Η αστυνομία της Αυστραλίας κάνει ανεξέλεγκτα σωματικούς ελέγχους σε 12χρονα κορίτσια

  08 November, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Η αστυνομία της Αυστραλίας κάνει ανεξέλεγκτα σωματικούς ελέγχους σε 12χρονα κορίτσια

Πάνω από 100 μαθήτριες γυμνασίου, όπως επίσης και μια 12χρονη, πέρασαν από σωματικό έλεγχο της αστυνομίας, τα τελευταία 3 χρόνια στην Αυστραλία, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις.

Δύο κορίτσια ήταν ηλικίας 12 ετών, 8 κορίτσια, 13 ετών και 7 κορίτσια 14 ετών σύμφωνα με τη στατιστική έρευνα. Συνολικά, περίπου 4.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν ελεγχθεί γυμνές τα τελευταία τρία χρόνια για ναρκωτικά.

Η αστυνομία βάσει νόμου έχει το δικαίωμα να κάνει σωματικό έλεγχο στο άτομο που υποπτεύεται, όταν κρίνεται απαραίτητο. Οι αστυνομικοί μπορούν να «γδύσουν» παιδιά ηλικίας 10 με 18 αν ο γονέας ή κηδεμόνας τους είναι μπροστά.

Ο Αρχηγός της αστυνομίας στην Αυστραλία δήλωσε πως και ο ίδιος θα ήθελε να κάνουν τέτοιου είδους έλεγχο στο παιδί του αν πίστευαν ότι έχει κάνει κάτι.  Αντίθετα, η επικεφαλής της αστυνομικής ευθύνης στο Νομικό Κέντρο Redfern, Σαμάνθα Λι, δήλωσε πως ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει και ο έλεγχος αυτός να γίνεται μόνο με εισαγγελική εντολή.

«Κορίτσια σε τόσο μικρή ηλικία, των 12 και 13 που μόλις έχουν τελειώσει το δημοτικό, πιάστηκαν από αστυνομικούς οι οποίοι τις οδήγησαν σε περίεργο μέρος και τις εξανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους.», τόνισε η Λι.

Η αστυνομία ωστόσο δεν έχει κρατήσει τα στατιστικά νούμερα για τα κορίτσια που ελέγχονται γυμνά, όπως δήλωσε και στο Νομικό Κέντρο. Ακόμα και πριν δημοσιευτούν τα στατιστικά στοιχεία, όμως, η αστυνομία δεχόταν σκληρή κριτική για την στρατηγική αυτή.

Τον προηγούμενο μήνα σε συνεδρίαση που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα, ένα κορίτσι που είχε υποστεί τέτοιου είδους έλεγχο δήλωσε: «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μου συμβαίνει αυτό. Δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω. Ένιωσα τον απόλυτο εξευτελισμό.»

Για το θέμα αυτό έχουν πάρει θέση και ακαδημαϊκοί που υποστηρίζουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις ήταν παράνομος ο έλεγχος.

skai.gr

 

  08 November, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα