Η πρωτιά των Τυμπακιανών αγροτών και η προσπάθεια για τον πρώτο αναδασμό

  29 January, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Η πρωτιά των Τυμπακιανών αγροτών και η προσπάθεια για τον πρώτο αναδασμό

Οι Τυμπακιανοί κατα τον περασμένο αιώνα απασχολούντο με πολλές καλιέργειες: Ελαιοκαλλιέργεια, καλλιέργεια δημητριακών, εσπεριδοειδών, αμπελιών, κοκκαειού, που το καλλιεργούσαν σαν είδος πρασιάς. Έβγαζαν πολύ κοκκάρι που το πουλούσαν σε όλα τα χωριά της Μεσσαράς καθώς αποτελούσε την πρώτη ύλη της κρεμυδοκαλλιέργειας. Πέτυχαν πλούσια εισοδήματα (μποστανικά και άλλα κηπευτικά).

Πέρασαν τα χρόνια, κακά-καλά και οι αγρότες του Τυμπακίου ξεπέρασν τα προβλήματα που καθημερινά τους παρουσιάζονταν. Δουλειά και μόνο δουλειά! Έτσι έγιναν οι πρώτοι της Κρήτης καιόλες οι πόρτες άνοιξαν γι' αυτούς " Πάρετε ο,τι θέλετε", 'ετσι τους υποδέχονταν όλους κι έφτασαν όλοι στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα. Έκτός των πρώτιμων κηπευτικών, οι Τυμπακιανοί έχουν φυτέψει χιλιάδες ελαιόδενδρα που τα αρδεύουν απο τιςγεωτρήσεις με δίκτυα αρδευσης. Έξερρίζωσαν όλες τις παλιές,μεγάλες, άκαρπες χοντρολιές και στη θέση τους φύτεψαν άλλες που τα δενδρύλλια αποδίδουν. Φύτεψαν εσπεριδοειδή και αντικατέστησαν αυτά που είχαν στα λειβάδια, μια που εκεί τώρα δεν υπάρχει νερό. Επερίφραξαν τα κτήματα τους στον αναδασμό μετατρέποντας τα σε φάρμες, μετα μικρά σπιτάκια τους. Όλο το νερό που υπάρχει το αξιοποιούν με σύνεση, παντού γίνονται  παντός είδους καλλιέργειες, μικρές ή μεγάλες, με το νερό, το μεγάλο αγαθό, που με αυτό ό,τι θέλεις κανεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμβολή του Γεωπόνου Στέλιου Μαρκάκη, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε μεγάλη κι αποτελεσματική. όπως μας πληροφόρησαν οι αρμόδιες αρχές, το Τυμπάκι εξάγει κάθε χρόνο 60.000 περίπου πρώιμα κηπευτικά.

Προσπάθεια για πρώτο αναδασμό

Με πρωτοβουλία της κοινότητας και του Γεωπόνου κ. Στέλιου Μαρκάκη , που υπηρετούσε στο Τυμπάκι, έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί αναδασμός των κτημάτων που βρίσκονται γύρω απ' τον Αφραθιά, ακαλλιέργητες εκτάσεις που ποτέ δεν απέδωσαν τίποτα-,μόνο αφράτο. Είχαν τακτοποιηθεί τα σχετικά και το 64% των ιδιοκτητών εδέχτηκαν. Αλλά όπως σε κάθε έργο,όσο σωστό και να είναι, έτσι κι εδώ παρουσιάσθηκαν αντιδράσεις. Δημιουργήθηκαν επεισόδια αψυχολόγητα και αδικαιολόγητα. Πρωτοστατούσαν στα επεισόδια ορισμένοι, που καλά καλά ίσως δεν είχαν κάν χωράφι εκεί. Αναβλήθηκε τελικά. 

Αργότερα, επι δικατατορίας έγινε και πάλι προσπάθεια για αναδασμό. Οι συνηθισμένοι ξαναφώναζαν αντιδρώντας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να τους πάνε στις φυλακές Χανίων για αρκετές ημέρες, χωρίς να αναβληθούν οι εργασίες

Απόσπασμα απο το Βιβλίο με τίτλο "Το Τυμπάκι" Αναμνήσεις και βιώματα απο μια δύσκολη εποχή του Αλκιβιάδη Σταυριανάκη.

 

  29 January, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα