Επάνω από τη νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών έχουν σκύψει γερμανοί αρχαιολόγοι με σκοπό να επιδιορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου τον περσινό Αύγουστο.
Τότε είχε σπάσει από απροσεξία των ανθρώπων του μουσείου το τελετουργικό υπογένειο της μάσκας. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, οι συντηρητές είχαν επιχειρήσει τότε να συγκολλήσουν το υπογένειο, όπως αποδείχτηκε, με απολύτως ακατάλληλο υλικό.
«Η κόλλα πρέπει να αφαιρεθεί με ειδική μέθοδο» εξηγεί τώρα η συντηρήτρια Κάτια Μπρόσαρτ. Για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται κάθε μέρα με τον συνάδελφό της Κρίστιαν Έκμαν από το Γερμανικό-Ρωμαϊκό Μουσείο του Μάιντς σε μια αίθουσα του μουσείου στο Κάιρο που μοιάζει με χειρουργείο: ειδικά εργαλεία, ένας προβολέας κι ένα μικροσκόπιο είναι στραμμένα προς τον διάσημο ασθενή και το μούσι του. Η μάσκα είναι κατασκευασμένη από συμπαγή χρυσό, διακοσμημένο με σχέδια από πολύτιμους λίθους. Για να προστατέψουν τον χρυσό οι δύο συντηρητές ξύνουν την κόλλα ανάμεσα στο υπογένειο και το σαγόνι με ειδικά ξύλα χιλιοστό προς χιλιοστό.
Σε λίγες μέρες φιλοδοξούν να αφαιρέσουν το υπογένειο από το πηγούνι. Έτσι η μάσκα θα βρεθεί ακριβώς στην κατάσταση που ήταν όταν ανακαλύφθηκε από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922. Ο Κάρτερ είχε ανακαλύψει τον τάφο του νεκρού πριν από 3.300 χρόνια Φαραώ της Αιγύπτου στη λεγόμενη Κοιλάδα των Βασιλέων. Μόνο πολλά χρόνια αργότερα, μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αρχαιολόγοι είχαν συγκολλήσει τα δύο μέρη. Τώρα θα χρειαστεί πάλι πολύς καιρός, ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου, για να ξαναγίνει η μάσκα ακέραια. Αν αυτό θα επιτευχθεί με κάποιο ειδικό συγκολλητικό υλικό ή με μαγνήτη δεν είναι ακόμη γνωστό.
Ωστόσο σε αυτή την προοπτική κρύβεται ενδεχομένως μια μεγάλη ευκαιρία: οι εργασίες συντήρησης θα επιτρέψουν να γίνουν έρευνες στη νεκρική μάσκα. Κι ίσως θα μπορούσαν έτσι να έλθουν στο φως ενδείξεις που θα υποστήριζαν τη θεωρία, ότι η μάσκα δεν προοριζόταν αρχικά για τον Τουταγχαμών αλλά για κάποια γυναίκα. Εξάλλου σήμερα δεν γνωρίζει πλέον κανένας πώς είναι το εσωτερικό του υπογένειου της μάσκας και με τι το έχουν γεμίσει.
Σε κάθε περίπτωση η μάσκα αποτελεί έναν θησαυρό ανεκτίμητης αξίας κι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αιγυπτιακής ταυτότητας. «Οφείλω να ομολογήσω» λέει ο Έκμαν «ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια πολύ πιο σπουδαία στιγμή στην καριέρα μου απ' ό,τι φανταζόμουν. Όταν το όμορφο κομμάτι θα ξαναστηθεί στη βιτρίνα, θα μπορέσω να κοιμάμαι καλύτερα».
ΠΗΓΗ: www.dw.com
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς - Τουλάχιστον 11 νεκροί
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- NBA Cup: Θρίαμβος για τους Bucks με triple-double του MVP Αντετοκούνμπο
- Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
- Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό