Γιατί διεκδικούν αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι

mesaralive.gr  02 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Γιατί διεκδικούν αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι

Την ανάγκη να δοθεί έκτακτη κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (deminimis) - μετά τους κτηνοτρόφους των νομών Ρεθύμνου και Χανίων - και στους κτηνοτρόφους των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου τονίζει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

 Την ίδια ώρα, αναλυτική πρόταση-αίτημα ρύθμισης χρεών για τους κτηνοτρόφους και τους πτηνοτρόφους της χώρας έχει καταθέσει η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Αναλυτικότερα, ο Σωκράτης Βαρδάκης τονίζει ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες την Κρήτη έπληξαν σοβαρά και τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που καταγράφονται στο γάλα, επιδείνωσαν την κατάσταση του τομέα, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για σοβαρό πλήγμα της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Το περασμένο διάστημα, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε τη διανομή οικονομικής κρατικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους των νομών Χανίων και Ρεθύμνου, με τη μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis)».

Επειδή οι κτηνοτρόφοι των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου έχουν περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση, ενώ έχει μεγάλη σημασία η διατήρηση του κλάδου της κτηνοτροφίας για το νησί, ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον υπουργό αν εξετάζεται η ένταξη στην ίδια μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis) και των κτηνοτρόφων των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Επιπλέον, ο κ. Βαρδάκης ερωτά ποιος είναι ο σχεδιασμός για την επίλυση των προβλημάτων της κτηνοτροφίας στην Κρήτη και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και της παραγωγής παραδοσιακών ζωικών προϊόντων.

Την ερώτηση συνυπέγραψε και ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για το ίδιο θέμα, ο Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε: «Μετά από συναντήσεις που είχα με πολλούς κτηνοτρόφους του νομού Ηρακλείου και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με κάποιους κτηνοτρόφους από το Λασίθι, διαπίστωσα ότι έχουν πάθει καταστροφές μεγάλες. Από ’κει και πέρα, στην προσπάθειά τους για αρκετό καιρό να έχουν σταβλισμένα τα ζώα, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δαπάνες πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια»...

 

Εξάλλου, «τα ζώα δεν είχαν τη σωστή αναπαραγωγή. Ή κι εκεί που είχαν αναπαραγωγή, ψοφούσαν τα κατσικάκια ή τα αρνιά, με αποτέλεσμα να πάθουν μεγάλη καταστροφή. Και προσπαθεί και αυτός να βρει μια λύση για να δοθούν και στο Λασίθι και στο Ηράκλειο deminimis»...

O βουλευτής δηλώνει βέβαιος ότι στο τέλος θα δοθεί η έκτακτη κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (deminimis).

Ρύθμιση κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών χρεών

«Ειδική, γενναία ρύθμιση των κτηνοτροφικών-πτηνοτροφικών δανείων» ζητάει με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους συναρμόδιους υπουργούς και τον διοικητή της ΤτΕ ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Υπογραμμίζοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους, ζητάει η ρύθμιση να αφορά τόσο τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο δάνεια, όσο και τα “κόκκινα” δάνεια.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΚ αναφέρεται σε «ειδική γενναία ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων (αφορά δεκάδες χιλιάδες εκμεταλλεύσεις) σε όλες τις τράπεζες, γιατί δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η ρύθμιση να αφορά τόσο τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο δάνεια, όσο και τα “κόκκινα” δάνεια.

Να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας, το 70% των συμβατικών τόκων και το 50% του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι κτηνοτροφικές-πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να συνεχίσουν να παράγουν για τη χώρα τα υπερπολύτιμα και αρίστης ποιότητας προϊόντα (κρέας, γάλα κ.ά.), γεγονός που θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (αιγοπροβατοτροφικές, αγελαδοτροφικές, βοοτροφικές, χοιροτροφικές, πτηνοτροφικές).

Να μην μπορεί να εκποιηθεί κανένας στάβλος ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και κανένα σπίτι κτηνοτρόφου.

Να ανακληθούν άμεσα τα χρέη που έχουν σταλεί για βεβαίωση στα Δημόσια Ταμεία.

Εάν δεν υπάρξει βούληση της Πολιτείας για ειδική, γενναία ρύθμιση των χρεών τόσο των εγγυημένων από το Δημόσιο όσο και των “κόκκινων” δανείων, οι κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι που έχουν απομείνει στο επάγγελμα και αγωνίζονται σε αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες είναι υποχρεωμένοι, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, να εγκαταλείψουν και αυτοί το επάγγελμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αγροδιατροφικό τομέα, την επισιτιστική ασφάλεια, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνολικότερη οικονομία της χώρας μας».

 

mesaralive.gr  02 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ