Για το τραπέζι του Σαββατοκύριακου - Φτιάχνουμε λαχταριστό, παραδοσιακό παστίτσιο
Το όνομα του φαγητού παραπέμπει σε ιταλική λέξη που σημαίνει «συνονθύλευμα ή ανακάτεμα», καθώς το πιάτο αποτελείται από διάφορα υλικά σε στρώσεις. Η παρέμβαση του θρυλικού σεφ Νικόλαου Τσελεμεντέ να προσθέσει τη λευκή κρέμα μπεσαμέλ προσδιόρισε τη συγκεκριμένη εκδοχή του πιάτου ως ελληνική και συμπεριλήφθηκε στα ταυτοτικά φαγητά της παραδοσιακής κουζίνας.
Ως προς το κρασί, το αγαπημένο έδεσμα του κυριακάτικου τραπεζιού, θεωρείται φαγάκι καλόβολο κι ευπροσάρμοστο. Δεν διαμαρτύρεται αν το συνοδεύσουμε με λευκό κρασί, φρέσκο ή και βαρελίσιο. Απολαμβάνει επίσης τη συντροφιά ενός φρέσκου ερυθρού, ενώ συμπαθεί και τα ροζέ.
Παστίτσιο παραδοσιακό – H συνταγή
Υλικά
Για τον κιμά: ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού • κρεμμύδια: 2 ψιλοκομμένα • κιμάς μοσχαρίσιος: 750 γρ. • ντονατάκια κονσέρβας: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού, ψιλοκομμένα • αλάτι, πιπέρι Για την μπεσαμέλ: • αλεύρι: 6 κουταλιές της σούπας • βούτυρο: 8 κουταλιές της σούπας • γάλα: 1,5 λίτρο • κεφαλογραβιέρα: 250 γρ. τριμμένη • αυγά: 3 • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο Για τα μακαρόνια: • μακαρόνια Νο2 για παστίτσιο: 500 γρ. • βούτυρο: 4 κουταλιές της σούπας • κεφαλοτύρι και φέτα: 250 γρ. τριμμένα • αλάτι, πιπέρι • φρυγανιά τριμμένη: για το ταψί
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζετε πρώτα το μείγμα του κιμά: Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρντίζετε για 8’-10’. Ρίχνετε τα ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε 30’-40’ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. 2. Κατόπιν ετοιμάζετε την μπεσαμέλ ως εξής: Ζεσταίνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε διαρκώς και προσθέτετε το γάλα σιγά σιγά. Δένετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς και προσθέτετε (έξω από τη φωτιά) την κεφαλογραβιέρα, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και τα αυγά ένα ένα. Ανακατεύετε καλά μετά από κάθε προσθήκη υλικού. 3. Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε καλά. Τα πασπαλίζετε με το τυρί και τα ανακατεύετε με το βούτυρο λιωμένο. Προσθέτετε στα μακαρόνια 6-7 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ και τα στρώνετε σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με φρυγανιά. Πάνω από τα μακαρόνια στρώνετε μια στρώση κιμά και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ. 4. Ψήνετε το παστίτσιο στους 200 °C για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και σερβίρετε κομμένο σε μεγάλα ορθογώνια ή τετράγωνα κομμάτια.
Δείτε επίσης
- Καιρός: Θερμότερος από το κανονικό αναμένεται τον Δεκέμβριο
- Covid-19: Γιατί αργεί η ανάρρωση; Νέα έρευνα εξηγεί
- Υπομονή ακόμα για σημαντικές βροχοπτώσεις στην Κρήτη- Πότε αναμένονται
- Canederli alla tirolese, αλλιώς ιταλικά γιουβαρλάκια
- Μειώνονται οι τιμές του ελαιόλαδου στα ράφια