Τι θα γίνει με τα ραντεβού της 2ης δόσης στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανανεώσει τη σύμβασή της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 με την AstraZeneca για μετά τον Ιούνιο, δήλωσε χθές ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, την επομένη της ανακοίνωσης της υπογραφής νέας σύμβασης της ΕΕ με την Pfizer.
Η απόφαση αυτή της Κομισιόν δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Στις 26/4 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.
Βάσει του συμβολαίου, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να καταβάλει «τις καλύτερες εύλογες προσπάθειές της» για να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατ. δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.
Όμως η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στις 12 Μαρτίου πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας. Μια εβδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νομική επιστολή στην εταιρεία, ως το πρώτο βήμα μιας επίσημης διαδικασίας για την επίλυση διενέξεων.
«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίζεται και από τις 27 χώρες μέλη.
Την απόφαση της Κομισιόν ακολούθησε και η στήριξη από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος την Κυριακή δήλωσε χαρακτηριστικά πως «για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές του ιού, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό τον οποίο καλωσορίζω».
Σχοινάς: Μόνο εμβόλια mRNA από τον Σεπτέμβριο
Αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε προαναγγείλει πριν μερικές ημέρες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο κ. Σχοινάς είχε τονίσει ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, σημείωσε, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.
Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023
Εχουν εξασφαλιστεί οι δόσεις για όσους έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο της εταιρείας
Τον Ιούνιο λοιπόν, τα εμβόλια της AstraZeneca «τελειώνουν» και το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό είναι: «τι γίνεται με όσους έχουν κάνει ήδη τη πρώτη δόση του εμβολίου της εν λόγω εταιρείας;».
Ο Υπουργός Επικράτειας, Γιώργος Γραπετρίτης, είχε ξεκαθαρίσει την περασμένη Πέμπτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας και διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένες και οι δεύτερες δόσεις για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένη, για όσους έχουν κάνει την πρώτη, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο και για όσους έχουν κλείσει τις ημερομηνίες, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό.
Δείτε επίσης
- Υγεία: Πρόκήρυξη θέσεων για τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα
- Λίγο ελαιόλαδο την ημέρα “διώχνει” την άνοια
- Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς
- Υγεία: Αυτή η εκδοχή της μεσογειακής διατροφής υπόσχεται «θαύματα»
- Εντυπωσιακό: Δεν έχει μνήμη μόνο ο εγκέφαλος αλλά και το σώμα - Τι έδειξε μελέτη
Σχετικά άρθρα
- AstraZeneca: Δεν ήταν δουλειά μας να ασχοληθούμε με τα εμβόλια της Covid
- Κορονοϊός: Απαντήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca
- Παγώνη: «Καλώς απεσύρθη το εμβόλιο – Πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για όσους το έκαναν»
- Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορoνοϊό
- AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιο κορονοϊού προκαλεί σπάνιες παρενέργειες