“Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπήρξε απολύτως σαφής”
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία
«Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Αν. Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία .
«Οι κυρώσεις για την Ελλάδα δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο για να ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει συμπεριφορά η γειτονική χώρα. Δεν θέλουμε να είναι ένας προκλητικός γείτονας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις.
«Δεν σταμάτησε εδώ, έδωσε εντολή στον κ. Μπορέλ να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021, μία γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Την οικονομική και την εμπορική φύση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Επισήμανε ότι η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ίδια την ένωση υπήρξε απολύτως σαφής και «στην πρώτη παράγραφο καλείται η γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reic από την ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».
«Ταυτόχρονα εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, εφόσον αυτές ξεκινήσουν, η αποχή από παράνομες δραστηριότητες, ένας όρος τον οποίο προφανώς έχει θέσει η Ελλάδα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διευκρίνισε μάλιστα πως για πρώτη φορά υπήρξε ομοφωνία για διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων σε πρόσωπα στην Τουρκία.
Ευχήθηκε μάλιστα ότι η γειτονική χώρα δεν θα παρερμηνεύσει το μήνυμα που έστειλε η Σύνοδος Κορυφής.
«Διαμορφώνεται μία άποψη σε Ευρώπη και ΗΠΑ ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι για να επανεκκινήσουν θα πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας.
«Ελπίζω να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις ώστε να διαμορφωθεί το τοπίο για να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία. Η στάση της θα αξιολογηθεί».
Για το εμπάργκο όπλων
Αναφορικά με το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «βεβαίως το έθεσα μετ’ επιτάσεως».
«Δεν είναι ζήτημα που μπορεί να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφορά τα κράτη μέλη. Πιστεύω ότι αρχίζουμε να κερδίζουμε τη μάχη για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας. Από τη στιγμή που η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, οι εξαγωγές επιθετικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία αντιβαίνουν στην αρχή της αλληλεγγύης και υπονομεύουν τα συμφέροντα της ΕΕ. Θα είναι μια μάχη διαρκής, περισσότερο ζήτημα διμερών σχέσεων και λιγότερο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αρχίζει και στα κράτη μέλη να αυξάνει ο βαθμός ευαισθητοποίησης για το ζήτημα αυτό», συμπλήρωσε.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε λύση. «Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει υποβάλει το προσχέδιο της για το ταμείο ανάκαμψης και ελπίζουμε πως οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα ώστε να εκταμιευτούν άμεσα οι πρώτοι πόροι».
«Επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου.
Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης». Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.
Δείτε επίσης
- Γυμναστική για καλύτερη ποιότητα ζωής – Πότε να ξεκινήσετε
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Δημοσκόπηση: Σταθερά μπροστά η Ν.Δ-Στο επίκεντρο η εκλογη ΠΤΔ
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Καλάθι του Άη Βασίλη: Πώς μπορείτε να δείτε τα προϊόντα που περιλαμβάνει με ένα «κλικ»
Σχετικά άρθρα
- Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Ταυτίζεστε με επιχειρηματικά συμφέροντα -Θα είστε τρίτο κόμμα
- Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος του κέντρου;
- Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη οι αδελφές του – Δείτε φωτογραφίες από την ορκωμοσία
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πως θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα
- Μητσοτάκης: Μάστιγα η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών -Υποδειγματική η εξιχνίαση πρόσφατων υποθέσεων