Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της
Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 άρχισε (16/3). Στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας, στον αρχαιολογικό χώρο, μπροστά σε χιλιάδες θεατές δόθηκε η εκκίνηση για το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η Ολυμπιακή Φλόγα δεν άναψε-, λίγο μετά τις 12:15- με τον παραδοκιακό τρόπο, από τις ακτίνες του ήλιου, αφού δεν το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες (συννεφιά), αλλά για το άναμμα της δάδας χρησιμοποιηθήκε η βοήθεια της εφεδρικής Φλόγας που κρατήθηκε στο τέλος της χθεσινής πρόβας τζενεράλε, σε μία μυσταγωγική τελετή, υπό το βλέμμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Το Ιερό Φως το έλαβε πρώτος ο χρυσός Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος, από τα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά και άρχισε να μεταδίδει τα διαχρονικά μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης σε όλη την οικουμένη.
Μαγικές στιγμές πρόσφεραν οι 35 Ιέρειες και οι 15 Κούροι με τις ενδυμασίες της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας Μαίρης Κατράντζου, που πήραν μέρος στο Τελετουργικό που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου υπό τη μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με τίτλο «Θρόισμα της ιεράς σιωπής».
Tον Ολυμπιακό Υμνο ερμήνευσε η διάσημη Αμερικανίδα mezzo σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο ενώ τους Ολυμπιακούς Κύκλους σχημάτισαν μαθητές των σχολείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Η Τελετή (παρουσιαστής ο Νίκος Αλιάγας), εμπνευσμένη από την αρχαιότητα, πραγματοποιήθηκε, στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με το παραδοσιακό τελετουργικό, ξανά με πλήθος κόσμου μετά από δύο διοργανώσεις που έχασαν τη μεγάλη «λάμψη» τους, εξαιτίας των περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19, ήτοι τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2022.
Παρόντες-μεταξύ άλλων- ήταν, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo) Τόνι Εστανγκέ, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Καστερά, η -ελληνικής καταγωγής- υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η ηγεσίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρος Καπράλος.
Έτσι όλα ξεκίνησαν από τον ναό της Ηρας στην Αρχαία Ολυμπία, λίκνο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, 102 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, πριν από ένα μεγάλο ταξίδι που θα την οδηγήσει από την Ακρόπολη στο Παρίσι, περνώντας και από τη Γαλλική Πολυνησία.
Στο ιερό της Ολυμπίας, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών, η Πρωθιέρεια Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Μηνά άναψε τη δάδα από τη Φλόγα που είχε κρατηθεί, αφού δεν ήταν δυνατό αυτό να συμβεί με το κάτοπτρο λόγω συννεφιάς, στο Ναό της Ήρας, μπροστά σε 600 καλεσμένους και χιλιάδων κόσμου.
Πριν, αμέσως μετά την άφιξη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έφτασε συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο, η κορυφαία μέτζο-σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο ερμήνευσε τον Ολυμπιακό Ύμνο και στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Γαλλίας και της Ελλάδας, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλου, του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024», Τόνι Εστανγκέ , του προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, πριν την είσοδο στον Ναό της Ήρας και το τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο Χορός των Ιερειών και των 15 Κούρων στο χορευτικό που δημιούργησε και σκηνοθέτησε η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, με ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, πριν η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά εισέλθει με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο για να την παραδώσει στoν πρώτο Λαμπαδηδρόμο, Χρυσό Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, Στέφανο Ντούσκο μαζί με ένα κλαδί ελιάς.
Εκείνος τη συνέχεια παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα και το κλαδί ελιάς στην Γαλλίδα κολυμβήτρια, Λορ Μανοντού, η οποία κατέκτησε τον πρώτο Ολυμπιακό τίτλο της στα 400 μέτρα ελεύθερο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, και έγινε η πρώτη Γαλλίδα Λαμπαδηδρόμος, ενώ εκείνη με τη σειρά έδωσε στον τρίτο λαμπαδηδρόμο, που ήταν ο Έλληνας Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Τόνι Εστανγκέ: «Οι Αγώνες δύναμη έμπνευσης για όλους εμάς και για τις μελλοντικές γενιές»
«Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες βλέπουμε περισσότερο από ποτέ μια δύναμη έμπνευσης για όλους εμάς και για τις μελλοντικές γενιές, ενώ ο κόσμος κλονίζεται από κρίσεις», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, Τόνι Εστανγκέ, ο οποίος μιλώντας-στο RFI- από την Αρχαία Ολυμπία, επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η διοργάνωση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα είναι το «κύριο σχέδιο» και «πολύ πιθανό», σημειώνοντας ότι «ταυτόχρονα, εξετάζουμε όλα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να προσαρμοστούμε στο πλαίσιο, γιατί είναι δική μας ευθύνη. Ανάλογα με την κατάσταση και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, θα προσαρμόσουμε το έργο».
Τόμας Μπαχ: «Η Ολυμπιακή Φλόγα που ανάβουμε σήμερα είναι σύμβολο ελπίδας»
«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με πολέμους και συγκρούσεις σε άνοδο, οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με όλο το μίσος, την επιθετικότητα και τις αρνητικές ειδήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας. Μπαχ, ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του απευθυνόμενος στους επίσημους στα ελληνικά.
«Πρόκειται για κάτι που μας ενώνει, κάτι που ενώνει, κάτι που μας δίνει ελπίδα. Η Ολυμπιακή Φλόγα που ανάβουμε σήμερα είναι το σύμβολο αυτής της ελπίδας».
Σπύρος Καπράλος: «Το μήνυμα είναι αναγκαίο να απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο»
O Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος έστειλε μήνυμα εκεχειρίας στην ομιλία του:
Σε μια μυσταγωγική τελετή συμβολισμών και πανανθρώπινων μηνυμάτων, θα δοθεί η εκκίνηση για το πολυαναμενόμενο ταξίδι των Ολυμπιακών αξιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα ταξίδι, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Όπου κι αν βρίσκονται, απ όπου και αν προέρχονται και ό,τι και αν πρεσβεύουν. Πρώτα και πάνω απ όλα, με την καρδιά και το μυαλό.
Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ο μοναδικός θεσμός στην ιστορία της ανθρωπότητας που διατηρείται αναλλοίωτος για αιώνες και επιτυγχάνει να ενώνει, να ενδυναμώνει και να μεταμορφώνει λαούς, ανθρώπους, συνειδήσεις. Και να αλλάζει τον κόσμο. Και θα το επαναλάβω. Γεννήθηκε εδώ. Στην Ελλάδα. Ελληνική άλλωστε είναι και η λέξη αθλητής, από τη λέξη ΑΘΛΟΣ, που σημαίνει αγώνας και σήμερα έχει ενσωματωθεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Η Ολυμπιακή Φλόγα λοιπόν, θα ξεκινήσει την πορεία της για το Παρίσι, για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ευρώπη μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, και 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μεταδίδοντας το όραμα για ειρήνη και σεβασμό, και προσκαλώντας όλα τα κράτη να εφαρμόσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Και αυτό ακριβώς το μήνυμα είναι αναγκαίο να απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, που παλεύει σήμερα με ταραχές, πολεμικές συρράξεις και αντιπαλότητες.
Είναι στιγμές σαν και αυτή που οφείλουμε όλοι να κάνουμε παύση για να αναλογιστούμε κα να μετρήσουμε αυτά που έχουν αξία. Να διορθώσουμε, να αλλάξουμε και να ξαναξεκινήσουμε.»
Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας
Η Φλόγα θα ξεκινήσει ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων σε όλη την Ελλάδα για 11 ημέρες, από το νησί της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι τη Σαντορίνη στις Κυκλάδες και, μέσω Καστελλόριζου, στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Θα σκαρφαλώσει επίσης στον βράχο της Ακρόπολης, για να περάσει μια νύχτα κοντά στον Παρθενώνα.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896. Η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία και ακολούθως θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα (27/4) για τη Γαλλία.
Στον Πειραιά, το μεγάλο λιμάνι νότια της Αθήνας, η Φλόγα θα επιβιβαστεί στο "Belem", ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο 127 ετών του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα, για να αποβιβαστεί, στις 8 Μαΐου, στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διασχίσει τη Μασσαλία από τη Νοτρ Νταμ ντε λα Γκαρντ, την Βασιλική που έχει θέα στη Μασσαλία και είναι το πιο διάσημο σύμβολο της πόλης, έως το στάδιο «Βελοντρόμ» την Πέμπτη 9 Μαΐου, την επόμενη της άφιξής της στη γαλλική πόλη.
Αφού ολοκληρωθεί η παρουσία της στη Μασσαλία στις 20:30 της ίδιας ημέρας, στη συνέχεια το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεκινήσει το ταξίδι του και θα διασχίσει ολόκληρη τη Γαλλία, θα περάσει επίσης από τις Αντίλλες και τη Γαλλική Πολυνησία, για να φτάσει στο Παρίσι για την τελετή έναρξης, στις 26 Ιουλίου.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στο Δημαρχείο του Παρισιού το βράδυ της 14ης Ιουλίου, όταν η Γαλλία γιορτάζει την Ημέρα της Βαστίλης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, όπως έχει δηλώσει η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα «ταξιδέψει» σε όλο το Παρίσι στις 14-15 Ιουλίου, στη συνέχεια στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και θα επιστρέψει στην πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας μια λαμπαδηδρομία 68 ημερών στη χώρα υποδοχής των Αγώνων.
Καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα τη μεταφέρουν περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμοι. Η Ολυμπιακή Φλόγα που έκαιγε σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων στην αρχαιότητα αντιπροσώπευε τα ιδανικά της ειρήνης και της ενότητας μεταξύ των λαών.
Δείτε επίσης
- Η Κρήτη στις περιοχές που ευνοούν «διαβολικούς» ανέμους σαν αυτούς που κατέκαψαν το Λος Άντζελες
- ΕΘΕΑΣ: Τροποποιείται εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για εξόφληση επιδοτήσεων
- Μοσχάρι με μπύρα στη γάστρα
- Πανελλήνιες 2025: Αυτοί είναι οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων
- Μείωση κατέγραψαν οι Κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024