Η «κατάρα της τρίτης πρωινής» -Γιατί συχνά ξυπνάμε στις 3 το πρωί σκεπτόμενοι τα χειρότερα πράγματα

  22 February, 2025 ΑΡΘΡΑ
Η «κατάρα της τρίτης πρωινής» -Γιατί συχνά ξυπνάμε στις 3 το πρωί σκεπτόμενοι τα χειρότερα πράγματα

Γιατί ξυπνάμε γύρω στις 3 το πρωί και ασχολούμαστε με τους φόβους και τις ανησυχίες μας;

Οι πολλές σκέψεις είναι συχνά οδυνηρές και τιμωρητικές. Αυτές οι ανησυχίες εξατμίζονται στο φως της ημέρας, αποδεικνύοντας ότι η πλέον περίεργη σκέψη στις 3 το πρωί ήταν εντελώς παράλογη και μη παραγωγική. Αλλά γιατί;

Κάποιοι ψυχολόγοι αποκαλούν τις σκέψεις των 3 π.μ. «σκέψεις με συρματόπλεγμα», επειδή μπορείς να παγιδευτείς σε αυτές.

Ο Greg Murray είναι καθηγητής και διευθυντής στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Swinburne, ερευνητής ψυχολογίας με ειδίκευση στη διάθεση, τον ύπνο και το κιρκάδιο σύστημα (το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει τον ύπνο).

Να τι λέει η έρευνά του σχετικά με το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την κοινή εμπειρία.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας στις 3 το πρωί;
Σε έναν κανονικό νυχτερινό ύπνο, η νευροβιολογία μας φτάνει σε ένα σημείο καμπής γύρω στις 3 ή 4 π.μ.

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος αρχίζει να αυξάνεται, η διάθεση για ύπνο μειώνεται (επειδή έχουμε κοιμηθεί ένα κομμάτι ύπνου), η έκκριση μελατονίνης (η ορμόνη του ύπνου) έχει κορυφωθεί και τα επίπεδα κορτιζόλης (μια ορμόνη του στρες) αυξάνονται καθώς το σώμα ετοιμάζεται να μας εκτοξεύσει στην ημέρα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλη αυτή η δραστηριότητα συμβαίνει ανεξάρτητα από το γύρω περιβάλλον, όπως το φως της αυγής - η ίδια η ανθρώπινη φύση αποφάσισε πριν από πολύ καιρό ότι η ανατολή και η δύση του ήλιου είναι τόσο σημαντικές που πρέπει να προβλεφθούν (εξ ου και το κιρκάδιο σύστημα).

Στην πραγματικότητα ξυπνάμε πολλές φορές κάθε βράδυ, και ο ελαφρύς ύπνος είναι πιο συχνός στο δεύτερο μισό της νύχτας. Όταν ο ύπνος πηγαίνει καλά για εμάς, απλά δεν έχουμε επίγνωση αυτών των αφυπνίσεων.

Προσθέστε όμως λίγο άγχος και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ξύπνημα να γίνει μια κατάσταση με πλήρη... αυτογνωσία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η πανδημία είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας που διαταράσσει τον ύπνο. Έτσι, αν βιώνετε αυτή τη στιγμή ξυπνήματα στις 3 ή στις 4 το πρωί, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι.

Υπάρχει επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ του ύπνου και της κατάθλιψης, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τον ύπνο σας.


Καταστροφολογία τις πρώτες πρωινές ώρες
Γύρω από αυτή την ώρα του κύκλου του ύπνου, βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σημείο σωματικά και γνωστικά. Από τη σκοπιά της φύσης, αυτή η περίοδος προορίζεται για σωματική και συναισθηματική αποκατάσταση, οπότε είναι κατανοητό ότι οι εσωτερικοί μας πόροι είναι χαμηλοί.

Αλλά μας λείπουν και άλλοι «πόροι» στη μέση της νύχτας - οι κοινωνικές συνδέσεις, τα πολιτιστικά αγαθά, όλες οι δεξιότητες αντιμετώπισης ενός ενήλικα δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή. Χωρίς καμία από τις ανθρώπινες δεξιότητες και το ανθρώπινο «κεφάλαιό» μας, μένουμε μόνοι στο σκοτάδι με τις σκέψεις μας.

Έτσι, το μυαλό έχει εν μέρει δίκιο όταν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει είναι άλυτα - στις 3 το πρωί και δίχως κάποιον να μιλήσεις, τα περισσότερα προβλήματα κυριολεκτικά θα ήταν.

Η αλήθεια είναι ότι το μυαλό μας δεν ψάχνει πραγματικά για λύση στις 3 το πρωί. Μπορεί να νομίζουμε ότι επιλύουμε προβλήματα, επεξεργαζόμενοι νοερά τα ζητήματα αυτή την ώρα, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά επίλυση προβλημάτων- είναι η ανησυχία.

Ανησυχία είναι ο εντοπισμός ενός προβλήματος και ο αναστοχασμός σχετικά με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να συμβεί.


Τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;
Έχετε παρατηρήσει ότι οι σκέψεις στις 3 το πρωί είναι πολύ επικεντρωμένες στον εαυτό σας; Στο ήσυχο σκοτάδι, είναι εύκολο να γλιστρήσετε εν αγνοία σας σε μια κατάσταση ακραίου εγωκεντρισμού.

Γυρνώντας γύρω από την έννοια «εγώ», μπορούμε να δημιουργήσουμε οδυνηρά συναισθήματα, όπως ενοχές ή λύπη. Ή να στρέψουμε τις κουρασμένες σκέψεις μας στο - πάντα αβέβαιο - μέλλον, δημιουργώντας αβάσιμους φόβους.

«Ο Βουδισμός έχει μια ισχυρή θέση για αυτό το είδος της νοητικής δραστηριότητας: ο εαυτός είναι μια μυθοπλασία, και αυτή η μυθοπλασία είναι η πηγή κάθε δυστυχίας. Πολλοί από εμάς εξασκούμε τώρα τη βουδιστικά τεκμηριωμένη ενσυνειδητότητα για να διαχειριστούμε το άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας- εγώ χρησιμοποιώ τη ενσυνειδητότητα για να αντιμετωπίσω τα απότομα, δυσοίωνα ξυπνήματα στις 3 το πρωί», σημειώνει ο ερευνητής.


«Μερικές φορές αυτός ο διαλογισμός λειτουργεί. Μερικές φορές δεν λειτουργεί. Αν εξακολουθώ να είμαι παγιδευμένος σε αρνητικές σκέψεις μετά από 15 ή 20 λεπτά, ακολουθώ τη συμβουλή της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και σηκώνομαι, ανάβω αμυδρό φως και διαβάζω», τονίζει ο επιστήμονας και καταλήγει:

«Αυτή η ενέργεια μπορεί να φαίνεται τετριμμένη, αλλά στις 3 το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από την αντιπαραγωγική σας σκέψη».

Μια τελευταία συμβουλή, όπως λέει ο ερευνητής: Είναι σημαντικό να πείσετε τον εαυτό σας (κατά τη διάρκεια της ημέρας) ότι θέλετε να αποφύγετε την κάθε καταστροφική σκέψη.

Το να ξυπνάτε και να ανησυχείτε στις 3 το πρωί είναι πολύ κατανοητό και πολύ ανθρώπινο. Αλλά δεν είναι μια απαραίτητα καλή συνήθεια...

 

  22 February, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα