
Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δύο μεγάλων ευρωπαϊκών ερευνών.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal (BMJ)», σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναδεικνύουν την ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών περιορισμού της πρόσληψης αυτών των τροφών και της προώθησης φρέσκων ή άλλων ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων.
Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι οι επεξεργασμένες τροφές (συσκευασμένα προμαγειρεμένα τρόφιμα, σνακ, ανθρακούχα αναψυκτικά, δημητριακά με ζάχαρη, έτοιμα γεύματα με συντηρητικά, κρέατα και θαλασσινά που έχουν υποστεί ανασύσταση, αφυδατωμένες σούπες λαχανικών κ.α.) αποτελούν το 25-60% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Παράλληλα, έχει φανεί ότι αυτό το είδος των τροφών σχετίζεται με παχυσαρκία, υψηλή χοληστερίνη, ορισμένα είδη καρκίνων κ.α.
Δείτε επίσης
- Nirsevimab: Διαθέσιμο στην Ελλάδα το νέο μονοκλωνικό αντίσωμα για τον RSV σε βρέφη και παιδιά
- Εποχική γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν φέτος – Η ειδικός εξηγεί
- Ασπιρίνη: Τελικά πόσοι τη χρειάζονται για την προστασία της καρδιάς; Μελέτη δίνει την απάντηση
- Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από το ΕΣΥ – Τα 11 νοσοκομεία «πρωταθλητές»- τέταρτη η 7η ΥΠΕ
- Νόμπελ Ιατρικής για τους μηχανισμούς που εμποδίζουν τις αυτοάνοσες ασθένειες
Σχετικά άρθρα
- Aυτισμός: Γιατί οι ισχυρισμοί του Τραμπ είναι επικίνδυνοι – Μια καθηγήτρια απαντά
- Τραμπ: Συνδέει τον αυτισμό με την παρακεταμόλη, χωρίς την παραμικρή επιστημονική τεκμηρίωση
- Συναγερμός στα νοσοκομεία – Σε έξαρση ο επικίνδυνος μύκητας Candidozyma auris
- Έρευνες δείχνουν το ελαιόλαδο ως αποτελεσματικό συστατικό για πιο ασφαλή και ισχυρά εμβόλια mRNA
- Έρευνα: πιθανή σχέση μεταξύ των μικροπλαστικών στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και προβλημάτων υγείας