Η Πόμπια γιορτάζει τον πολιούχο της

  03 November, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Η Πόμπια γιορτάζει τον πολιούχο της

Του Αη Γιώργη του Μεθυστή σήμερα και η Πόμπια έχει φορέσει τα γιορτινά της για να τιμήσει τον πολιούχο της, σε μια μέρα γεμάτη εκδηλώσεις, κρασί και καλό φαγητό, με τα σφουγγάτα να ξεχωρίζουν, όπως κάθε χρόνο

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου:

Η Πόμπια γιορτάζει τον πολιούχο της.
Πέμπτη 3 Νοεμβρίου του Αη Γιωργη του Μεθυστη.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας θα γίνει η περιφορά της εικόνας με τα Γεωργαλίδικα Άλογα και θα συνεχιστεί η γιορτή με γευσιγνωσία του φρέσκου κρασιού και σφουγγατα, όπως θέλει το έθιμο της γιορτή,ς στον προαύλιο χώρο της μικρής παλιάς εκκλησίας του Αη Γιωργη.
Θα μας διασκεδάσει ο Γιώργης Κουριδάκης στη Λύρα και ο Δημητρης Αποστολάκης στο λαούτο.
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Συλλογος Πομπιας και Τοπική κοινότητα Πομπιας !

Για την ιστορία:

Σε μια εκκλησιά του Αϊ-Γιώργη είχε αφήσει ένας πιστός ένα καλοφτιαγμένο σφουγγάτο καθώς πολύ συχνά τα τάματα στους Αγίους ήταν τρόφιμα.
Έφτασαν λοιπόν πεινασμένοι πειρατές στο ξωκλήσι και έφαγαν το σφουγγάτο! Όταν πήγαν να φύγουν, διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να κουνήσουν από τη θέση τους. Άρχισαν λοιπόν τα ταξίματα αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αυξάνοντας σταδιακά την αξία των ταξιμάτων, χωρίς ο Αϊ-Γιώργης να τους αφήνει να ξεκολλήσουν, μέχρι που άφησαν όλο το θησαυρό που είχαν μαζί τους. Βγαίνοντας τελικά, χωρίς να τους έχει απομείνει ούτε ένα γρόσι, από την εκκλησία, μονολόγησαν: "ακριβά ‘ναι τα σφουγγάτα σου Άι Γιώργη!"
Όσο για το τι δουλειά έχει ο Άι Γιώργης το Νοέμβρη όχι τον Απρίλη που γιορτάζει; Στην Κρήτη ο Αϊ Γιώργης γιορτάζει και το Νοέμβρη. Στις 3 Νοεμβρίου οι κρητικοί γιορτάζουν τον Αϊ-Γιώργη το Μεθυστή. Πολλοί από τους κρητικούς Γιώργηδες έχουν καθιερώσει σαν μέρα της ονομαστικής τους γιορτή τη μέρα που είχε καθιερωθεί να ανοίγουν τα βαρέλια για να δοκιμαστεί το νέο κρασί.
 


 

 

  03 November, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα