«Φωτιά» στις Γραμμές Ψυχολογικής Στήριξης στην Κρήτη

voucherergasia.gr  04 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
«Φωτιά» στις Γραμμές Ψυχολογικής Στήριξης στην Κρήτη

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικών Δομών και το Κέντρο Κοινότητας, θέτουν σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει στην ψυχική υγεία των πολιτών η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τον αναγκαίο, για την δημόσια υγεία, εγκλεισμό στο σπίτι.

Και αυτή δεν είναι η μοναδική γραμμή υποστήριξης που λειτουργεί στην Κρήτη, καθώς και άλλοι Δήμοι έχουν ξεκινήσει αυτή την Υπηρεσία, όπως ακριβώς ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γραμμές υποστήριξης που πραγματικά αποτελούν στήριγμα για πολλούς χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι εν μέσω καραντίνας, έχουν ανάγκη από μια συμβουλή, μια παραίνεση, για να αντέξουν και να μην καταρρεύσουν ψυχολογικά.

Οι γραμμές και στην Κρήτη έχουν «πάρει φωτιά», με τα στελέχη της Υπηρεσίας να βοηθούν ενεργά και ουσιαστικά, αποτρέποντας πολλούς από την… κατάθλιψη. Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετά από μια συνομιλία με κάποιον εκ των ψυχολόγων της Γραμμής Στήριξης να ηρεμούν και να καλμάρουν.

Το μεγαλύτερο γνωστό δείγμα, που μας δείχνει τη σπουδαιότητα των Γραμμών Υποστήριξης είναι αυτό της Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα (20-27 Μαρτίου), έγιναν 6.498 βιντεοκλήσεις, σε ποσοστό 29,83% από άτομα ηλικίας 35-44 ετών και 26,82% από ηλικίας 18 έως 34 ετών. Το 72,3% ήταν από γυναίκες ενώ το 27,7% από άντρες.
Επίσης, 16.778 άτομα αναζήτησαν πληροφορίες στην πλατφόρμα, εκ των οποίων το 56% ήταν από Αθήνα, το 11% από τη Θεσσαλονίκη και 2% από τον Πειραιά.

Η πλειονότητα των περιστατικών αφορούσε το άγχος για την εξέλιξη της κατάστασης, προβλήματα διαχείρισης των παιδιών στο σπίτι, θέματα συνταγογράφησης και αρκετά αφορούσαν ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Υπήρξαν και επεισόδια ψυχικών διαταραχών που απαιτούσαν νοσηλεία και παραπέμφθηκαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Κάποια μπήκαν σε τακτική παρακολούθηση είτε στα ιατρεία-γραφεία, είτε διαδικτυακά μέσω της Melapus. Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, σχολιάζοντας το ισχυρό ψυχολογικό αποτύπωμα που διαμορφώθηκε με αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, σημείωσε ότι «πολύς κόσμος έχει την ανάγκη υποστήριξης από ειδικό. Ωστόσο, κανένας δεν είναι μόνος του. Είμαστε δίπλα τους και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να αναχαιτίσουμε την επιδημία, διατηρώντας τη σωματική και τη ψυχική μας υγεία».

 

voucherergasia.gr  04 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ