Γιατί οι νέοι στην Κρήτη γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό

neakriti.gr  20 July, 2024 ΑΡΘΡΑ
Γιατί οι νέοι στην Κρήτη γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό

Την ανασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας “δείχνει” ως υπεύθυνους για την απομάκρυνση των νέων της Κρήτης από τον τουριστικό τομέα ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “Νέα Κρήτη”. 

Μετά την επικράτηση της παράταξης “Δημοκρατική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου” με 86% και μάλιστα με ρεκόρ συμμετοχής για το σωματείο, καθώς ψήφισαν 4.573 εκλογείς, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για την επόμενη μέρα στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και για τις διεκδικήσεις του σωματείου, το οποίο θέτει ως βασική του προτεραιότητα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. 

Ο Νίκος Κοκολάκης, αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και στους παράγοντες που οδηγούν τους νέους υπαλλήλους σε παραίτηση, επεσήμανε ότι «η ανασφάλεια είναι η βασική αιτία που απομακρύνει αρκετούς από το επάγγελμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η εργασία στο ξενοδοχείο είναι εποχική και διαρκεί μόλις έξι μήνες, έπειτα ο εργαζόμενος μπαίνει στο ταμείο ανεργίας για τρεις μήνες, με την ελπίδα ότι θα προσληφθεί και τη νέα χρονιά». 

«Επίσης, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε φυγή τους εργαζόμενους του κλάδου, όπως για παράδειγμα η εντατικοποίηση της εργασίας, που αναγκάζει πολλούς να δουλεύουν παραπάνω ώρες απ’ ό,τι προβλέπει η σύμβαση που έχουν υπογράψει. Από την άλλη, πολλές φορές δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση. Φανταστείτε κάποιον ο οποίος έχει βάρδια 3-11 το πρωί και θα πρέπει να επιστέψει ξανά στη δουλειά του στις 7 το απόγευμα. Πότε αυτός ο άνθρωπος θα μπορέσει να ξεκουραστεί;». 

«Μέσα σε όλα, μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την έλλειψη κινήτρων για ενασχόληση με το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου, εφόσον βλέπουμε πετσοκομμένους μισθούς, πολλοί αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τα συμφωνημένα. Ακόμα, δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των εποχικών υπαλλήλων που εργάζονται στα ξενοδοχεία από τους εργοδότες. Πάντοτε, βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις, αφού ορισμένες επιχειρήσεις έχουν αναγνωρίσει την προϋπηρεσία όσων εργάζονται για εκείνες και είναι πάντοτε άψογες στις υποχρεώσεις τους». 

Τα αποτελέσματα των εκλογών 

Ο κ. Κοκολάκης για τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποίησε το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων δήλωσε τα παρακάτω: «Το αποτέλεσμα των εκλογών με γεμίζει με ευθύνη. Η αυξημένη συμμετοχή κατά 15% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εργαζόμενοι στο Σωματείο. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Θα συνεχίσουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε. Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους συναδέλφους που μας εξέλεξαν». 

Τα αποτελέσματα των εκλογών 

Ψήφισαν 4.573 

Άκυρα-λευκά 66 

Έγκυρα 4.507 

“ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ” 

3.874 ψήφοι και ποσοστό 86% 

ΕΔΡΕΣ 

Διοικητικό Συμβούλιο 11 έδρες 
Γεν. Συμβούλιο 9 έδρες 
Εξελεγκτική 3 έδρες 
Αντιπρόσωποι ΕΚΗ 79 έδρες 
Αντιπρόσωποι Ομοσπονδίας 40 έδρες 

“ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” 

33 ψήφοι και ποσοστό 14% 

ΕΔΡΕΣ 

Διοικητικό Συμβούλιο 2 έδρες 

Γεν. Συμβούλιο 0 έδρες

Εξελεγκτική 0 έδρες

Αντιπρόσωποι ΕΚΗ 12 έδρες 

Αντιπρόσωποι Ομοσπονδίας 6 έδρες 

Οι αιχμές μετά τις εκλογές 

Ο κ. Κοκολάκης μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, εκτός από τις τυπικές ευχαριστίες που απηύθυνε προς τους συναδέλφους του που τον εξέλεξαν ξανά πρόεδρο του Σωματείου, άφησε αιχμές εναντίον των εκπροσώπων του ΚΚΕ για προσπάθειες συκοφάντησης τόσο του ίδιου προσωπικά, όσο και της παράταξης που εκπροσωπεί. 

«Οι εκλογές του Σωματείου μας ολοκληρώθηκαν. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς ψήφισαν 4.573 εργαζόμενοι, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες κατά σχεδόν 600 ψηφίσαντες (αύξηση 15%), αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των συναδέλφων προς το σωματείο μας. Η παράταξή μας κατάφερε για άλλη μια φορά να εκλεγεί πρώτη δύναμη με το εκκωφαντικό ποσοστό 86%! 

Από τους 4.573 που ψήφισαν, στήριξαν την παράταξή μας οι 3.874, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα επιβράβευσης του αγώνα μας τα τελευταία 3 έτη. 

Η μάχη των εκλογών ήταν δύσκολη, καθώς από τη μια μεριά ήμασταν εμείς που εκπροσωπούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, που δίνουμε καθημερινούς αγώνες στους εργασιακούς χώρους, και όχι μόνο, και από την άλλη ο κομματικός μηχανισμός του ΚΚΕ με παρουσία στελεχών του κόμματος, που στόχο είχαν να πλήξουν το όνομά μου προσωπικά, καθώς και την παράταξη που εκπροσωπώ με συκοφαντίες, λασπολογίες και ψευδείς ισχυρισμούς για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους. 

Οι συνάδελφοί μας γύρισαν την πλάτη σε όλους αυτούς που επενδύουν στη διάσπαση του κλάδου και όχι στην επίλυση των προβλημάτων. 

Το αποτέλεσμα των εκλογών μάς χαροποιεί, αλλά μας γεμίζει και με μεγάλη ευθύνη για την επόμενη μέρα, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτό που ξέρουμε καλά. Τη γνήσια εκπροσώπηση των εργαζομένων, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κόμματα να μας πατρονάρουν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους για την εμπιστοσύνη τους!». 

Τι ζητάει το Σωματείο - Συνάντηση με Κεραμέως το επόμενο διάστημα 

Για να γίνει το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου πιο ελκυστικό και για να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, ο κ. Κοκολάκης σημειώνει ότι θα πρέπει να παρθούν άμεσα κάποια μέτρα, όπως «η επιστροφή του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων λόγω συμπλήρωσης εικοσαετίας. Επιπλέον, αναγκαία είναι και η ψηφιοποιημένη κάρτα εργασίας, ώστε να γνωρίζουμε πόσες ώρες εργάζεται ο υπάλληλος, αν παίρνει ή δεν παίρνει ρεπό και ποιες υπερωρίες δικαιούται. Πολύ βασικό είναι να αναβαθμιστεί και η τουριστική εκπαίδευση, εφόσον ένα ξενοδοχείο με υψηλές βλέψεις, τεσσάρων και πέντε αστέρων, μπορεί με ποιοτικά κριτήρια να επιλέξει το ανάλογο εργατικό δυναμικό». 

Ο Νίκος Κοκολάκης αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” ότι την επόμενη εβδομάδα το Σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων προγραμματίζει ραντεβού με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. 

 

neakriti.gr  20 July, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα