Γίγαντες με χόρτα και κρούστα
Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για τους γίγαντες με χόρτα και κρούστα
500 γρ. γίγαντες
3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 πράσα
2 κλων. σέλερι
2 κρεμμύδια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
250 γρ. σπανάκι
250 γρ. χόρτα εποχής
1 συσκ. πομοντόρια (ντοματάκια) ή con case
1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο χωρίς το περίβλημα
1/4 ματσ. μαϊντανό
1/4 ματσ. άνηθο
2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί
Για το σερβίρισμα
Τρίμματα φέτας
Διαδικασία
Για τους γίγαντες
Μουσκεύουμε από την προηγούμενη ημέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα μαγειρικής.
Την επόμενη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40′.
Για τα λαχανικά
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές σούπας από το συνολικό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το φρέσκο κρεμμύδι.
Τα αφήνουμε να μαραθούν για 5’.
Σπάμε τα πομοντόρια (ντοματάκια) με πιρούνι και τα προσθέτουμε στα λαχανικά.
Συμπληρώνουμε 1 φλ. νερό, αλάτι και πιπέρι.
Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Για το ψήσιμο
Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ταψί.
Περιχύνουμε με την σάλτσα, κάνουμε μια στρώση τα χόρτα και το σπανάκι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C για 40′ να μείνει με το λάδι του το φαγητό.
Για το ψωμί και το λουκάνικο
Αλέθουμε το μπαγιάτικο ψωμί στο μπλέντερ.
Αλέθουμε το λουκάνικο στο μπλέντερ να γίνει κιμάς.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Προσθέτουμε τα ψίχουλα και το λουκάνικο και τα αφήνουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
Ανακατεύουμε συχνά.
Απλώνουμε το μείγμα στο φαγητό και ψήνουμε στους 230°C για 10′ να ροδίσει καλά η κρούστα.
Δείτε επίσης
- Eurostat: Μειωμένη κατά 1,5% η αγροτική παραγωγή το 2023 – Η «πρωτιά» της Ελλάδας
- Πολυώροφη ομελετο – πίτσα στο τηγάνι
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές εκκαθάρισης 2023 Αγροπεριβαλλοντικών και Βιολογικών μέτρων
- Αυτό είναι το πιο υγιεινό λαχανικό από όλα -«Θρεπτικό εργοστάσιο» με απίστευτα οφέλη
- Αλλάζει το σκηνικό διεθνώς στο ελαιόλαδο