Γεωργική Σχολή, υποδομές και προβλήματα της Μεσαράς στη Βουλή

mesaralive.gr  29 October, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Γεωργική Σχολή, υποδομές και προβλήματα της Μεσαράς στη Βουλή

Με αφορμή την επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με την Γεωργική Σχολή Μεσαράς, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Ηγουμενίδης, έθεσε ερωτήματα που αφορούν υποδομές, ανάγκες και προβλήματα σε περιοχές του κάμπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ηγουμενίδης επισκέφθηκε την Παρασκευή Δήμους φορείς και υπηρεσίες στη Μεσαρά προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα και να έχει άμεση επαφή με τους αρμόδιους.

Όσον αφορά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2017 στη Βουλή, τα  Πρακτικά της Βουλής έχουν  ως εξής:

 

«ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΙΔ΄

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Συνεχίζουμε με την ένατη με αριθμό 75/11-10-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς στον Νομό Ηρακλείου.

Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε

Κύριε Υπουργέ,

Η Μεσσαρά είναι μια περιοχή του Νοτιοδυτικού Ηρακλείου, της οποίας οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους, έχουν ως κύρια ασχολία τον πρωτογενή τομέα. Είναι μια περιοχή η οποία συμβάλλει σημαντικά στον εθνικό πλούτο της χώρας. Κατ’ επέκταση, είναι μια περιοχή –και αυτό επιβεβαιώνεται από τις επιστημονικές αναλύσεις- η οποία έχει προοπτική αύξησης του πληθυσμού της το επόμενο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τυμπάκι, μία πόλη της περιοχής, αναμένεται στην επόμενη δεκαετία να υπερτριπλασιάσει, σχεδόν να τετραπλασιάσει, τον πληθυσμό του. Πιστεύω ότι με βάση αυτό η Κυβέρνησή μας έχει την υποχρέωση να παρέμβει, έτσι ώστε να διευκολύνει τη ζωή των συμπολιτών μας, να λύσει ή και να προλάβει προβλήματα.

Με αυτήν την έννοια αντιλαμβάνομαι ότι με παρεμβάσεις μας -ασχέτως εάν ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου σας- πρέπει να τελειώνει επιτέλους ο δρόμος Ηράκλειο-Μεσσαρά, να τελειώνουμε με αυτό το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας και να αφήσουμε πίσω μας όλη την κοροϊδία που βίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ίδια παρέμβαση είναι η αναβάθμιση σε Πολυδύναμο του Ιατρείου του Τυμπακίου, η δημιουργία νέου ιατρείου στα Μάταλα, η ενδεχόμενη δεκαεξάωρη λειτουργία του ιατρείου στους Αγίους Δέκα, με μία κουβέντα η αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη της περιοχής, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις κινήσεις του πληθυσμού και στην αντίστοιχη κάλυψή του.

Στην ίδια κατεύθυνση βλέπω την επίσπευση των διαδικασιών για το νέο μουσείο της Γόρτυνας, που εκτός από την προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, θα συμβάλλει και στην τουριστική αξιοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ανάπτυξη της αντίστοιχης περιοχής.

Θα έβλεπα ακόμα, ακόμα και την παρέμβαση μας για την επέκταση των σχεδίων πόλης των Μοιρών και Τυμπακίου, κυρίως για να διευκολυνθεί ακριβώς η εγκατάσταση του πληθυσμού.

Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Απ’ όλα τούτα ξεχωρίζω τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και να σταθώ στη Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς.

Λειτούργησε το 1920 σαν Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο. Είναι στον Αμπελούζο του σημερινού Δήμου Γόρτυνας.

Επειδή πρέπει να αποτελέσει «μαγνήτη» εκπαίδευσης για τους μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και επειδή πρέπει να έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα –είναι πρόσφατη η συμφωνία της Περιφέρειας Κρήτης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την ίδρυση πολυλειτουργικού αγροκτήματος, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, βέβαια- θα ήθελα να σας ρωτήσω:

Ποιός είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της Γεωργικής Σχολής και εάν σε αυτό τον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται συνέργειες και συνεργασίες και με άλλες σημαντικές δομές της Κρήτης;

Αναφέρομαι εδώ στον αμπελώνα του Σκαλανίου, στον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας της Ιεράπετρας, στη Σχολή των Ασωμάτων στο Ρέθυμνο, στα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, στο Μουσείο της Μεσσαράς κ.λπ.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Βέβαια, τα πρώτα που είπατε αφορούν τον Υπουργό Υποδομών. Τι να απαντήσει ο κ. Αποστόλου;

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα σταθώ, λοιπόν, εγώ κύριε Πρόεδρε στα της αρμοδιότητάς μου.

Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, την εποπτεία του οποίου έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας των επαγγελματικών σχολών του αγροτικού τομέα. Και βεβαίως, στόχος του αυτήν την περίοδο είναι η αναβάθμιση των συγκεκριμένων έξι επαγγελματικών σχολών, ούτως ώστε να μπορέσει να βγάλει επαγγελματίες αγρότες οι οποίοι να μπορούν να ανταποκριθούν και στις προγραμματικές μας προτάσεις και σε αυτά που επιδιώκουμε για τον αγροτικό χώρο.

Η συγκεκριμένη επαγγελματική σχολή Μεσσαράς έχει ως στόχο να προετοιμάσει κυρίως τους επαγγελματίες αγρότες πάνω σε θέματα θερμοκηπιακών κατασκευών, καλλιεργειών, καλύπτοντας ουσιαστικά πραγματικές ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό όσον αφορά τον χώρο των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.

Εφαρμόζουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έχουμε τις απαραίτητες υποδομές και βεβαίως, μέσα απ’ αυτήν την εκπαίδευση -πιάνοντας όλο το σύστημα που αφορά τον εξοπλισμό, τη λειτουργία θερμοκηπίου και μάλιστα θα έλεγα και σύγχρονες μορφές λειτουργίας των θερμοκηπίων- πιστεύουμε ότι οι αγρότες που θα βγουν με πτυχία από τη συγκεκριμένη σχολή θα έχουν τη δυνατότητα ιδιαίτερα σε θέματα καινοτομίας, σε θέματα που ο αγροτικός χώρος πρέπει πλέον να εξειδικευτεί και να υπηρετήσουν.

Εντούτοις -και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε- παρ’ ότι προσφέρουμε τέτοιες εξειδικευμένες δυνατότητες και γνώσεις, δεν έχουμε τον ζητούμενο αριθμό μαθητών στη σχολή. Φέτος μιλάμε για δέκα μαθητές.

Και, ξέρετε, είναι μια πραγματικότητα που μας στεναχωρεί, πόσο μάλλον όταν ιδιαίτερα προχθές ανακοινώσαμε, προκηρύξαμε το πρόγραμμα που αφορά τους νέους αγρότες. Θέλουμε νέους αγρότες οι οποίοι να έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση, για να μπουν στον χώρο. Είναι λοιπόν, η Σχολή Μεσσαράς μία από τις σχολές τις οποίες θέλουμε και να αναβαθμίσουμε και να κρατήσουμε και πάνω απ’ όλα να προσελκύσουμε νέους αγρότες, για να εκπαιδεύσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε συνάδελφε.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας.

Κρατάω ότι είναι μία από τις σχολές που το Υπουργείο επικεντρώνει, θέλει να αναβαθμίσει, να αναπτύξει περισσότερο. Ξέρω ότι υπάρχουν κάποιες επαφές. Και εγώ είχα μιλήσει με υπηρεσιακούς παράγοντες και στο δικό σας Υπουργείο και στο Υπουργείο Παιδείας.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουμε κάποια εξέλιξη σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών και τον συνολικό χαρακτήρα της σχολής πέρα από το «θερμοκηπιακές καλλιέργειες».

Και το δεύτερο –βέβαια ξεφεύγει από το θέμα της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς- μιας που ενδιαφέρει και παρακολουθεί με αγωνία ο αγροτικός κόσμος, ένα θέμα που υπάρχει στην περιοχή είναι η αξιοποίηση των υδάτων πόρων. Eίναι και αυτό ένα κομμάτι. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε κάτι καινούριο σχετικά με το αντικείμενο αυτό. Αναφέρομαι στο φράγμα του Ληθαίου ποταμού, στο φράγμα στη θέση Πλατύ στον χώρο της Μεσσαράς ή την αξιοποίηση του φράγματος της Φανερωμένης και ένα άλλο, που είναι αρκετά ανατολικότερα, το φράγμα των Αμιρών. Επίσης, δράττομαι της ευκαιρίας, κύριε Υπουργέ, αν έχετε κάτι καινούριο σχετικά με την περιβόητη πια «Φόρμα 6».

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Αποστόλου, έχετε τον λόγο. Την ερώτηση την έχετε καλύψει. Δεν ξέρω τι άλλο μπορείτε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι που πραγματικά ο συνάδελφος βάζει θέματα ιδιαίτερα αυτά που αποτελούν και ζητούμενο μετά την ψήφιση του ν.4384, που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αυτό το πλαίσιο. Εκεί θεσμοθετήσαμε διατάξεις που προβλέπουν τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Παιδείας ούτως ώστε να έχουμε ειδικότητες σε εφαρμοσμένους τομείς και τομείς οι οποίοι ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και τοπικά και βεβαίως την περιφερειακή συγκρότηση.

Εμείς λοιπόν, λέμε ότι σχεδιάζουμε την αλλαγή ειδικότητας για τη συγκεκριμένη σχολή. Να δημιουργήσουμε ειδικότητες όπως τεχνίτης φυτικής παραγωγής, εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως ειδικότητες τεχνίτες μελισσοκομίας, δεδομένου ότι υπάρχει μία ανάγκη και μας δίνει και τη διέξοδο σε αυτό που είναι το ζητούμενο, δηλαδή, να έχουμε περισσότερους μαθητές στη σχολή.

Πραγματικά, έχουμε μία συνεργασία, κύριε συνάδελφε. Ευχαριστούμε πολύ και για τις προτάσεις που καταθέτετε. Στη διάθεσή σας να τα συζητήσουμε, να τα δούμε.

Και βεβαίως, επειδή βάλατε ένα μεγάλο θέμα, που έχει σχέση με τις έγγειες βελτιώσεις στην Κρήτη, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι είναι γνωστή η ανάγκη για παρεμβάσεις ιδιαίτερα σε φράγματα, ιδιαίτερα σε κατασκευές εξοικονόμησης και αποθήκευσης νερού στην Κρήτη.

Μέσα, λοιπόν, στο πρόγραμμα που αφορά τις έγγειες βελτιώσεις, που θα προκηρύξουμε την επόμενη περίοδο, οπωσδήποτε με ό,τι ώριμες μελέτες υπάρχουν, βεβαίως μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης, θα δώσουμε τη δυνατότητα πολλές παρεμβάσεις στον χώρο της Κρήτης να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Ηγουμενίδη, μετά από τρίμηνο θα επανέλθετε για τα φράγματα, για να έχουμε και χρονικό ορίζοντα.».

 

mesaralive.gr  29 October, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα