Η Κρήτη ανοίγει την “αγκαλιά της στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού
Οκτώ υποτροφίες από το “Πρόγραμμα της Ελληνικής Διασποράς” εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πρότυπο εξωστρέφειας αναδεικνύεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς κατάφερε στα πλαίσια της τρίτης φάσης του “Προγράμματος υποτροφιών της Ελληνικής Διασποράς” να εξασφαλίσει 8 από τις 37 υποτροφίες που δόθηκαν πανελλαδικά. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει προσωρινός ακαδημαϊκός επαναπατρισμός για Έλληνες ερευνητές και επιστήμονες που κατοικούν στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω του “Προγράμματος υποτροφιών της Ελληνικής Διασποράς”, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης, θα συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς που ζουν και εργάζονται σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Στόχος του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας του με Ιδρύματα του εξωτερικού, όπου διδάσκουν και αναπτύσσουν ερευνητική δραστηριότητα επιφανείς Έλληνες επιστήμονες. Στα πλαίσια του 3ου κύκλου του προγράμματος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης εξασφάλισε 8 από τις συνολικά 37 υποτροφίες που δόθηκαν πανελλαδικά.
Κατά τη διάρκεια του 2020 το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα φιλοξενήσει διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες από έξι Ιδρύματα της Βόρειας Αμερικής: Harvard University, University of Maryland, Temple University, University of Akron, University of Alberta και Emory University. Τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα θα αφορούν μια ευρεία ποικιλία ζητημάτων, από τη σχεδίαση τεχνολογιών μεταβολικής βιολογίας και επεξεργασίας γονιδιώματος στη μελέτη της ιστορίας της Μέσης Ανατολής και του Ισλάμ, από τις νευροεπιστήμες, τη νευροφυσιολογία και την ηλεκτροεγκεφαλογραφία στην έρευνα για τον πολιτισμό της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. και από την ανάπτυξη των μελλοντικών δικτύων υπολογιστών στη διεύρυνση των τεχνικών διδασκαλίας σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες.
Στο πλαίσιο αυτό, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Π.Κ., Ιωάννη Καρακάση, ο οποίος μίλησε για το “Πρόγραμμα υποτροφιών της Ελληνικής Διασποράς”. «Σημαντικοί επιστήμονες με ελληνική καταγωγή από τη Βόρεια Αμερική, που εργάζονται σε ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, παίρνουν άδεια για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έρχονται να δουλέψουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με τις ερευνητικές ομάδες, για διαστήματα από δύο εβδομάδες έως δύο μήνες. Είναι μια έντονη και παραγωγική περίοδος, κατά την οποία υπάρχει αφενός εκπαιδευτική δραστηριότητα δίνοντας διαλέξεις συνήθως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και αφετέρου κάνουν mentoring στους φοιτητές», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καρακάσης.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπάρχει αυτή η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια επιτυχία του Πανεπιστημίου Κρήτης, που συμβαίνει ανάλογα με τις προτιμήσεις των ανθρώπων», συμπληρώνει ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Π.Κ.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων σύμφωνα με τη φετινή διεθνή κατάταξη “Times Higher Education World University Rankings”. Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάχθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, στη σειρά 351-400, παγκόσμια. Δεύτερο, στις θέσεις 501-600, έρχεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολιάζοντας την πρωτιά του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Καρακάσης είπε ότι, «από τα 20.000 πανεπιστήμια, είμαστε στα πρώτα 350. Όπως πάντα έχουμε αυτήν τη διάκριση που είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης πάει αρκετά καλά σε αυτό που ορίζουμε ως ερευνητική παραγωγικότητα, το οποίο βγαίνει μέσω δημοσιευμένων αναφορών. Ωστόσο, οι δυσκολίες είναι σε αυτά που ορίζει το υπουργείο: δηλαδή ο λόγος διδασκομένων-διδασκόντων, που είναι αρκετά μεγάλος, καθώς επίσης και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, η οποία δεν είναι επαρκής, και είναι κάτι για το οποίο πραγματοποιούμε προσπάθειες ώστε να το διορθώσουμε».
Στη λίστα με τα ελληνικά πανεπιστήμια ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 601-800, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 801-1.000 και τελευταίο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις θέσεις 1.000+.
Όσον αφορά στην κορυφή της κατάταξης, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ το Πανεπιστήμιο του Cambridge έπεσε στην 3η θέση. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας ανέβηκε τρεις θέσεις και είναι πλέον στη δεύτερη, ενώ πανεπιστήμια όπως το Stanford, το Yale, το Harvard και το Imperial College του Λονδίνου εμφανίζονται στην πρώτη δεκάδα.
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία