Η Κρήτη στην κορυφή του κόσμου μέσω ΙΤΕ

neakriti.gr  30 December, 2018 ΑΡΘΡΑ
Η Κρήτη στην κορυφή του κόσμου μέσω ΙΤΕ

Η ίδρυση του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και η συμμετοχή του ΙΤΕ σε πείραμα στον ΙSS από τα κορυφαία γεγονότα της χρονιάς

Πολλές και σημαντικές ήταν οι ειδήσεις από τον χώρο της επιστήμης και το 2018, και ανάμεσά τους δύο από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΙΤΕ, που μας γέμισαν υπερηφάνεια.

Αρχικά η ίδρυση του 7ου Ινστιτούτου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, εκείνου της Αστροφυσικής, που με σημείο αναφοράς το Αστεροσκοπείο στο Σκίνακα του Ψηλορείτη θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην από Κρήτης διαστημική έρευνα. Η δημοσίευση του ΦΕΚ στις 28 Φεβρουαρίου δρομολόγησε τις εξελίξεις για το νέο αυτό άλμα του ΙΤΕ.

Από τον χώρο του διαστήματος ήταν και η δεύτερη σημαντική είδηση που είχε σαν σημείο αναφοράς το ΙΤΕ. Ο λόγος για την αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 200 σκουληκιών-πειραματόζωων από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ το οποίο συμμετέχει σε αυτή την διεθνή επιστημονική αποστολή μαζί με τους παγκόσμιους κολοσσούς της έρευνας.

Χρησιμοποιώντας ως “αστροναύτη” το νηματώδες “Καινοραβδίτης ο κομψός” (Caenorhabditis elegans ή εν συντομία C. elegans), οι επιστήμονες θα μελετήσουν τις βιολογικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας παραμονής στο διάστημα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν τεράστια σημασία, καθώς από τις απαντήσεις που θα δοθούν θα διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επιστρέψουν στους αστροναύτες να μένουν περισσότερο χρόνο στο διάστημα χωρίς κινδύνους για την υγεία τους και κυρίως θα ανοίξει ο δρόμος για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και ίσως ακόμη παραπέρα.

Και ακόμη

Το πρώτο ουράνιο θέαμα της χρονιάς ήταν στις 31 Ιανουαρίου η ολική έκλειψη υπερσελήνης, που μαγνήτισε τα βλέμματα του πλανήτη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου είδε το φως της δημοσιότητας μια μελέτη που τάραξε τα νερά, υποστηρίζοντας ότι ο “όρθιος άνθρωπος”, ο Homo erectus, ο πρώτος που μίλησε πριν 1,5 εκατ. χρόνια, ήταν ναυτικός και έφτασε και στην Κρήτη. Το ότι όμως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα ανθρωπολογικά κατάλοιπα του Homo erectus στην Κρήτη και άρα απόδειξη της παρουσίας του στο νησί έβαλε πολλούς αστερίσκους από την επιστημονική κοινότητα.

Στον αντίποδα η απουσία ενδείξεων δε σημαίνει βέβαια κατ’ ανάγκη απουσία και του ίδιου του “όρθιου ανθρώπου” στην Κρήτη, καθότι η Αρχαιολογία είναι πάντα γεμάτη εκπλήξεις. Η επίμαχη θεωρία για τον Homo erectus και την Κρήτη διατυπώθηκε από τον καθηγητή Γλωσσολογίας και Ανθρωπολογίας Ντάνιελ Έβερετ του Πανεπιστημίου Μπέντλεϊ της Μασαχουσέτης, συγγραφέα του βιβλίου “Πώς ξεκίνησε η γλώσσα”.

Στις 2 Απριλίου έπεσε στη Γη το “Ουράνιο Παλάτι 1”. Ο Κινεζικός Διαστημικός Σταθμός συνετρίβη στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό.

Τον Οκτώβριο ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα το αρχαιότερο «ακέραιο ναυάγιο», το οποίο είναι ένα ελληνικό εμπορικό πλοίο ηλικίας 2.400 ετών.

Στα τέλη Οκτωβρίου, το διαστημικό τηλεσκόπιο “Κέπλερ”, που έφερε την επανάσταση με την ανακάλυψη πλανητών εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος, ξέμεινε από καύσιμα και τερμάτισε τη σταδιοδρομία του.

Στις 26 Νοεμβρίου, ο ρομποτικός γεωλόγος της ΝΑSΑ, το “InSight”, προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον Άρη μετά από ταξίδι έξι μηνών σε απόσταση 484 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Το “InSight” θα μελετήσει το εσωτερικό του πλανήτη. Η αποστολή ήταν η πρώτη στον Άρη μετά από εκείνη του “Curiosity” το 2012.

 

neakriti.gr  30 December, 2018 ΑΡΘΡΑ