Η πολιτική ατμόσφαιρα μέσα απο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

  23 September, 2021 ΑΡΘΡΑ
Η πολιτική ατμόσφαιρα μέσα απο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Την πολιτική ατμόσφαιρα της χώρας μετά το «crash test» στη ΔΕΘ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της MRB για το Star.

Και οι δύο μετρήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά το 11%, με αναγωγή επί των εγκύρων.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων είναι στο 11,5%.

Pulse: Πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή
Συγκεκριμένα, στη μέτρηση της Pulse, στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η κυβέρνηση λαμβάνει 34,5% έναντι 24% για τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜέΡΑ25 με 3%.

Δημοσκόπηση Pulse
Pulse: Πρόθεση ψήφου με αναγωγή
Στην ίδια δημοσκόπηση, με αναγωγή, το ποσοστό της ΝΔ ανέρχεται στο 36,5% έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 7%, ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜέΡΑ25 με 3%.

Δημοσκόπηση Pulse
Pulse: Τι δείχνει η δημοσκόπηση για το θέμα του εμβολιασμού
Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αποτυπώνεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν αρνητές του εμβολίου.

Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ εμφανίζουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων (ή πρόθεσης να εμβολιαστούν), που κυμαίνεται άνω του 75%.



Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα πως όσοι απάντησαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί, δήλωσαν σε ποσοστό 53% πως δεν θα το πράξουν ποτέ. Ένα 23% απάντησε «αρκετά αργότερα», ενώ 9% των ερωτηθέντων δήλωσε «το συντομότερο δυνατό».


Από αυτούς τους πολίτες, 40% δηλώνει πως δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο από ανησυχία για τις παρενέργειες, 19% από αντίδραση στην πίεση, ενώ ένα ποσοστό 11% αναφέρει πως δεν εμβολιάζεται για θρησκευτικούς λόγους.

Pulse: Αξιολόγηση των μέτρων της κυβέρνησης στη ΔΕΘ
Η δημοσκόπηση αποτυπώνει επίσης την αξιολόγηση των πολιτών αναφορικά με τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ένα 38% εκτιμά θετικά τις εξαγγελίες, σε αντίθεση με ποσοστό 45%, που τις αξιολογεί αρνητικά.

Pulse: Η αποτίμηση της εμφάνισης Τσίπρα στη ΔΕΘ
Την ίδια ώρα, την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτιμά θετικά ένα ποσοστό 30%, ενώ αρνητικά το 50% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse.

Δείτε τη δημοσκόπηση Pulse
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη δημοσκόπηση της Pulse, όπως παρουσιάστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

MRB: Στο 11,1% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, της MRB, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον στις 11,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά βρισκόταν στις 11,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στη νέα δημοσκόπηση είναι:

ΝΔ 37,9%
ΣΥΡΙΖΑ 26,7%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 7,6%
ΚΚΕ 5,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,3%
ΜέΡΑ25 3,9%
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 2,0%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,2%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1,1%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,2%
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ - ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 6,6%

Στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων σε αυτήν την περίπτωση είναι:

ΝΔ 34,3%
ΣΥΡΙΖΑ 24,2%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6,9%
ΚΚΕ 5,0%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,9%
ΜέΡΑ25 3,5%
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 1,8%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,1%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1,0%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2,8%
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ - ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 6,6%

Στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα θα νικήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές), η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά (39,1%).

Όσον αφορά το ποιος πολιτικός αρχηγός κέρδισε τις εντυπώσεις στη ΔΕΘ, έστω και με σαφώς μικρότερη διαφορά από αυτήν της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έπεισε περισσότερο τους πολίτες, σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη έπεισαν σίγουρα ή μάλλον περισσότερο το 27,1% των πολιτών, έναντι 23,7% του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, «κανένας από τους δύο» απάντησε το σαφώς μεγαλύτερο 35,9%.

MRB, Star, πειστικότητα προτάσεων Μητσοτάκη-Τσίπρα
Επίσης, το 30,4% απάντησε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα της κοινωνίας, έναντι 20,9% που απάντησε το ίδιο για τον κ. Τσίπρα.

MRB, αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνίας
Όσον αφορά την αξιολόγηση της εμφάνισης στη ΔΕΘ, το 36,2% κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, έναντι 33,1% που κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Τσίπρα.

 

  23 September, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα