Γιουβέτσι ψαριού

argiro.gr  13 February, 2023 ΑΡΘΡΑ
Γιουβέτσι ψαριού

ΥΛΙΚΑ

Για το γιουβέτσι

400 γρ. ψάρι φιλέτο (σφυρίδα, φαγκρί ή οποιοδήποτε άλλο σας αρέσει) σε κομμάτια
12 γαρίδες καθαρισμένες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 καρότο
1 πράσο
1 κλωνάρι σέλερι
1 ξερό κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 1/2 φλ. κριθαράκι χωρίς γλουτένη
1 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 lt νερό ή ζωμός ψαριού ή λαχανικών
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λεμόνι

 

Για το γιουβέτσι με ψάρι

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά σε μικρά καρέ, κρεμμύδι, καρότο πράσο και σέλερι.

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε φαρδύ τηγάνι και προσθέτουμε τα λαχανικά.

Σοτάρουμε για 3’

Τα βάζουμε σε μικρό ταψί.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και τον καυτό ζωμό.

Ακουμπάμε τα κομμάτια ψαριού στα υλικά και πιέζουμε να μπουν μέσα στα υγρά.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στην κάτω σχάρα, για 15’.

Ακουμπάμε τις γαρίδες στο γιουβέτσι με ψάρι.

Πασπαλίζουμε με τα βότανα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5’ – 6’ επιπλέον.

Τέλος στύβουμε το λεμόνι στο γιουβέτσι ψαριού κι αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5’.

Το σερβίρουμε ζεστό όσο ακόμα είναι ζουμερό.

Για τον ζωμό ψαριού

Κόκκαλα ψαριού, Κρεμμύδι, Καρότο, Σέλερι ή σέλινο, 1 ντομάτα , Λίγους κόκκους πιπέρι

Σε βαθειά κατσαρόλα βάζουμε τα κόκκαλα ψαριού

Κόβουμε τα λαχανικά στη μέση και τα προσθέτουμε.

Προσθέτουμε 1.250 νερό.

Αφήνουμε να πάρει βράση ο ζωμός ψαριού.

Βράζουμε για 20´

Όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του ζωμού, κατά την διάρκεια του βρασμού, τον αφαιρούμε.

Σουρώνουμε τον ζωμό και πιέζουμε όλα τα υλικά να πάρουμε όλο το υγρό.

Χρησιμοποιούμε τον ζωμό ψαριού στο γιουβέτσι ψαριού αλλά και άλλες συνταγές με θαλασσινά για να ενισχύσουμε την γεύση.

 

argiro.gr  13 February, 2023 ΑΡΘΡΑ