Η αποχή θα κρίνει τις εκλογές

  02 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Η αποχή θα κρίνει τις εκλογές

Με την πραγματοποίηση ήδη των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων της προηγούμενης εβδομάδας, σήμερα έχουμε μια ακόμη που θα κρίνει τον επόμενο Δήμαρχο σε έξι Δήμους του Νομού Ηρακλειου.

Ο μεγαλύτερος φόβος κάθε υποψηφίου είναι η αποχή, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυτόν που κυνηγά τον νικητή του πρώτου γύρου. Αποδεδειγμένα (όσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα συμπέρασμα, όταν μιλάμε για κάλπη) όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αποχής, τόσο ευνοείται ο πρώτος, όταν στην πρώτη φάση της εκλογικής διαδικασίας, έχει αναπτύξει μια δυναμική και με διαφορά αρκετών ποσοστιαίων μονάδων.


Και εδώ προκύπτει το πρώτο ενδιαφέρον ερώτηµα: Ποια θα είναι η συµµετοχή του κόσμου σήμερα; Τα ποσοστά συµµετοχής θα είναι µεγαλύτερα από αυτά των εκλογών της προηγούμενης εβδομάδας; Μάλλον όχι, αλλά ελπίδα για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας σήμερα μπορεί να παίξει η... συννεφιά. Γιατί αν είχε ηλιοφάνεια από το πρωί, τότε οι παραλίες θα ήταν γεμάτες και τα εκλογικά τμήματα τελείως άδεια...


Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι μία πάρα πολύ μεγάλη μερίδα της κοινωνίας για δύο λόγους αποστρέφει το πρόσωπο από την πολιτική. Είτε γιατί θεωρεί ότι κανένας πολιτικός-αυτοδιοικητικός φορέας δεν τον εκφράζει, είτε γιατί αδιαφορεί. 
Δύο παράγοντες που έχουν ως κοινή βάση τους την απογοήτευση στο πολιτικό σύστημα και στα πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι με τόσους υποψήφιους στον πρώτο γύρο δεν βρήκε κάποιον να τον εκφράζει, καταλήγοντας σε δύο «μονομάχους» στο δευτερο γύρο.

 

  02 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ