Τι σχέση έχει η αύξηση της κορτιζόλης με το γεγονός ότι εδώ και έναν περίπου χρόνο τρώμε περισσότερο από ποτέ;
Τον τελευταίο έναν χρόνο, η πανδημία του κοροναϊού έχει αλλάξει ριζικά τις συνήθειές μας, την καθημερινότητά μας, τις ζωές μας στο σύνολό τους. Ένα από τα -ομολογουμένως πολλά- πράγματα που έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι και οι διατροφικές μας συνήθειες. Ακόμη και άνθρωποι που δεν ήταν λάτρεις των σνακ και του διαρκούς τσιμπολογήματος, παρατήρησαν διαφορά στη διατροφική τους συμπεριφορά. Αν λοιπόν νιώθετε ότι θέλετε διαρκώς να τρώτε τον τελευταίο καιρό, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είστε οι μόνοι.
Γιατί θέλουμε συνέχεια να τρώμε αυτήν την περίοδο;
Ο βασικός λόγος που εδώ και έναν χρόνο οι περισσότεροι νιώθουμε μεγαλύτερη πείνα, έχει να κάνει με τη δράση της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγει τακτικά το σώμα μας και η οποία συνήθως βρίσκεται στο αποκορύφωμά της το πρωί. Αυτό μας βοηθά να ξυπνήσουμε και να είμαστε ενθουσιασμένοι για την ημέρα μας. Τη νύχτα, όταν πρέπει να χαλαρώσουμε κατά την προετοιμασία για ύπνο, τα επίπεδα κορτιζόλης είναι στα χαμηλότερα επίπεδά τους.
Δείτε επίσης: Είναι υγιεινό για ένα παιδί να κάνει νηστεία;
Η κορτιζόλη επίσης πυροδοτείται σε καταστάσεις άγχους. Σκεφτείτε όλες αυτές τις δυσάρεστες ειδήσεις που διαβάζουμε κάθε ημέρα, προσθέστε το άγχος για την υγεία μας και τον φόβο ότι έξω από το σπίτι μας κινδυνεύουμε από κοροναϊό και θα καταλάβετε ότι είναι αρκετά πιθανό να έχουμε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας. Με τη σειρά της, η αύξηση της κορτιζόλης οδηγεί σε μεγαλύτερη πείνα.
Κι ενώ η τακτική και υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε μυριάδες προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα, η κατανάλωση ζάχαρης βραχυπρόθεσμα μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης μας. Γι ‘αυτό λοιπόν αναζητάμε συνεχώς κάτι γλυκό.
Παράλληλα, το στρες μάς κάνει να θέλουμε εύπεπτα σνακ, φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Σχετική μελέτη σημειώνει ότι «το ανεξέλεγκτο στρες αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες και αυξάνει την επιθυμία για νόστιμες τροφές». Και όπως όλοι ξέρουμε, όταν θέλουμε να φάμε κάτι νόστιμο, είναι πιο πιθανό να στραφούμε στα πατατάκια και την πίτσα παρά σε μια σαλάτα. Ουσιαστικά, τόσο η λαχτάρα μας για γλυκά όσο και για παχυντικά σνακ είναι ο τρόπος του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει άμεσα το στρες που βιώνει.
Αν μάλιστα προσθέσουμε στα παραπάνω και την έλλειψη ενδιαφερόντων μέσα στο σπίτι, σίγουρα δεν είναι περίεργο που θέλουμε συνέχεια να τρώμε αυτήν την περίοδο.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Είναι σημαντικό να βρούμε υγιεινούς τρόπους να διαχειριστούμε το στρες που βιώνουμε. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, η γυμναστική στο σπίτι, το περπάτημα είναι μερικοί καλοί τρόποι να εκτονωθούμε. Παράλληλα, αποφεύγουμε να έχουμε στο σπίτι μας παχυντικά σνακ και φροντίζουμε να έχουμε μικρά και συχνά γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να προλάβουμε και να καταπολεμήσουμε τις λιγούρες μας για ανθυγιεινό φαγητό.
Δείτε επίσης
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;
- Καρδιά: Η απλή αλλαγή που μπορεί να την “θωρακίσει”
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
Σχετικά άρθρα
- Κιλά: Οι 7 πρωινοί κανόνες για να τα χάσουμε
- Πρωτεΐνη: Πώς θα λάβετε όση χρειάζεστε μέσα στην ημέρα
- Πρωτεΐνες: Ποιες πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
- Διατροφή: Ποιο θρεπτικό συστατικό προστατεύει από τον διαβήτη και τον καρκίνο
- Κιλά: Χάστε με ασφάλεια επτά με οκτώ έως τις γιορτές