Γεμίζουν τα φράγματα της Κρήτης ενόψει χειμώνα

neakriti.gr  29 November, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Γεμίζουν τα φράγματα της Κρήτης ενόψει χειμώνα

Με τις ελπίδες στραμμένες στον ουρανό, ώστε να έχουμε και φέτος πλήρη επάρκεια στα φράγματα και τις λιμνοδεξαμενές της Κρήτης, βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς, με τα στοιχεία ήδη να δείχνουν, πριν ξεκινήσει κανονικά ο χειμώνας, μία αποταμίευση νερού, που ξεκινάει από το 55% και φτάνει έως και το 90%. Και όλα αυτά χωρίς να έχει μπει ακόμα ο πρώτος μήνας του χειμώνα, δηλαδή ο Δεκέμβριος, ο οποίος και ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη από ένα Νοέμβριο που, αν και δε μας έδωσε πολλές βροχές, κλείνει με άφθονο νερό και στο νησί μας.

Οι πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου φέτος συνέβαλαν σημαντικά στη σημερινή εικόνα των υδρευτικών έργων της Κρήτης, ενώ, αν επιβεβαιωθούν και οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, για αύριο Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, περιμένουμε ξανά να “ανοίξουν οι ουρανοί” και έτσι να πέσουν στο νησί μας σημαντικά ύψη βροχής.

Ο διευθυντής Διαχείρισης Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., Βαγγέλης Μαμαγκάκης, δήλωσε στο neakriti.gr τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου,  ότι «σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, είμαστε “πίσω”. Γιατί τα προηγούμενα δύο χρόνια είχαμε πολλές βροχές. Αλλά γενικά είμαστε καλά. Ακόμα όμως ο χειμώνας είναι μπροστά. Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι πέρυσι και πρόπερσι ο Νοέμβριος ήταν καταστροφικός από άποψη πλημμυρικών φαινομένων, οπότε είχαν γεμίσει από πολύ νωρίς τα φράγματά μας στο νησί».

Σήμερα το φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο έχει γεμίσει με νερό περίπου στο 90% της χωρητικότητάς του. Αυτό όμως έχει σχέση με τις πολύ μεγάλες εισροές νερών που χαρακτηρίζουν το εν λόγω φράγμα. Το φράγμα του Αποσελέμη στο Ηράκλειο βρίσκεται στα 14,5 εκατομμύρια κυβικά νερού, από συνολικά 25 εκατομμύρια κυβικά που είναι η χωρητικότητά του, σε ποσοστό δηλαδή περίπου 55%. Ενώ υπάρχει και η λιμνοδεξαμενή στο Οροπέδιο Λασιθίου, που έχει μέχρι στιγμής φτάσει στο 85%.

«Είναι ακόμα νωρίς όμως για να βγάλουμε συμπεράσματα ως προς τα αποθέματα που θα έχουμε το 2023. Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα μας φέρει ο Δεκέμβριος. Τα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ απότομα. Δεν είναι ομαλά πλέον. Άρα μπορεί μέσα στον Δεκέμβριο να έχουμε πάλι τέτοια φαινόμενα που να γεμίσουν τα φράγματα», κατέληξε ο Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Κοντά στο 100% η Ιεράπετρα

Χάρη στις βροχές της 15ης Οκτωβρίου, σήμερα το φράγμα Μπραμιανών στην Ιεράπετρα έχει φτάσει τα 14 εκατομμύρια κυβικά νερού, από τα περίπου 15 εκατομμύρια κυβικά νερού που είναι η χωρητικότητά του.

Τα στοιχεία αυτά δίνει ο αρμόδιος ΤΟΕΒ, τονίζοντας ότι, παρά τις τεράστιες ανάγκες των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Ιεράπετρας και την έλλειψη βροχών από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, την κατάσταση κυριολεκτικά την έσωσε το γεγονός ότι είχαν εμπλουτιστεί οι αυτοσχέδιες λιμνοδεξαμενές, που διατηρούν στις μονάδες τους οι παραγωγοί, κάνοντας σημαντική οικονομία στο νερό του φράγματος.

Έτσι, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το φράγμα θα γεμίσει άνετα και θα καλυφθεί στο 100% της χωρητικότητάς του.

Στη Μεσαρά

Στη Μεσαρά, πολύ καλά είναι στα στοιχεία και για το φράγμα της Φανερωμένης. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ στο Τυμπάκι, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, είπε στη “Νέα Κρήτη” ότι «πέρυσι, λόγω των χιονιών, ο ποταμός έφερνε νερό και το καλοκαίρι στο φράγμα. Αυτό δημιούργησε πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την πλήρωση του φράγματος. Και παρότι η χρονιά ήταν πολύ απαιτητική στην κατανάλωση, αφού ποτίζαμε μέχρι και τώρα τις τελευταίες μέρες, το φράγμα “άντεξε”. Και έχει αποθεματικό 6,5 εκατομμύρια κυβικά νερού, με συνολική χωρητικότητας τα 18 εκατομμύρια κυβικά. Το φράγμα σήμερα το κλείσαμε για να μαζέψει νερό. Γιατί δεν ξέρουμε τι θα έχουμε την επόμενη χρονιά και καλό είναι να ξεκινάμε το φράγμα από καλά επίπεδα. Άλλωστε, ήδη έχει τελειώσει η ποτιστική περίοδος και για τις ελιές».

Στο φράγμα Ινίου-Μαχαιράς

Ανοιχτό παραμένει και το φράγμα Ινίου-Μαχαιράς. Βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιομέτρων νότια του Ηρακλείου και ανάμεσα στους οικισμούς Ίνι και Μαχαιρά του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Με χωρητικότητα που αγγίζει τα 1.750.000 κυβικά, σήμερα είναι σχεδόν άδειο, αλλά γεμίζει εύκολα από ρέματα της περιοχής και αναμένεται σύντομα ο εμπλουτισμός του από τις βροχές που περιμένουμε.

Όλοι πάντως που μίλησαν στη “Νέα Κρήτη” ξεκαθάρισαν ότι φέτος ο χειμώνας δεν έχει ακόμα δείξει τις... διαθέσεις του, ενώ ο φετινός Νοέμβριος δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους Νοέμβρηδες στην Κρήτη, που μας έφερναν υψηλά επίπεδα βροχής και γέμιζαν τα φράγματα πάρα πολύ νωρίς. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, και τις χιονοπτώσεις που είχαμε τόσο το 2020 όσο και το 2021. Ωστόσο, ήδη είμαστε σε καλό δρόμο για να ξαναδούμε να γεμίζουν τα φράγματα και οι λιμνοδεξαμενές.

Γεμίζουν οι ταμιευτήρες

Ποταμών Αμαρίου 90%

Μπραμιανών    93,3%

Οροπεδίου         85%

Αποσελέμη         55%

Φανερωμένης   35%

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
neakriti.gr  29 November, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ