Η παραίτηση Νικολιδάκη και ο δρόμος της δικαιοσύνης
Έλεγχο για το πώς χάθηκαν 3 εκατ. κυβικά νερού από το φράγμα Φανερωμένης Μεσσαράς ζητά ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται αποφασισμένος να καταθέσει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της επιτροπής διαχείρισης του φράγματος. Η απώλεια αυτής της σημαντικής ποσότητας νερού κάτω από τη μύτη της επιτροπής έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει και εμπλοκή της δικαιοσύνης.
Όπως αποκάλυψε χθες η «Π», στις αρχές της άνοιξης και με τις ελάχιστες βροχές του χειμώνα στο φράγμα Φανερωμένης είχαν αθροιστικά απομείνει 5,5 εκ. κυβικά νερού. Σε αυτή τη χρονική φάση αποφασίστηκε να σταματήσουν οι παροχές νερού και να μπει φρένο στην παροχή νερού άρδευσης από το φράγμα. Η απόφαση αυτή ελήφθη, με την προοπτική την καλοκαιρινή περίοδο να υπάρχουν διαθέσιμα 3 εκ. νερού, που είναι αναγκαία για τους ξηρικούς αναδασμούς του Τυμπακίου που δεν έχουν άλλες πηγές νερού για να αρδεύονται.
Παράλληλα με τον τρόπο αυτό, εξασφαλιζόταν και η αναγκαία ποσότητα νερού των 2,5 εκ. που είναι το όριο για την ασφάλεια και την ευστάθεια του φράγματος, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα ευστάθειας. Ωστόσο, ενώ είχε αποφασιστεί να μπει χειρόφρενο στην άρδευση, διαπιστώθηκε ότι μέσα σε δύο μήνες «έκαναν φτερά» 3,5 εκ. νερού από το φράγμα Φανερωμένης για τα οποία δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση στο ερώτημα «πού πήγαν;».
Η πλευρά του Δήμου θεωρεί ότι είναι αδιανόητο σε μια περίοδο δραματικής έλλειψης νερού, όπου η Μεσσαρά βρίσκεται κυριολεκτικά στη δίνη της ανομβρίας, να χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη τόσο σημαντικές ποσότητες νερού και να μη λογοδοτεί κανείς για τις παρενέργειες που προκαλούνται.
Επίσης εκτός από το ότι πρόκειται για απαράδεκτο γεγονός που έχει βλαπτικές συνέπειες, η ευκολία με την οποία αφαιρέθηκε το νερό συνιστά προκλητική και απαράδεκτη πράξη, καθώς το νερό του φράγματος έχει ήδη φτάσει στο όριο ασφάλειας πριν να φτάσουμε στη θερινή περίοδο, και μοιραία τίθενται έντονοι προβληματισμοί σε σχέση με το πόσο μπορεί να χαμηλώσει η στάθμη του λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, σε πρώτο επίπεδο, και σε δεύτερο επίπεδο τι θα συμβεί εάν την επόμενη χρονιά θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με ένα νέο, ξηρό υδρολογικά έτος.
Όπως είναι γνωστό, η περιοχή της Μεσσαράς βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της ανομβρίας, καθώς με βάση τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που παρουσίασε η «Π», η πτώση της στάθμης του νερού στη Μεσσαρά έχει φτάσει στα 10 μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια.
Δείτε επίσης
- Φανερωμένη ώρα μηδέν: Αδειάζει το φράγμα, «στον αέρα» οι ευθύνες
- Δήμος Φαιστου: Σημαντική ενίσχυση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων μέσω του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης
- Γ’Εθνική: Δεν σηκώνει κεφάλι ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Ι.Ν Αγίας Αικατερίνης: Το πρόγραμμα των εορτασμων
- Ν.Ο.Τυμπακίου: Εθελοντικός καθαρισμός τηςπαραλίας του Κόκκινου Πύργου