Η γιορτή της Άνοιξης και της Ευρώπης στη Μεσαρά
Σε όμορφες ανοιξιάτικες εκδηλώσεις και δράσεις καλεί τον κόσμο το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς και ο πρόεδρός του κ. Μιχάλης Σπυριδάκης, την Πρωτομαγιά.
Στόχος του Δικτύου είναι μια μεγάλη γιορτή της Άνοιξης με θέμα την Αρπαγή της Ευρώπης. Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα ο κ. Σπυριδάκης μας καλεί « να αναστήσουμε λοιπόν την Ευρώπη μας , την Ευρώπη της ανθρωπιάς των πανανθρώπινων αξιών και αρχών, την Ευρώπη της ειρήνης, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης , της ευημερίας και της δημοκρατίας των λαών, την ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ “ΜΕΣΣΑΡΑΣ”.
Σύμφωνα με το μύθο, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλέφασσας, ηγεμόνων της Φοινίκης. Όταν ενηλικιώθηκε η Ευρώπη μια μέρα πήγε στα λιβάδια για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία. Ήταν τόσο όμορφη που ο θεός Δίας την ερωτεύτηκε και για την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε έναν ήρεμο, εύσωμο, δυνατό και όμορφο, λευκό ταύρο με μικρά κέρατα. Πήγε δίπλα της προσποιούμενος ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει, γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο, δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα κατευθυνόμενος προς τη θάλασσα, την οποία διέσχισε συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Όταν επιβιβάστηκε στο νησί και έφτασε στη Μεσσαρά, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά τη θέση είχε πάρει ο Δίας που την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στο Ιδαίο Άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας.
Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, ο οποίος και υιοθέτησε τα παιδιά που είχε αποκτήσει με τον Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριωνα, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.
Όταν πέθανε η Ευρώπη, την τίμησαν θεοί κι άνθρωποι και προς τιμή της έδωσαν στην ήπειρο το όνομά της. Τη λάτρεψαν και έκαμαν γιορτή προς χάρη της, τα Ελλώτια,, γιατί ανασταινόταν η φύση κι έπλεκαν στεφάνια, με περίμετρο 9 μέτρα περίπου, σε κάθε Ελληνιστική πόλη-κράτος της Μεσσαράς . Η Ευρώπη ταυτίζεται με την πανάρχαια θεά της γονιμότητας στη Κρήτη στους αρχαίους χρόνους που επαναφέρει την ζωή την άνοιξη.
Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει τα αρχαία δρώμενα και καλεί τα μέλη του και όλους τους συλλόγους της Μεσσαράς και τους κατοίκους της σε κάθε χωριό, την ημέρα της Πρωτομαγιάς να πλέξουν στεφάνι με περίμετρο 9 μέτρων με τα λουλούδια της φύσης και στο κέντρο του στεφανιού να υπάρχει λουλουδιασμένο το όνομα Ευρώπης στα Ελληνικά ή Αγγλικά ή και τα δύο μαζί.
Παράλληλα, την ήμερα της Πρωτομαγιάς το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς με συνεργασία με το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, οι ημεροδρόμοι (μαραθωνοδρόμοι ως δίκτυο αθλητών) θα τρέξουν μεταφέροντας στεφάνι με το όνομα της Ευρώπης στο κέντρο του, διασχίζοντας τη Μεσσαρά. Η διαδρομή θα έχει μήκος 37 χιλιόμετρα,ι με αρχή τον κυκλικό κόμβο στα Πραιτώρια (όπου και οι αρχαιολογικοί χώροι στα Πραιτώρια ,Ροτάσι και Βάκιωτες) περνώντας από τον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας και κατάληξη στον αρχαιολογικό χώρο Φαιστού και Αγίας Τριάδας, τερματίζοντας κοντά στο Τυμπάκι. Επιπλέον συμβολισμό αποκτούν τα δύο χαρακτηριστικά βουνά της Μεσσαράς, καθώς το σημείο εκκίνησης ορίζεται βόρεια του μινωικού ιερού βουνού των Αστερουσίων, τον Κόφινα, και το σημείο τερματισμού της διαδρομής νότια της κορφής Σέλα του Διγενή στον Ψηλορείτη (τα ιερά μικρά κέρατα του ταύρου). Κατά την διάρκεια της μεταφοράς του στεφανιού της ΕΥΡΩΠΗΣ από τους αθλητές, μπορούν, εάν θέλουν, να τρέξουν σε μικρή απόσταση από το στεφάνι και πολίτες.
Οι μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και Ιδρυμάτων της Μεσσαράς μπορούν να συμμετέχουν με το δικό τους στεφάνι της Ευρώπης στο δρώμενο κατά μήκος της διαδρομής ή και ζωγραφίζοντας με θεματικό πεδίο την αρπαγή της Ευρώπης, τη φύση και τα νερά της Μεσσαράς.
Υ.Γ Εάν η ημέρα της Πρωτομαγιάς μεταφερθεί, λόγω Πάσχα, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της μετάθεσης.
Δηλώσεις συμμετοχής στο μαραθώνιο μεταφοράς του στεφανιού της ΕΥΡΩΠΗΣ : Μπορείτε να δηλώνετε μέσω του site & fecebook Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης cretamarathon.gr ή στα τηλέφωνα 6972016000 –2810344774 Καμπαξής Σπυρίδων πρόεδρος του Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης».
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
Σχετικά άρθρα
- Αναπτυξιακός κόμβος Μεσαράς: από την Αρχαιότητα…στο Σήμερα
- Μεσαρά: Έτσι πυροβολήθηκε ο 29χρονος στο κεφάλι - 22χρονος αναζητείται ως ο δράστης
- Οι δρόμοι της Μεσαράς
- Με υπερσύγχρονα μέσα η ελαιοκομιδή στη Μεσαρά
- Σε 13 Δημοτικά Σχολεία της Μεσαράς θα παρέχονται «Σχολικά Γεύματα» για το σχολικό έτος 2022 - 23