Γίγαντες φούρνου με μείγμα tikka masala και ελιές
Υλικά
Μερίδες: 4
300 γρ. γίγαντες
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
30 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
80 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
150 ml λευκό ξηρό κρασί
200 γρ. ντομάτα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού κοφτή πελτέ ντομάτας
100 ml ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
1 λίτρο ζωμό λαχανικών φρέσκο ή ψυγείου
1 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών tikka masala
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών garam masala
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, μόνο το πράσινο μέρος, για το σερβίρισμα
12 ελιές Καλαμών, κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσι
αλάτι
Αυτή τη φορά στρώνουμε το νηστίσιμο τραπέζι με όσπρια και έθνικ μπαχαρικά αρώματα…
Διαδικασία
Βήμα 1
Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν σε μεγάλο μπολ με νερό για 23 ώρες. Την επομένη, σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, το πράσο και τα μπαχαρικά για να βγάλουν όλο το άρωμά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ανακατεύοντας καλά. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τους γίγαντες, τον ζωμό και την τριμμένη ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5΄.
Βήμα 2
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του σκεύους σε ένα ταψί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε στους 140°C για 2,5-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Τα τελευταία 15΄ αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και προσθέτουμε τις μαύρες ελιές.
Βήμα 3
Σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M
Δείτε επίσης
- Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο γεμιστό κόκορα με τραχανά
- Μήνας πληρωμών ο Ιανουάριος 2025: Όλες οι ημερομηνίες για τις νέες καταβολές
- Kρήτη: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
- Στο 98% η απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
- Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού απαιτείται προσοχή
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων