Η Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού για τα δυσπρόσιτα

  02 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Η Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού για τα δυσπρόσιτα

Ανακοίνωση για τον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων του Δήμου Φαιστού, έστειλε η Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται «Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας  στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων στον Δήμο Φαιστού, γεγονός που θα έχει σοβαρές συνέπειες  στην εύρυθμη λειτουργία και στελέχωση των σχολικών μονάδων και συνιστά εξόφθαλμη αδικία σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς και των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα σχολεία αυτά σε δύσκολες συνθήκες. 

Ειδικότερα, στον Δήμο Φαιστού, εκτός του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου Σκουρβούλων, τα σχολεία στα Βορίζια και τις Καμάρες έχουν αποχαρακτηριστεί και το σχολείο στο Αντισκάρι έχει μόλις δέκα μόρια, ενώ για να θεωρηθεί δυσπρόσιτο -κάτι, άλλωστε, που εκ των πραγµάτων, συµβαίνει - χρειάζονται παραπάνω από έντεκα.

Οι παραπάνω σχολικές μονάδες πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν δυσπρόσιτες, αφού βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του νομού και είναι δύσκολα προσβάσιμες λόγω των ιδιαίτερων συγκοινωνιακών συνθηκών. Συγκεκριμένα, για κάποιον ο οποίος δε διαθέτει μεταφορικό μέσο, η πρόσβαση - ειδικά η καθημερινή - από και προς τα χωριά αυτά είναι αδύνατη, καθώς δεν υπάρχουν καθόλου ή είναι ελάχιστα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. 

Οι συνθήκες αυτές καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη στελέχωση των προαναφερθέντων σχολείων με εκπαιδευτικό προσωπικό. Εύκολα είναι αντιληπτό πως με τον  μη χαρακτηρισμό τους ως «δυσπρόσιτα», χωρίς δηλαδή την επιπλέον μοριοδότηση που δίνεται στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα δυσπρόσιτα σχολεία, άμεση συνέπεια θα είναι η μόνιμη υποστελέχωσή τους και η απώλεια αμέτρητων διδακτικών ωρών και σταδιακά η πιθανή συγχώνευση – κατάργησή τους, πράγμα που σημαίνει αναγκαστική μετακίνηση των ανήλικων μαθητών αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.

Με απλά λόγια σαν να μην έφτανε η προσπάθεια της κυβέρνησης να γενικεύσει τα 25αρια (Α/θμια) και τα 28αρια (Β/θμια) τμήματα, σαν να μην έφτανε η δημιουργία υποχρεωτικού μηχανισμού μετακίνησης μαθητών (β.λ. ΠΔ 79), έρχεται και αυτή η  απόφαση για τα δυσπρόσιτα που θα οδηγήσει στο κλείσιμο σχολείων που παρότι καλύπτουν μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες δεν χωράνε στο "μεταμνημονιακό κοστούμι" που αυτή ράβει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ,  αντιμετωπίζει την Παιδεία ως εμπόρευμα  και με αυτό ως δεδομένο καθορίζονται όλα και εντάσσονται στη «δημοσιονομική προσαρμογή». Γι αυτό, για να υλοποιήσει τη βάρβαρη πολιτική της, στέκεται απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των γονιών και της εκπαιδευτικής κοινότητας και στον Δήμο μας.

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του δήμου Φαιστού διεκδικώντας να  μην περάσει κανένας αποχαρακτηρισμός δυσπρόσιτου σχολείου και να χαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα όλα τα σχολεία που αντικειμενικά πληρούν τις προϋποθέσεις!».

 

  02 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα