Γόρτυνα: Ανακοίνωση για ταμειακά διαθέσιμα δήμου

  25 February, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Γόρτυνα: Ανακοίνωση για ταμειακά διαθέσιμα δήμου

Για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας να καταθέσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδας

«Συνέχεια του αντιλαϊκού έργου της δημοτικής αρχής, αλλά και των υπόλοιπων παρατάξεων που συνεπικουρούν, είναι η χωρίς τσίπα απόφαση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 12 Φεβρουαρίου 2019, και μάλιστα σε θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, να κατατεθούν τα ταμειακά  διαθέσιμα του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από το οποίο απουσίαζε για σοβαρούς λόγους ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Μανιαδάκης, μόνο «ευχαριστώ» δεν είπαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στην Κυβέρνηση που εξαναγκάζει Δήμους και Περιφέρειες να μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμά τους, λεφτά που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, με βάση τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που φέρνει η Κυβέρνηση στους Δήμους, χέρι - χέρι από κοινού με πρόθυμους βουλευτές και κόμματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αντέδρασε, έστω για τα προσχήματα, στους εκβιασμούς της Κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους δανειστές, ώστε ο Δήμος, όπως και άλλοι Δήμοι, να συνεισφέρει, εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα και στο «μαξιλάρι ασφάλειας» που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα, για να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες τους.

Οι «πειθαρχημένοι» δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο κ. Μπομποδάκης, τόνισαν πως «είναι υποχρεωτικό, είναι υπουργική απόφαση για όλους τους Δήμους. Θα το κάνουμε και βλέπουμε. Θα τα ξαναδώσουνε πίσω». Πιο «προωθημένη» η θέση της κ. Σφακιανάκη: «Εμείς σα Δήμος Γόρτυνας, µε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θεωρώ ότι έχει δείξει το Υπουργείο Εσωτερικών αρκετά μεγάλη ευαισθησία προς τον Δήμο Γόρτυνας. Έχει στηρίξει τις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος Γόρτυνας. Έτσι και αλλιώς είναι κάτι που δε µας ζητείται η γνώμη µας εμάς, δηλαδή εμείς ή ψηφίσουμε ή δεν ψηφίσουμε ένα και το αυτό. Θεωρώ ότι αυτοί που στηρίζουν θα πρέπει να βρίσκουν και ανταπόκριση στη στήριξη που δίνουν.» Ο κ. Ξυλούρης προσπάθησε να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό διαπιστώνοντας πως η απαίτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα σχετίζεται με την αύξηση του κατώτατου μισθού (!) λέγοντας: «Λοιπόν, ζητούνε τα χρήματα από όλους τους Δήμους και αυτό διότι η Κυβέρνηση µε την αύξηση του κατώτατου μισθού τα 600, τα 700, πόσο το πήγε, εφόσον δεν υπάρχουν αποθέματα και είναι καθαρά πολιτική απόφαση θέλει να δεσμεύσει τα χρήματα των Δήμων που σε περίπτωση δεν βγει η πρόβλεψη να κρατήσουνε τα χρήματα».

Τι λέει ο κ. Ξυλούρης; Ισχυρίζεται πως δεν είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά το γεγονός ότι και στη «μεταμνημονιακή περίοδο» ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει μειωμένος περίπου κατά 120 ευρώ το μήνα σε σχέση με τα 751 ευρώ που «τσεκουρώθηκαν» σε μια νύχτα το 2012, που θα γίνει η αιτία της αρπαγής των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων! Από τη μια η Κυβέρνηση που λέει ότι έτσι, τάχα, ενισχύεται η θέση των εργαζομένων, την ώρα που παραμένει η εργασιακή ζούγκλα, η «ευελιξία» και η εργοδοτική ασυδοσία, πάνω στο αντεργατικό νομικό πλαίσιοκαι ταυτόχρονα μια σειρά από κλάδοι της οικονομίας έχουν μπει σε τροχιά ανάκαμψης με τεράστια κερδοφορία, και από την άλλη ο κ. Ξυλούρης και όσοι με αυτόν παρουσιάζουν σαν «μπαμπούλα» τα δικαιώματα και τους αγώνες των εργατών και «καθαγιάζουν» τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κάπως έτσι στήνονται τα βολικά ψευτοδιλήμματα, που στόχο έχουν να κρύψουν ότι πίσω από τις μεγαλόστομες διαφωνίες βρίσκονται βροντερές συμφωνίες στις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις, ακόμα και για τη λειτουργία των Δήμων. Έτσι, ο κ. Ξυλούρης εκφράζει την κριτική της ΝΔ απέναντι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που και εδώ είναι πολύ βολική, γιατί πέρα από το ότι έτσι προσπαθεί να κουκουλωθεί η σύμπλευσή τους, αποπροσανατολίζει τον λαό από το τι είναι πραγματικά προοδευτικό σήμερα: να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες.

Αυτοί είναι όσοι υποστηρίζουν ότι ασκούν φιλολαϊκή και ακομμάτιστη πολιτική! Η στάση τους δείχνει πως είναι δεμένοι χειροπόδαρα στο άρμα της δημοσιονομικής πολιτικής πειθαρχίας με το οποίο λειτουργούν οι Δήμοι σε βάρος των λαϊκών αναγκών, με τους δημότες να πληρώνουν από την τσέπη τους ακριβές υπηρεσίες με αυξήσεις σε δημοτικά τέλη. Αυτοί είναι που στις προεκλογικές εξαγγελίες κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες, και ευαγγελίζονται την «ανάπτυξη», χωρίς βέβαια να μας λένε για ποιους θα είναι αυτή και στην πλάτη ποιανού υποζυγίου θα χτιστεί.

Είναι πραγματική πρόκληση για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες του Δήμου Γόρτυνας, όλοι αυτοί να πλέκουν εγκώμια στην Κυβέρνηση που στη συνέχεια των προηγούμενων Κυβερνήσεων έκοψε την χρηματοδότηση των Δήμων κατά 60%, απογειώνοντας τους ίδιους πόρους, το χαράτσωμα, δηλαδή, των δημοτών. Ούτε σα σκέψη δεν περνά από το μυαλό τους η διεκδίκηση 100% της κάλυψης των αναγκών των δήμων με κρατική χρηματοδότηση. Είναι πρόκληση να λένε ευχαριστώ για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και της ΕΕ προς τους Δήμους, που τους οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση σε καθεστώς «εξυγίανσης», με απλά λόγια σε μνημόνιο, όπως συμβαίνει στον Δήμο Γόρτυνας, και τους έχει μετατρέψει σε φοροεισπράκτορες και επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες ανταποδοτικά.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε στον λαό της Γόρτυνας την κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης και της ΕΕ, και να βάζουμε εμπόδια στην υλοποίησή της. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τον αντιδραστικό - αντιλαϊκό - φορομπηχτικό χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης και θα αγωνιστούμε μαζί με τους δημότες για όλα όσα τους ανήκουν. Για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των ΟΤΑ, εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα διαθέσιμα του δήμου είναι για τους εργαζόμενους, τον λαό και τις ανάγκες του, όχι για τις τράπεζες, τους δανειστές και το κεφάλαιο.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό μπροστά και στις δημοτικές εκλογές να δώσουν τη δική τους απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης. Να ενισχύσουν το ρεύμα της λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι σε Κυβέρνηση, ΕΕ ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμο και Περιφέρεια, με έμβλημα το γαρίφαλο του αγώνα!»

 

  25 February, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ