Εκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο
Συναγερμός έχει σημάνει για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας και ειδικά στην Κρήτη.
Αρκετά κρούσματα της συγκεκριμένης άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης του κοροναϊού έχουν βρεθεί στο Ηράκλειο.
Για τον λόγο αυτό, προγραμματίστηκε έκτακτη σύσκεψη η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:30 με την συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Άκη Σκέρτσου, του Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων.
Αρκουμανέας: Νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο
Νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο, αποκάλυψε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Όπως είπε έχουν εντοπιστεί εκτός από την Αθήνα, σε Κόρινθο και Κρήτη. Το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
«Ήδη έχουν ανακοινωθεί 11 κρούσματα της παραλλαγής τύπου ΔΕΛΤΑ και αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη τύπου Δέλτα στη χώρα μας.
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί. «Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα είναι 50-60% πιο μεταδοτικό. Διευκρίνισε πάντως ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες καλύπτονται και από αυτή τη μετάλλαξη.
«Για να αντέξουμε το καλοκαίρι πρέπει να εμβολιαστούμε» κατέληξε ο κύριος Αρκουμανέας, προτρέποντας τους πολίτες στη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κρήτη έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες κοντά στα 20 κρούσματα, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν ανεμβολίαστους.
Ανησυχία Τζανάκη για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη
Πριν μερικές μέρες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μετάδοση του στελέχους Δέλτα του κοροναϊού στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι η γενικότερη εικόνα της πανδημίας στην Κρήτη είναι καλή, με γνώμονα ότι οι Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων οδεύουν προς το «πράσινο».
Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να υπάρξει τεράστια προσοχή στην υποδοχή των τουριστών, καθώς, όπως ανέφερε, είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα φέρουν το στέλεχος Δέλτα.
Τι είναι η μετάλλαξη Δέλτα και γιατί προκαλεί ανησυχία
Η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού ξεκίνησε στην Ινδία. Στην Ευρώπη πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ καταγράφει μεγάλη άνοδο σε Πορτογαλία, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία.
Σύμφωνα με το ECDC, η συγκεκριμένη μετάλλαξη αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου.
«Είναι πολύ πιθανό η μετάλλαξη Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού» προειδοποίησε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν.
«Το στέλεχος Δ φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως έχει εναλλακτική οδό εξέλιξης από τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν πως η καλύτερη προστασία από το στέλεχος είναι ο εμβολιασμός», σχολίασε κατά τη χτεσινή ενημέρωση για τον κοροναϊό ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Αν και η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού επί του παρόντος αναλογεί σε ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Ευρώπη, η «δυναμική» εξάπλωσής της εγείρει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης με «κλειδί» την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Ο σταδιακά αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα απειλεί την πρόοδο που έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά τους τελευταίους μήνες έπειτα από ενάμιση χρόνο σκληρού αγώνα κατά της πανδημίας, όπως σημείωναν προ ημερών σε σχετικό ρεπορτάζ και οι Financial Times.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις