Η Τουρκία επιμένει ότι δεν έχει κρούσμα κορωνοϊού
Μπορεί ο κορωνοϊός να καλπάζει στο γειτονικό Ιράν αλλά και στο Ιράκ και η Κωνσταντινούπολη να διαθέτει ένα τεράστιο διεθνές αεροδρόμιο, αλλά ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρεντίν Κότζα επιμένει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στη χώρα.
Διαβεβαίωσε δε ότι το υπουργείο του κι ολόκληρη η κυβέρνηση Ερντογάν έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να μη φθάσει ο κορωνοϊός στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu. «Αν φθάσει ο κορωνοϊός στην Τουρκία, τότε πιθανότατα θα έχει μεταφερθεί από ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό. Ίσως δούμε κρούσματα και στην Τουρκία, αλλά είναι στο χέρι μας να εμποδίσουμε την εξάπλωσή του», είπε ο Κοτζα.
Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε χθες ότι σταματά τα ταξίδια λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού από διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας. Πέντε από τις οκτώ χώρες με τις οποίες συνορεύει η Τουρκία έχουν καταγράψει κρούσματα του κορωνοϊού, περιλαμβανομένου του Ιράν, όπου μέχρι χθες ο απολογισμός των νεκρών είχε φθάσει τους 236.
Η Moody’s υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Τουρκία λόγω του κορωνοϊού
Αλλά οι διαβεβαιώσεις των Τούρκων αξιωματούχων φαίνεται ότι δεν πείθουν στο εξωτερικό, με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίζει, σύμφωνα με την Asharq Al-Awsat, την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας το τρέχον έτος από το 3% στο 2,5%, λόγω της αποτυχίας, όπως αναφέρει, της Τουρκίας να παραδεχθεί κρούσματα του κορωνοϊού μεταξύ των πολιτών της, παρά τις αναφορές περί εξάπλωσής του στη χώρα.
Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις φήμες για τον κορωνοϊό στην Τουρκία η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της χώρας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για διάδοση ψευδών πληροφοριών ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, ορισμένα ΜΜΕ υπαινίχθηκαν ότι στη Νιγηρία, τη Σιγκαπούρη, το Ισραήλ και την Εσθονία εντοπίστηκαν κρούσματα του κορωνοϊού που έφθασαν με αεροσκάφη της Turkish Airlines.
Όπως επεσήμανε ένας από τους αναλυτές της Standard and Poor’s (S&P) την Παρασκευή, η Τουρκία, άλλες αναδυόμενες οικονομίες και ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη πίεση στην αξιολόγηση του αξιόχρεού τους, λόγω του κορωνοϊού. Όπως είπε ο Frank Gill, διευθυντής του οίκου για την αξιολόγηση του αξιόχρεου σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, «Δεν είναι καλά νέα για κανέναν, ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές. ΟΙ μεγαλύτερες πιέσεις αναμένονται σε χώρες που κινούνται στη βαθμίδα Β».
Αμερικανός αναλυτής: Η Τουρκία παραμένει σε κατάσταση άρνησης για τον κορωνοϊό
Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του κορωνοϊού πυροδοτεί την ίδια ώρα σαρκαστικά σχόλια από μέρους αναλυτών.
Όπως σχολιάζει ο Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute (AEI), «η επιμονή του [Τούρκου υπουργού Υγείας] Κοτζα ότι η Τουρκία δεν έχει κρούσματα κορωνοϊού μοιάζει τόσο αξιόπιστη όσο και η επιμονή του Ερντογάν ότι όλοι οι επικριτικοί έναντί του δημοσιογράφοι που έχει φυλακίσει ήταν τρομοκράτες, ή η άρνηση του πρώην προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ότι δεν υπήρχε ομοφυλοφιλία στο Ιράν.
Πέρα από το μικρό αριθμό των γειτονιών που προτιμούν οι τουρίστες η Κωνσταντινούπολη είναι χαώδης. Ο πληθυσμός της υπερβαίνει τα 15 εκατ. Η διαφθορά και οι διασυνδέσεις συχνά οδηγούν σε ανεξέλεγκτη δόμηση χωρίς την κατάλληλη χωροθέτηση. Και μπορεί με τα νέα αναπτυξιακά έργα να απομακρύνονται παραγκουπόλεις, αλλά ξεφυτρώνουν αλλού. Οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να σταμάτησαν τις πτήσεις, αλλά οι προσευχές στα τζαμιά συνεχίζονται. Ούτε νοιάζεται ιδιαίτερα ο Ερντογάν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας σ’ ένα σύστημα φυλακών, που βρίσκεται στα όριά του με τους πολιτικούς κρατούμενους που φιλοξενεί. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία το 88% των Τούρκων ζουν σε αστικές περιοχές όπου ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί τάχιστα».
Και καταλήγει: «Ο Ερντογάν έβαζε πάντα μπροστά τον εαυτό του και την οικογένειά του. Το να παραδεχθεί μια επιδημία του κορωνοϊού θα σημάνει επιστροφή της Τουρκίας στην ύφεση και καταδίκη του νομίσματός της σε περαιτέρω κατρακύλα. Ωστόσο, ο κορωνοϊός θα πλήξει την Τουρκία και όταν το κάνει, οι αρχικές αρνήσεις του Ερντογάν θα καταστήσουν πολύ χειρότερη την επίπτωσή του στη χώρα. Και όπως και σε άλλα πεδία που υπέφεραν οι Τούρκοι πρόσφατα λόγω του εγωισμού του Ερντογάν – τρομοκρατία του ISIS, απώλειες έναντι της Ρωσίας στη Συρία και παρακμή του κράτους Δικαίου – σε τελική ανάλυση οι Τούρκοι στον Ερντογάν θα πρέπει να ρίξουν το φταίξιμο».
Δείτε επίσης
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων
- Φανερωμένη ώρα μηδέν: Αδειάζει το φράγμα, «στον αέρα» οι ευθύνες
- Δήμος Φαιστου: Σημαντική ενίσχυση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων μέσω του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης
- Γ’Εθνική: Δεν σηκώνει κεφάλι ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Ι.Ν Αγίας Αικατερίνης: Το πρόγραμμα των εορτασμων
Σχετικά άρθρα
- Πως ένας συνταξιούχος γλύτωσε 200.000 ευρώ χρέος...
- ΥΠΟΙΚ: Τέλος στις εκπτώσεις 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων
- ΓΣΕΒΕΕ: Μία στις 7 επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσει μετά την άρση των μέτρων
- Στην επιστρεπτέα προκαταβολή και οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους
- Σταϊκούρας: Άλλα «800 ευρώ» τον Μάιο για τους εργαζόμενους