H Βιργινια και η αισθητή της απουσία (φωτο)

cretalive.gr  19 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
H Βιργινια και η αισθητή της απουσία (φωτο)

Μεσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, η εκδήλωση απονομής του βραβείου «Βιργινία Μανασάκη», που θεσπίστηκε στη μνήμη της, από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτακης: "Θυμάμαι πάντα τα λόγια της "Σταύρο μου, η μη λύση δεν είναι λύση"

Πιο αναλυτικά ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε

«Αξίζουν συγχαρητήρια στον ΕΣΔΑΚ για την πρωτοβουλία να καθιερώσει ένα βραβείο στην μνήμη της Βιργινίας Μανασάκη για όλα αυτά που έκανε όλα αυτά τα χρόνια. 
Πιστεύω απόλυτα πως αυτή δουλειά που εκείνη ξεκίνησε με τον ΕΣΔΑΚ, το Δήμο Ηρακλείου και την περιφέρεια Κρήτης, Μας έκανε να κατορθώσουμε και έχουμε ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και χαιρόμαστε που βλέπουμε τα πρώτα έργα τα οποία είχαν χρηματοδοτηθεί με μελέτες από την περιφέρεια Κρήτης και τώρα είμαστε σε διαδικασία δημοπράτησης. Έργα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ € με στόχο να έχει Κρήτη ολοκληρωμένο Σχεδιασμό για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και να λύςει για τα επόμενα 25 χρόνια το πρόβλημα που ταλανίζει πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος. Αιωνία η μνήμη της». 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερης επεσήμανε: "Χαρισματική προσωπικότητα με πολλά ταλέντα η Βιργινία, στήριζε όσους είχαν ανάγκη". 

"Είχαμε μια γόνιμη συνεργασία για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην Κρήτη και ειδικά στο Ηράκλειο", τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Γιάννης Κουράκης, υπογραμμίζοντας: "Η Βιργινία ήταν πρωτοπόρος, αποφασιστική στη διοίκηση, κοντά στην κοινωνία, μια χαρισματική προσωπικότητα. Το Βραβείο αυτό εκφράζει αυτή την πολυεπίπεδη δράση της. Η Βιργινία είχε ασχοληθεί με τα δύσκολα, για την ανατροπή μιας ζοφερης κατάστασης που επικρατούσε για τη διαχείριση των απορριμμάτων". 
"Όταν λειτουργήσει το Πάρκο της Κυκλικής Οικονομίας, θα μπορούσαμε να του δώσουμε το όνομά της", πρότεινε ο Γιάννης Κουράκης. 

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης κ. Κατσαράκης υπογράμμισε: "Η Βιργινία είχε στενή συνεργασία με το ΤΕΙ. Επρόκειτο για μια επιστημονική προσωπικότητα με όραμα και σθένος". 
 

Το βραβείο απονεμήθηκε στον υποψήφιο διδάκτορα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ηλία- Ιωάννη Παπαηλία. 

Στη διαγωνιστική διαδικασία έλαβαν μέρος συνολικά 38 διδακτορικοί φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα, με την επιτροπή να καταλήγει ομόφωνα στην απονομή του βραβείου στον Ηλία – Ιωάννη Παπαηλία.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων έγινε από Επιστημονική Επιτροπή που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., την Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης.
Πρόκειται για ένα βραβείο – αναγνώριση της προσπάθειας υποψηφίων διδακτόρων, καθώς η αείμνηστη Βιργινία ήταν υποψήφια διδάκτωρ, για τη διατριβή τους σε θέματα που άπτονται της διαχείρισης των απορριμμάτων, περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων.

Το βραβείο περιλαμβάνει την απονομή έντυπου επαίνου, ενός ειδικά σχεδιασμένου βραβείου, καθώς και την απονομή του χρηματικού ποσού των 3.000 ευρώ για την ενίσχυση των διδακτορικών σπουδών του βραβευθέντος.

 

cretalive.gr  19 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ