Γροιλανδία: Ελιωσε το 40% της επιφάνειας των πάγων σε μία ημέρα!

  17 June, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Γροιλανδία: Ελιωσε το 40% της επιφάνειας των πάγων σε μία ημέρα!

Σοβαρή ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες, το γεγονός ότι το 40% της επιφάνειας των πάγων στη Γροιλανδία, έλιωσε μέσα σε κάτι λιγότερο από 24 ώρες!

Oπως εκτιμούν οι επιστήμονες, έλιωσαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου μέσα στην ίδια ημέρα, κάτι εντελώς ασυνήθιστο για το νησί. Δεν είναι άγνωστο φαινόμενο πάντως, καθώς συνηθίζεται αυτό κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως το ότι ήρθε τόσο νωρίς η περίοδος τήξης στην Γροιλανδία και προκάλεσε τόσο μεγάλη απώλεια, ανησυχεί τους επιστήμονες.

Όπως ανέφερε στο CNN, ο Τόμας Μότι, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια: «Το φαινόμενο είναι συγκρίσιμο με κάποιες καταγραφές που είχαμε τον Ιούνιο του 2012». Εκείνη τη χρονιά, είχε γίνει το μεγαλύτερο λιώσιμο πάγων που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γροιλανδία.

Σύμφωνα με έκθεση των επιστημόνων, οι τόνοι νερού που θα φέρει το λιώσιμο των πάγων, θα αποδυναμώσουν τα ρεύματα των ωκεανών τα οποία τώρα μεταφέρουν το κρύο νερό προς τα νότια βυθίζοντας τα στον Ατλαντικό,. Παράλληλα, θα σπρώξουν τα τροπικά νερά προς τα βόρεια.
 

 

  17 June, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα