Η «μάχη» της Κρήτης για τα θαλάσσια αιολικά
Οι «φουρτούνες» γύρω από τα θαλάσσια αιολικά, πέραν όσων έχουν χτίσει καριέρες με το να δαιμονοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οφείλονται και στη λανθασμένη εντύπωση που έχει δοθεί ότι οι θάλασσες θα κατακλυστούν από ανεμογεννήτριες.
Ότι ολόκληρα θαλάσσια πολύγωνα 150 και 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έκτασης ίσης με αυτή νησιών όπως η… Μύλος, η Σαμοθράκη και η Τήνος θα καλυφθούν απ’ άκρου εις άκρο με ανεμογεννήτριες, πολύ κοντά σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, πλήττοντας τον τουρισμό, σημαντικότατους ψαρότοπους και εμποδίζοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
Το λάθος των προηγούμενων δεκαετιών όταν υποτιμήθηκε ο κίνδυνος των αντιδράσεων στα χερσαία αιολικά και δεν αναλύθηκαν εγκαίρως και εμπεριστατωμένα σε τοπικό επίπεδο το πώς αυτά θα αναπτυχθούν και τι οφέλη θα φέρουν στις κοινωνίες, δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια συστηματική καμπάνια ενημέρωσης πανελλαδικά, για να ηρεμήσει τα πνεύματα και να αποφύγει αχρείαστες συγκρούσεις που θα κινδύνευαν να υπονομεύσουν με το «καλημέρα» το εγχείρημα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραιτηθεί από ολόκληρες περιοχές ή ότι θα κάνει τα χατίρια όλων όσων αντιδρούν, κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά και τους επενδυτές, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το γνωρίζει καλά.
Επίσης όμως γνωρίζει καλά ότι πρέπει να επιδοθεί άμεσα σε μια «μάχη» για τη σωστή ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και κατοίκων. Να ξεκινήσει διάλογο και συναντήσεις στις περιοχές πλησίον των έργων, να εξηγήσει από κοντά τα αντισταθμιστικά οφέλη και να κάνει διορθώσεις στον σχεδιασμό, εφόσον οι ενστάσεις είναι εύλογες, όπως στην περίπτωση της Ελούντας στην Κρήτη, όπου και οι πιο ηχηρές αντιδράσεις.
Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, υπό τον Θ. Σκυλακάκη, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), την Περιφέρεια Κρήτης, τους δημάρχους Αγ. Νικολάου και Σητείας, καθώς και τους εκπροσώπους των ξενοδόχων, έγινε αναλυτική επεξήγηση του τι πρόκειται να γίνει στον κόλπο της Ελούντας.
Στην Ελούντα, είχε δοθεί η εντύπωση ότι το πάρκο θα καλύψει έκταση ίση με 187 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο δηλαδή ολόκληρο το προς χωροθέτηση θαλάσσιο οικόπεδο (που φέρει την ονομασία Κρήτη 2β). Τελικά το πάρκο θα αναπτυχθεί σε σημείο χωρίς οπτική όχληση για τις ξενοδοχειακές μονάδες, ούτε και θα περιλαμβάνει, το τμήμα του κόλπου της Ελούντας που είναι σε οπτική επαφή με τη Σπιναλόγκα, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη.
Κυρίως όμως άλλαξε ο σχεδιασμός, το πάρκο θα αντιστοιχεί στο 40% του θαλάσσιου οικοπέδου και θα αφορά εγκατάσταση μόνο 400 MW, όσο δηλαδή προβλέπει ο δεσμευμένος ηλεκτρικός χώρος, έχοντας περίπου το μισό μέγεθος από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει το πάρκο ειδικά σε μια περιοχή με το καλύτερο αιολικό δυναμικό σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, από την οποία εξαρτάται η επιτυχία όλου του ελληνικού προγράμματος. Απλώς θα γίνει με άλλο σχεδιασμό, χωρίς οπτική όχληση από την ακτογραμμή και κυρίως δίχως ανούσιες συγκρούσεις, προσπάθεια την οποία βοηθούν και οι περιορισμοί του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας.
Το δίκτυο είναι ο παράγοντας που βάζει το δικό του καθοριστικό «φρένο» στα έργα ΑΠΕ, κάτι που επίσης δεν έχει επικοινωνηθεί επαρκώς στις τοπικές κοινωνίες. Και ο ηλεκτρικός χώρος που έχει διασφαλίσει ο ΑΔΜΗΕ στα κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας για να ξεκινήσει η εθνικής σημασίας αυτή νέα αγορά των θαλάσσιων αιολικών δεν υπερβαίνει πανελλαδικά τα 2 GW, εκ των οποίων στην Ελούντα αντιστοιχεί το 20%.
Το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί ότι η λύση απέναντι στις όποιες εντάσεις δεν είναι η υπαναχώρηση, παρά η αναλυτική επεξήγηση από κοντά των δεδομένων και η ικανοποίηση των αιτημάτων όταν είναι δικαιολογημένα, όπως στην Κρήτη. Αλλά και ότι δεν έχουν νόημα οι άσκοπες αντιπαραθέσεις, επιμένοντας εμμονικά να τηρηθεί το αρχικό σχέδιο, ειδικά όταν στο 90% των προτεινόμενων θέσεων, δεν καταγράφονται διαφωνίες. Άρα μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις χωρίς να αλλάξει ο συνολικός σχεδιασμός, όπως είχαν αναφέρει προ ημερών για το Λασίθι, οι υπ Τουρισμού και Πολιτισμού Ολ. Κεφαλογιάννη και Λ. Μενδώνη.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, υπουργείο και ΕΔΕΥΕΠ θα αναλάβουν δράση για ενημέρωση από κοντά των φορέων και των κατοίκων, ξεκινώντας από την Κρήτη. Από τους τοπικούς άρχοντες, αλλά κυρίως από τον δήμαρχο Σητείας, που την Παρασκευή επανέλαβε την ένσταση του να μην εγκατασταθούν τα προβλεπόμενα θαλάσσια πάρκα στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί ούτως ή άλλως πολλές ΑΠΕ, με τον υπ. Θ. Σκυλακάκη να δεσμεύεται για κατ΄ιδίαν εκτενή συζήτηση με τους Δήμους και την Περιφέρεια.
Το ίδιο αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση με όλες τις τοπικές κοινωνίες πανελλαδικά που δυνητικά πρόκειται να φιλοξενήσουν offshore πάρκα. Έτσι μόνο θα τις κερδίσει, απομονώνοντας τους λίγους που διέπονται από ιδεοληψίες και εγγενή λαϊκισμό. Μιλώντας για τα ανταποδοτικά οφέλη και τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σε 12μηνη βάση, (όχι μερικών μόνο μηνών) που δημιουργεί για τις τοπικές κοινωνίες η συντήρηση ενός θαλάσσιου αιολικού, όπως στη Νορμανδία.
Εκεί, όπου ολόκληρες περιοχές βιοπορίζονται από τη συμμετοχή στη συντήρηση και τη ναυπήγηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων που έχουν αναπτυχθεί μερικά μίλια από τις ακτές.
Και εκτός από τα παραπάνω, πέραν των ωφελημάτων γύρω από την ηλεκτρική ενέργεια στα οποία έχει αναφερθεί από πέρυσι ο Θ. Σκυλακάκης, σε αρκετές περιπτώσεις στο εξωτερικό, η τοπική κοινωνία συμμετέχει και εκείνη στη διαχείριση του θαλάσσιου πάρκου, ούσα εταίρος του επενδυτή και συστήνοντας για τον σκοπό αυτό ενεργειακή κοινότητα, θεσμός που στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: Αναβαθμίζονται οι διάδρομοι και η προσβασιμότητα
- Tυμπάκι: Πρωτογνωρες εικόνες μετά το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων