Η «Αρχόντισσα των Αστερουσίων» για τον εγγονό που έχασε (βίντεο)

neakriti.gr  07 February, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Η «Αρχόντισσα των Αστερουσίων» για τον εγγονό που έχασε (βίντεο)

Ταξιδέψαμε 40 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου και στο χωριό Ροτάσι, με σκοπό να συναντήσουμε από κοντά την «Αρχόντισσα των Αστερουσίων», όπως την αποκαλούν…

Μια πονεμένη γυναίκα που η μοίρα της έπαιζε συχνά άσχημο παιχνίδι, όμως το γέλιο της και η δύναμη από τα λόγια της καταφέρνουν κάθε φορά να δίνουν ελπίδα στον καθένα που θα την ακούσει… Έναν άνθρωπο με περίσσια καλοσύνη, την κυρία Μαρία Καλεντάκη.

 Ήταν το 2012 που η ζωή της σημαδεύτηκε για πάντα από τον ξαφνικό και πιο άδικο χαμό του 17χρονου εγγόνου της Γιώργου, όπως λέει στην κάμερα της εκπομπής «Κρήτη Σήμερα» και στο δημοσιογράφο Λευτέρη Κουμαντάκη.

Ήταν το συγκλονιστικό συμβάν που έμελλε όμως να αλλάξει τη ζωή της για πάντα!

Μας υποδέχτηκε σαν να μας γνώριζε χρόνια, μας άνοιξε το σπίτι της και μας κέρασε χίλια δυο καλούδια, μας φίλεψε και μας διηγήθηκε ιστορίες από τα πονεμένα χρόνια του παρελθόντος.

Η «Αρχόντισσα των Αστερουσίων» έκανε, ωστόσο, το όνειρο της πραγματικότητα, αφού οι εκατοντάδες εμπνευσμένοι στίχοι από το χαμό του μονάκριβου εγγονού της μελοποιήθηκαν συνθέτοντας μια σειρά από αφιερώματα για να χαρίσουν όπως λέει, ελπίδα σε όσους τα ακούσουν.

Ανήσυχος άνθρωπος η κυρία Μαρία… Το αντιληφθήκαμε μόλις μας ξενάγησε στο σπιτικό της: Τετράδια γεμάτα από μελάνι και παντού στίχοι, ρίμες, μαντινάδες, μοιρολόγια, παραμύθια και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους από γραφόμενα.

Η ίδια εκεί να επιμένει για τα όνειρα και τις σκέψεις της για το μέλλον του τόπου, θέλοντας διακαώς να αφήσει μία παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές.

Όσο για την αγάπη της για τα παραδοσιακά προϊόντα; Δεν ήθελε και πολύ να το καταλάβουμε. Οι μυρωδιές από το καλωσόρισμα θα μείνουν αξέχαστες στη μνήμη του Λευτέρη Κουμαντάκη μαζί με τον οπερατέρ της ΚΡΗΤΗ TV που βρέθηκαν στο Ροτάσι, όσο αξέχαστες θα μας μείνουν και οι μαντινάδες κατά το ξεπροβόδισμα και την αποχώρηση μας από το Ροτάσι.

Το χρονικό της τραγωδίας στο Ροτάσι

Το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2012, μέλη δυο οικογενειών της περιοχής, συνεπλάκησαν για κτηματικές διαφορές χρησιμοποιώντας μαγκούρες, μαχαίρια και πιστόλι.

Στη συμπλοκή είχε μαχαιρωθεί θανάσιμα ένας νεαρός -μόλις- 17 ετών, ενώ τραυματίστηκαν τρία ακόμη άτομα.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2014, το Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων είχε κρίνει ένοχο -σε δεύτερο βαθμό- τον ανήλικο -τότε- δράστη της ανθρωποκτονίας, καταδικάζοντάς τον σε περιορισμό 12 ετών σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων.

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

neakriti.gr  07 February, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ