Η Μεσόγειος φλέγεται: Θερμοκρασίες ρεκόρ στη θάλασσα

  07 August, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Η Μεσόγειος φλέγεται: Θερμοκρασίες ρεκόρ στη θάλασσα

Οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στη θάλασσα της Μεσογείου πρέπει να προστεθούν στη ζοφερή λίστα των ρεκόρ που καταρρίφθηκαν κατά τον φετινό καύσωνα. 

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Μεσογείου έφτασε τους 28,7 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα, η υψηλότερη μέση τιμή για οποιαδήποτε ημέρα τουλάχιστον από το 1982, σύμφωνα με το Ισπανικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών. Είναι ένα ρεκόρ που σύντομα μπορεί να ξεπεραστεί, καθώς η θάλασσα είναι κατά κανόνα πιο ζεστή στα τέλη Αυγούστου.

«Η κατάσταση είναι τρελή» δήλωσε στο Bloomberg ερευνήτρια στο Σύστημα Παράκτιας Παρατήρησης και Πρόγνωσης των Βαλεαρίδων Νήσων, ή SOCIB, μια δημόσια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από την ισπανική κυβέρνηση. «Η Μεσόγειος Θάλασσα ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα στην κλιματική αλλαγή».

Η άνοδος των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της Μεσογείου μπορεί να φαίνεται λιγότερο δραματική από ό,τι συμβαίνει στην κοντινή στεριά, όπου καταγράφηκαν πρόσφατα 48 βαθμούς Κελσίου στη Σαρδηνία. Αλλά για τη θαλάσσια ζωή, αυτού του είδους οι μετρήσεις είναι ακραίες - και θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες.

Ο Σάιμον βαν Γκένιπ, ερευνητής στη μη κερδοσκοπική Mercator Ocean International, αναφέρθηκε στις πρόσφατες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ως «τρομακτικές» και περιέγραψε τη Μεσόγειο ως «ένα εργαστήριο για την κλιματική αλλαγή – είναι ένα από τα μέρη του κόσμου όπου ο ωκεανός θερμαίνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα».

Η ενέργεια από τον καλοκαιρινό ήλιο, μαζί με τον αεροχείμαρρο, συνέβαλαν στις πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Τζόελ Χίρσι, ο οποίος ειδικεύεται στη μοντελοποίηση θαλάσσιων συστημάτων στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αεροχείμαρροι μοιάζουν με «ένα ποτάμι αέρα που ρέει γύρω από τον πλανήτη, από τα δυτικά προς τα ανατολικά», είπε. «Η Μεσόγειος Θάλασσα βρισκόταν στα νότια του αεροχείμαρρου και αυτό δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ώθηση πολύ ζεστού αέρα από τη Βόρεια Αφρική προς τα βόρεια, στη Μεσόγειο και τη νότια Ευρώπη».

Αυτό που συμβαίνει στη Μεσόγειο μπορεί να ανησυχεί τους επιστήμονες, αλλά δεν είναι το μόνο θαλάσσιο περιβάλλον που υποφέρει από την υπερβολική ζέστη. Περίπου το 44% του παγκόσμιου ωκεανού βίωσε πρόσφατα θαλάσσια κύματα καύσωνα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Οι ακραίες θερμοκρασίες στο νερό είναι υπεύθυνες για τη λεύκανση των κοραλλιών και την άνθηση επιβλαβών φυκιών, μεταξύ άλλων. Ένα από τα πιο διαβόητα θαλάσσια κύματα καύσωνα, γνωστό ως «The Blob», έπληξε τα νερά ανοιχτά της δυτικής ακτής της Βόρειας Αμερικής στα μέσα της δεκαετίας του 2010, αποδεκατίζοντας πληθυσμούς μπακαλιάρου του Ειρηνικού, θαλασσοπούλια και σολομούς.

Η πιο ακριβής εικόνα για τον θαλάσσιο καύσωνα είναι να φανταστούμε μια δασική πυρκαγιά, είπε ο Χοακίμ Γκαραμπού,  επιστήμονας στο Ισπανικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών. «Τα δέντρα και τα φυτά δεν μπορούν να κινηθούν. Έτσι στέκονται εκεί και υποφέρουν».

Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι «ένα hotspot της κλιματικής αλλαγής», με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται περίπου κατά 1 βαθμό Κελσίου μεταξύ 1993 και 2021, σύμφωνα με τη Mercator. Είναι επίσης ένας κόμβος για τη βιοποικιλότητα, φιλοξενώντας έως και το 18% των γνωστών θαλάσσιων ειδών - πολλά από τα οποία μπορούν να βρεθούν μόνο εκεί - παρόλο που αντιπροσωπεύει μόλις το 0,3% του παγκόσμιου ωκεανού κατ' όγκο.

 

  07 August, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα