καθώς και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα συνδεθεί άμεσα με το σύστημα της Κρήτης
Το κρίσιμο ζήτημα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης έχει βρεθεί τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο διαδοχικών επισκέψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (μάλιστα και χθες είχαμε νέες συζητήσεις).
Στο περιθώριο της προχθεσινής υπογραφής της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση με 178 εκατ. ευρώ της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, αρμόδια στελέχη του υπουργείου και της Αρχής ξεδίπλωναν τις παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νησί μέχρι το 2022, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο καλώδιο ισχύος 1.000 MW της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται αφότου η Ρυθμιστική Αρχή πάρει στα χέρια της σχετική μελέτη που εκπονεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μελέτη, η οποία θα προσδιορίζει με ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης για το χρονικό διάστημα 2020-2022.
Ωστόσο, ήδη έχει προκριθεί ένα τρίπτυχο πλέγμα μέτρων, το οποίο σκιαγραφήθηκε προχθές, στο περιθώριο της εκδήλωσης υπογραφής της δανειακής σύμβασης ύψους 178 εκατ. ευρώ μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ΑΔΜΗΕ για το μικρό καλώδιο της Κρήτης.
Όπως ξεδιπλώθηκε στην εκδήλωση, όπου βρέθηκαν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, στελέχη της ΡΑΕ κ.ά., θα πάμε στα εξής 3 μέτρα: χρήση πολλών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, συνέχιση λειτουργίας ορισμένων συμβατικών μονάδων της ΔΕΗ και εγκατάσταση πλωτών μέσων έξω από τον Αθερινόλακκο για παραγωγή φυσικού αερίου.
Τα τρία μέτρα
Το πρώτο και πιο άμεσο μέτρο είναι η χρήση πολλών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, ιδίως το φετινό καλοκαίρι - τόσο ιδιόκτητα Η/Ζ της ΔΕΗ που θα μεταφερθούν είτε από τη Ρόδο και άλλες περιοχές, όσο και Η/Ζ που θα ενοικιαστούν από ιδιώτες.
Ήδη άλλωστε υπάρχει πρώτη απόφαση αδειοδότησης της ΔΕΗ για μεταφορά 18 ιδιόκτητων Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών της ΔΕΗ από τη Ρόδο, συνολικής ισχύος 23 MW, καθώς και για την ενοικίαση άλλων Η/Ζ, ισχύος 18 MW επιπλέον. Όλες οι παραπάνω μικρές ντιζελογεννήτριες θα είναι εγκατεστημένες και θα λειτουργούν στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου.
Το δεύτερο μέτρο είναι η συνέχιση λειτουργίας ορισμένων συμβατικών μονάδων της ΔΕΗ ακόμα και χωρίς παράταση από την Ε.Ε.! Από τον Ιανουάριο του 2020 θα πρέπει να αρχίσουν να αποσύρονται οι παλιές πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη, λόγω της κοινοτικής οδηγίας που απαγορεύει την εκπομπή ρύπων από ένα όριο και πάνω. Για την Κρήτη, παρόλο που μονάδες της ΔΕΗ παραβαίνουν την κοινοτική νομοθεσία, έχουν πάρει ειδική εξαίρεση. Η εξαίρεση ωστόσο λήγει στα τέλη του 2019. Αν δε δοθεί παράταση( που κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να δοθεί από την Κομισιόν), θα πρέπει να αρχίσουν να κλείνουν ή να τίθενται σε καθεστώς πολύ περιορισμένης λειτουργίας πολλές παλιές μονάδες της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή ακόμα κι αν έχει ηλεκτριστεί τότε η μικρή διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου δίνοντας 180 μεγαβάτ στο σύστημα δε θα υπάρχουν στις αρχές τουλάχιστον του 2020 τα αναγκαία μεγαβάτ από άλλες λύσεις, το υπουργείο έχει αποφασίσει τη συνέχιση της λειτουργίας όσων σημερινών συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι απαραίτητες για να μη μείνει το νησί χωρίς ρεύμα, παρά τα όσα ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο. Κοινώς δηλαδή θα συνεχίσουν να λειτουργούν κάποιες μονάδες, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι η παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας να είναι η μικρότερη δυνατή. Αυτό σημαίνει ότι, σε επόμενη φάση, θα δούμε και λύσεις με μονάδες παραγωγής από φυσικό αέριο!
Το βασικό σενάριο αφορά στην εγκατάσταση πλωτών μέσων έξω από τον Αθερινόλακκο, τα οποία θα φέρουν αποθηκευτικό χώρο LNG, καθώς και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα συνδεθεί άμεσα με το σύστημα της Κρήτης.
Την ιδέα, για μια τέτοια ημιμόνιμη λύση που μπορεί να προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης γύρω στα 150 μεγαβάτ - μεγαβάτ πολύτιμα μέχρι να ηλεκτριστεί το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης - όπως έχουμε γράψει, έχει ρίξει ο ενεργειακός όμιλος της Powerglobe από το Κατάρ, στην οποία είναι πρόεδρος ο σεΐχης Mohammad Bin Faisal Al-Thani.
Όπως μάλιστα έχει ανακοινωθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η εταιρεία από το Κατάρ υπέβαλε ήδη δύο αιτήσεις χορήγησης αδειών, η πρώτη για τη δημιουργία Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τη δημιουργία υπεράκτιου σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) για Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) στην περιοχή του Αθερινόλακκου στη Νοτιοανατολική Κρήτη και η δεύτερη αίτηση της εταιρείας Powerglobe αφορά στη χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ
Σε αναμονή για το μεγάλο καλώδιο
Εντωμεταξύ, στο μέτωπο του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κορακιάς-Αττικής, και της προκήρυξης του διαγωνισμού από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, παραμένουμε ακόμα σε αναμονή. Το θέμα τέθηκε προχθές στην ολομέλεια της ΡΑΕ, ωστόσο δεν προέκυψε κάποια νεότερη απόφαση.
Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να εκδώσει την απόφαση για τη θεσμική κάλυψη του ΑΔΜΗΕ και της θυγατρικής του “Αριάδνη” στην προκήρυξη του κατασκευαστικού τμήματος της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Στον ΑΔΜΗΕ δηλώνουν πανέτοιμοι να προκηρύξουν τον διαγωνισμό, και περιμένουν απλώς να ξεκαθαρίσει θεσμικά το ζήτημα με την αλλαγή του χαρακτήρα του έργου, από έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος σε έργο εθνικό, ώστε να μπορέσει να το υλοποιήσει η “Αριάδνη Interconnection”.
Από ό,τι φαίνεται, η ΡΑΕ δε θα πάει σε απόλυτη αλλαγή χαρακτηρισμού του έργου αλλά σε κάτι ενδιάμεσο. Αναμένεται δηλαδή να εκδώσει μια απόφαση που θα κατοχυρώνει ένα θεσμικό πλαίσιο συμβατό για τον ΑΔΜΗΕ τόσο στο ενδεχόμενο που το ελληνικό τμήμα (Κρήτη-Αττική) της μεγάλης διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ απενταχθεί από το καθεστώς των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., είτε παραμείνει. Σε κάθε περίπτωση, από τη ΡΑΕ καθησυχάζουν ότι η αναμενόμενη απόφαση θα ληφθεί άμεσα, προκειμένου ο διαγωνισμός να προχωρήσει μέσα στον Μάιο.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Nations League Playoffs: Ο δρόμος για την άνοδο περνάει απ’ τη...Σκωτία!
- Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις
Σχετικά άρθρα
- Επίδομα θέρμανσης και στο ρεύμα: Ποιοι οι δικαιούχοι – Τα νέα τιμολόγια από το 2024
- Ρεύμα: Αυξήσεις-φωτιά έως και 88% στα τιμολόγια Νοεμβρίου
- Η συσκευή που καίει το περισσότερο ρεύμα στο σπίτι
- Οι λόγοι που ακριβαίνει το ρεύμα στην Ευρώπη
- Ενημέρωση για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση οικισμώντου Δήμου Γόρτυνας