Η έξυπνη γεωργία αυξάνει την ανταγωνιστικότητα
Η έξυπνη γεωργία στην τσέπη των… αγροτών
«Η «έξυπνη» γεωργία δεν είναι το μέλλον, είναι το παρόν. Μπορεί να γίνει το δικό μας παρόν», επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα για τα «Έξυπνα» γεωργικά προϊόντα-Smart Διατροφή» στο πλαίσιο του 15ου συνεδρίου «Καινοτομία & Ανάπτυξη».
«Δεν μας ταιριάζει να είμαστε laggards, δηλαδή βραδυκίνητοι στην υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Με το εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας, την ισχυρή στήριξη – στην πράξη – από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τους χρηματοδοτικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας (72 δις από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για τα επόμενα χρόνια) μπορούμε να είμαστε και innovators και σίγουρα early adopters ώστε να επωφεληθούμε από το λεγόμενο «πλεονέκτημα του πρωτοπόρου», υποστήριξε η Υφυπουργός.
Η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε την ανάπτυξη της «έξυπνης» γεωργίας «στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης» και τη συνέδεσε με δύο στρατηγικές επιλογές της:
-Την ψηφιοποίηση του κράτους με πρωτόγνωρους ρυθμούς καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η «έξυπνη» γεωργία προϋποθέτει κι «έξυπνο» κράτος σε όλες τις λειτουργίες του και προφανώς δεν συνάδει με τις λογικές του… φαξ και της συγκέντρωσης «βουνών» πιστοποιητικών»,
-Την βαρύτητα στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, όπως είναι της Microsoft στην Αττική, της Pfizer και της Cisco στη Θεσσαλονίκη.
«Δείξε μου το επίπεδο της τεχνολογίας σου για να διαπιστώσω το επίπεδο της οικονομίας σου», λένε σήμερα στις αγορές. Η Ελλάδα αλλάζει. Περνά στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης τεχνολογίας κι αυτό μπορεί να ωφελήσει ποικιλότροπα τον Αγροδιατροφικό Τομέα», τόνισε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
«Έξυπνη» γεωργία: Υπάρχουν λύσεις για όλους τους παραγωγούς»
Η κ. Αραμπατζή ξεκαθάρισε όσον αφορά στην «έξυπνη» γεωργία ότι «υπάρχουν λύσεις για όλους τους παραγωγούς» εξηγώντας ότι:
«Το βασικό εργαλείο για την «έξυπνη» γεωργία σήμερα είναι αυτό που έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί στην τσέπη τους: το «έξυπνο» κινητό, το smartphone. Διατίθενται ήδη στην αγορά κι εξελίσσονται διαρκώς πάρα πολλές εφαρμογές, που είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την ορθολογική διαχείριση της παραγωγής τους.
Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για μια προσέγγιση «one size fits for all». Πιστεύω, πάντως, πως η γεωργία ακριβείας μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη, το έναυσμα για την ένταξη των παραγωγών σε συλλογικές μορφές, κάτι που αποτελεί άλλωστε εθνικό στόχο αφού θα συμβάλει σε αλλαγή υποδείγματος της ελληνικής γεωργίας μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακος, της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών στην αγορά, της καθετοποίησης της παραγωγής τους και της κοινής χρήσης υπηρεσιών όπως μάρκετινγκ και branding».
«Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας περνά μέσα από την γεωργία ακριβείας»
«Η «έξυπνη» γεωργία νοηματοδοτείται ως επιχειρηματική γεωργία», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Φωτεινή Αραμπατζή και τόνισε:
«Πιστεύω ότι για να αξιοποιήσουμε την «έξυπνη» γεωργία στο μέγιστο βαθμό δεν έχει νόημα να την προσεγγίσουμε ξεκομμένη από την αγροτική επιχειρηματικότητα. Διότι, για να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, διαμετρικά αντίθετα με την επιδοματοκεντρική μορφή Γεωργίας των προηγούμενων 4,5 χρόνων, πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα στρεφόμενοι σε νέες αγορές.
Δηλαδή, να αυξήσουμε τις εξαγωγές όχι μόνο ως ποσότητα αλλά και ως αξία προϊόντος καθώς είναι διαφορετικό για παράδειγμα να πουλάς γάλα από το να πουλάς τυρί και μάλιστα ΠΟΠ, που έχει παραχθεί μάλιστα και με περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους. Με άλλα λόγια να αυξήσουμε την αξία, άρα να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί τόσο μέσω της βέλτιστης χρήσης των εισροών όσο και ως προς την προστιθέμενη αξία. Και η ανταγωνιστικότητα περνάει αναγκαστικά μέσα από την Έξυπνη Γεωργία», ανέφερε.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις