Η ιστορία της Βρύσης του Λαγολιού
Γράψαμε πρόσφατα για την Βρύση του Λαγολιού και την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται με πρωτοβουλία του Νεοσύστατου Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, την ΔΕ Τυμπακίου και το Δήμο για την ανάδειξη της παλιάς βρύσης του Λαγολιού.
Στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι να ξεκινήσει ξανά η διαδρομή του νερού από τον Κάρταλο μέχρι το Λαγολιό όπως γινόταν πριν από πολλά χρόνια,
Σήμερα παρουσιάζουμε την ιστορία της Βρύσης του Λαγολιού καθώς και φωτογραφίες από την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου για τον καθαρισμό της.
Η Βρύση του Λαγολιού
Το 1924 κτίστηκε ο αγωγός μεταφοράς νερού και η βρύση σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή.
Η δωρεάν παραχώρηση των φυσικών πηγαδιών που βρισκόταν στην περιοχή του Καρτάλου, στην τοποθεσία Μουρνίδι, έγινε από τον κάτοικο του Λαγολιού Θεοδωράκη Σπύρο, γνωστός ως «Κουντουροσπυρίδος» ο οποίος το κατείχε εξυπηρετώντας δικές του ανάγκες.
Έτσι μετά την παραχώρηση, το ίδιο έτος, όλοι οι κάτοικοι του Λαγολιού πρόσφεραν εθελοντική βοήθεια προκειμένου να δημιουργήσουν ασβεστοκάμινα για την κατασκευή του λιθόκτιστου αγωγού όπου θα μετέφεραν το νερό πλέον στο χωριό.
Το νερό μεταφερόταν στην κρήνη όπου κατασκεύασαν μια μεγάλη γούρνα για να πίνουν τα ζώα νερό. Το νερό κατάληγε σε δύο τεχνικές δεξαμενές όπου γινόταν η αποθήκευση του. Επίσης ανατολικά της βρύσης έφτιαξαν σε σειρά (6) έξι «πλησταριές», οι λεγόμενες γούρνες που συγκέντρωναν νερό και οι γυναίκες τις εποχής εκείνης έπλεναν τα ρούχα τους. Ο χώρος όπου κατασκευάστηκε η βρύση με τις δεξαμενές ήταν μία δωρεά του Ρουσάκη Νίκου.
Το νερό επίσης το χρησιμοποιούσαν για να ποτίσουν τους αγρούς τους και τα περιβόλια, όπου ορίζονταν οι μέρες που θα μπορούσε ο καθένας με την σειρά του να εξυπηρετηθεί. Τέλος σε όλο το χωριό υπήρχαν τσιμεντένιοι αύλακες προκειμένου να διοχετεύουν το νερό στα σπίτια των Λαγονιανών εκείνη την εποχή».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις