H παρέμβαση του Νίκου Ηγουμενίδη για την Γεωργική Σχολή της Μεσαράς
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, απέστειλε γραπτώς την παρέμβαση του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο για την Γεωργική Σχολή της Μεσαράς, την οποία και διάβασε συνεργάτης του πολιτικού του γραφείου.
Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Νίκου Ηγουμενίδη έχουν ως εξής:
-Η Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιστημονική υποστήριξη της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα, όχι μόνο τοπικά αλλά και Πανελλήνια.
-Στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της σχολής, καθοριστικός πρέπει να είναι ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας.
-Σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις της σχολής μπορούν να λειτουργήσουν Επαγγελματικό Λύκειο (αγροτικό ΕΠΑΛ, τμήμα του ΕΠΑΛ Μοιρών), Μεταλυκειακό Έτος Σπουδών – Τάξη Μαθητείας αξιοποιώντας για την εκπαίδευση των νέων αγροτών, το σύνολο της περιουσίας της σχολής και Πρόγραμμα Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης διετούς φοίτησης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό για λειτουργία αντίστοιχων προγραμμάτων του Υπ. Παιδείας.
-Το περιεχόμενο και τα προγράμματα σπουδών της Σχολής, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την ευθύνη των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να περάσει στην αρμοδιότητα των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης. Αναφέρομαι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο ΤΕΙ Κρήτης, στο ΙΤΕ, Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΝΧ).
-Κατ’ αρχήν, όσον αφορά τις εγκαταστάσεις: Στο ΥΠ.Α.Α.Τ, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με προεξάρχοντες τους δήμους Γόρτυνας και Φαιστού, πέφτει το βάρος να προχωρήσουν άμεσα στην ανακαίνιση όλων των εγκαταστάσεων της Σχολής.
-Για την μέγιστη και βέλτιστη αξιοποίηση των εκτάσεων της Σχολής, τα παραπάνω ιδρύματα θα έχουν τον κύριο λόγο σε συνεργασία με τις υγιείς συλλογικότητες των αγροτών. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν Κοιν.Σ.Επ. αγροτών όπως «οι Μελίτακες» του Πύργου οι οποίες να έχουν την δυνατότητα, συγκροτημένα, ελεγχόμενα, τακτικά, να εργαστούν σε εκτάσεις από τα κτήματα της Σχολής.
-Για την προστασία της περιουσίας της Σχολής από κάθε επιβουλή, είναι απαραίτητο να στηριχτούμε και να αξιοποιήσουμε τον πληθυσμό των γειτονικών κοινοτήτων που πραγματικά έμπρακτα έχουν αποδείξει την αγάπη και την έγνοια τους για την σχολή. Η εντοπιότητα πρέπει να είναι σημαντική παράμετρος στις όποιες προσλήψεις προσωπικού θα χρειαστούν.
-Τέλος, για τη διαχείριση της σχολής, στον προγραμματισμό των συναρμόδιων Υπουργείων, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η αγροτική παραγωγή από τις εκτάσεις της σχολής, μπορεί να είναι τέτοια, ώστε στο σύνολό της η εκπαιδευτική – ερευνητική δραστηριότητα της Σχολής, μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Nations League Playoffs: Ο δρόμος για την άνοδο περνάει απ’ τη...Σκωτία!
- Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς!
- Σημαντική αναβάθμιση για τη Γεωργική Σχολή Μεσαράς
- Σύσκεψη Αυγενάκη, Αρναουτάκη για την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς
- Στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς Αυγενάκης και Γεωργαντάς
- Στη Βουλή η ανάδειξη και προστασία της παραλίας του Κομμού