Η πρώτη συνέντευξη του Πρωθυπουργού μετά την τραγωδία των Τεμπών
Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Ο ίδιος απέφυγε και πάλι να δώσει ακριβή ημερομηνία, δήλωσε βέβαιος πως η δεύτερη κάλπη θα δώσει αυτοδυναμία ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν φαίνεται να δείχνει τουλάχιστον οποιαδήποτε ευθύνη με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται» το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος,στο θέμα αυτό.
Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη, αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος, αλλά και «να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής.
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ο κ. Μητσοτάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός ότι σίγουρα δεχτήκαμε ένα αναμενόμενο δημοσκοπικό χτύπημα, δεν είναι συνηθισμένο -τουλάχιστον στην ιστορία της μεταπολίτευσης- το κόμμα εξουσίας και ο πρωθυπουργός να προηγείται έστω και με πιο μειωμένα νούμερα σε σχέση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν είναι καινούργιος».
«Δεν έχει χαθεί η αυτοδυναμία»
Πιο αναλυτικά, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να δώσει την ημερομηνία.
«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας στο βαθμό που έχει εξαφανιστεί το σενάριο της αυτοδυναμίας, τόνισε: «Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».
Και σε άλλο σημείο εξήγησε: «Για ‘μένα το ζήτημα δεν είναι αν θέλω ή αν δεν θέλω τις συνεργασίες αυτές καθαυτές, είναι το ποιο σχήμα είναι εκείνο, το οποίο είναι το πιο αποτελεσματικό για το καλό της χώρας. Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν την έκρυψα ποτέ. Από ‘κει και πέρα όμως, καθένας σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά τονίζω κάτι για μένα, που θα μας υποδείξει πώς πρέπει να κυβερνηθεί. Όχι από ποιον.
Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού».
Αιχμές για Ανδρουλάκη
Και αφήνοντας αιχμές για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε: «Να σας πω όμως και κάτι ακόμα, δεν μπορώ να μην επισημάνω έτσι τώρα -χάριν της ιστορίας- ότι όταν παραδείγματος χάρη ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος… Αρνήθηκε τη συνάντηση, αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους. Αλλά…».
Αλλαγή εκλογικού νόμου και κυβερνήσεις συνεργασίας – «Ωραία η κουλτούρα της συναίνεσης αλλά»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη πρόθεσή του «να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Όπου δυστυχώς την τελευταία φορά δεν προφτάσαμε να κάνουμε, και σε αυτές προφανώς συμπεριλαμβάνεται και επιτέλους η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας. Ένα πράγμα στο οποίο θα επιμείνω παρότι έχει λοιδορηθεί πολύ κι έχει δεχτεί κριτική, είναι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε «επιτελικό κράτος»».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής που είναι «ένα σύστημα το οποίο πάντα πίστευα και πιστεύω ότι είναι το καλύτερο για τη χώρα», και δίνει «αυξημένες πιθανότητες στο πρώτο κόμμα να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση». Οπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης:
« Διότι τελικά οι κυβερνήσεις συνεργασίας -ναι ωραία η κουλτούρα τη ευρύτερης συναίνεσης- αλλά όταν πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις πιο γρήγορα, όταν πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αποτελεσματικότητα -επιτρέψτε μου να σας πω- ότι δεν δουλεύουν τόσο καλά. Και εν πάση περιπτώσει αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Διότι, εγώ δεν την υπερασπίζομαι, άρα δεν έχω αυτή την υποχρέωση. Το θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρουν πριν τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές».
Για Τσίπρα και δημοσκοπήσεις
Ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν φαίνεται να δείχνει τουλάχιστον οποιαδήποτε ευθύνη με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται» το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις σημείωσε πως «ευτυχώς το κόμμα του «κανένα» δεν έχει πάρει ακόμα κεφάλι. Αλλά βλέπουμε σίγουρα μια μεγαλύτερη… Περισσότερα αρνητικά συναισθήματα κι απέναντι στην κυβέρνηση -απολύτως αναμενόμενο μετά από μια τέτοια τραγωδία- αλλά απέναντι και συνολικά στο πολιτικό σύστημα…
Κι αυτό πρέπει να προβληματίσει και τ’ άλλα κόμματα, κυρίως αυτούς τους οποίους σπεύδουν να κάνουνε σπέκουλα πάνω σ’ αυτήν την τραγωδία».
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν τον φοβίζει η λέξη αλλαγή που διατυπώνεται ως αίτημα του κόσμου επεσήμανε: «Και μένα μ’ αρέσει η αλλαγή. Αλλαγή ώστε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά αλλά και ως χώρα…». Όσο για το αν νομίζει ότι δεν τον αφορά η «αλλαγή» που λέει ο κόσμος, τόνισε: Μπορεί να αφορά και εμένα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για κάποιους αφορά εμένα. Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω να διαβάζω τις μετρήσεις. Πρέπει να σας πω όμως ότι παρά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα και παρά το γεγονός ότι σίγουρα δεχτήκαμε ένα αναμενόμενο δημοσκοπικό χτύπημα, δεν είναι συνηθισμένο -τουλάχιστον στην ιστορία της μεταπολίτευσης- το κόμμα εξουσίας και ο πρωθυπουργός να προηγείται έστω και με πιο μειωμένα νούμερα σε σχέση με το παρελθόν ενός αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν είναι καινούργιος. Έχει υπάρξει πρωθυπουργός. Αλλά αυτά αφορούν τις δημοσκοπήσεις. Σήμερα είναι έτσι, αύριο μπορεί να είναι αλλιώς…».
Για Καραμανλή
Ο πρωθυπουργός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής. Όπως είπε, τον τιμά (σ.σ τον κ. Καραμανλή) το γεγονός ότι έθεσε αμέσως στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του και πρόσθεσε ότι «ο κ. Καραμανλής πήγε στην Βουλή, μίλησε, παρουσίασε την άποψή του θεσμικά ως όφειλε. Θα κριθεί κι αυτό. Τώρα το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα».
Δείτε επίσης
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Kαιρός: “Λευκά Χριστούγεννα” προ των πυλών
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
- Λέκκας για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη: «Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει»
Σχετικά άρθρα
- Μητσοτάκης: «Θα δώσω την μάχη των εκλογών επικεφαλής της ΝΔ το 2027»
- Μητσοτάκης: Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος
- Mητσοτάκης: Ως Ευρώπη πρέπει να δαπανούμε περισσότερα για την Αμυνα
- Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση
- Μητσοτάκης: Ο πήχης για τη ΝΔ είναι το ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες ευρωεκλογές