Γεγονός η “απελευθέρωση” του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής Κρήτης!

  03 January, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Γεγονός η “απελευθέρωση” του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής Κρήτης!

Μια οικονομική "ομηρεία" που κρατά περισσότερο από 6 χρόνια τερματίζεται για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η περίφημη δέσμευση του ΑΦΜ για οικονομική εκκρεμότητα της Αρχιεπισκοπής προς το Δήμο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της πληρωμής της εισφοράς σε χρήμα από την εφαρμογής του σχεδίου πόλης, αποτελεί παρελθόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου αιτήθηκε στην εκπνοή του 2022 την άρση της δέσμευσης και αφού είχε προηγηθεί η εισήγηση της Πολεοδομίας για διαγραφή του σχετικού καταλόγου, προκειμένου να υποβληθεί εκ νέου βεβαίωση με επαναπροσδιορισμό του ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΦΜ της ΙΑΚ δεσμεύτηκε από το 2016 για δύο βεβαιωτικούς καταλόγους που διαβίβασε η Διεύθυνση Πολεοδομίας στη Διεύθυνση Οικονομικών. Οι κατάλογοι αφορούσαν την εισφορά σε χρήμα και την μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα για το οικόπεδο της Αγίας Σκέπης.

Από εκεί ξεκίνησε μια δικαστική διαδικασία, απόρροια της οποίας ήταν η "οικονομική ομηρεία" της Αρχιεπισκοπής, που δεν μπορούσε να λάβει φορολογική ενημερότητα.

Ειδικότερα για τον 1ο κατάλογο, το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να διαγραφεί, ωστόσο η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου άσκησε έφεση, η οποία ακόμα δεν έχει τελεσιδικήσει. Έτσι και στην Οικονομική Υπηρεσία απαντούσαν ότι δεν μπορεί να γίνει άρση αφού υπάρχει εκκρεμοδικία.

Για τον 2ο κατάλογο, το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε λάθος υπολογισμός του ποσού, που όμως η Πολεοδομία ισχυριζόταν ότι δεν είναι έτσι. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου θα μπορούσε να ανακληθεί η Πράξη και να επανεκδοθεί ο κατάλογος της εισφοράς σε χρήμα.

Με πρόσφατη εισήγηση της Πολεοδομίας ζητήθηκε η διαγραφή του καταλόγου προκειμένου να υποβληθεί εκ νέου βεβαίωση με επαναπροσδιορισμό του ποσού.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο νέος κατάλογος από την Πολεοδομία κοινοποιήθηκε με επίδοση στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες.

Με αυτά τα δεδομένα και αφού διαπιστώθηκε ότι παρά την εκκρεμοδικία η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου έπρεπε να εκτελεστεί, την περασμένη Παρασκευή η Οικονομική Υπηρεσία ζήτησε την άρση του ΑΦΜ.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχει εμπλοκή και με δύο καταλόγους του 2017 που αφορούν οικόπεδο της Αρχιεπισκοπής, εντός του οποίου υπάρχει ο Ιερός Ναός του Αγ. Ευγενίου. Για αυτή την περίπτωση υπάρχει μια διχογνωμία περί της κοινωφέλειας ή όχι της Εκκλησίας.

Μετά από την πρόσφατη αίτηση της ΙΑΚ η Πολεοδομία επικοινώνησε με Κρατικές υπηρεσίες και αιτήθηκε ότι υπήρξε λάθος και έτσι έστειλε νέα εισήγηση για διαγραφή του ποσού και επαναπροσδιορισμό νέου μετά την τροποποίηση σχεδίου πόλεως και διόρθωση της πράξης εφαρμογής.

 

  03 January, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα