Η φυτική διατροφή είναι γνωστό ότι μας ωφελεί ποικιλοτρόπως.
Τώρα, νέα επιστημονική βιβλιογραφική ανασκόπηση αποκαλύπτει ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως τα αυξημένα λιπίδια, το σάκχαρο στο αίμα, το σωματικό βάρος, ο ΔΜΣ αλλά και οι φλεγμονές.
Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, επισημαίνουν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια χορτοφαγική δίαιτα διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο στεφαναίας νόσου, καρκίνου του γαστρεντερικού και του προστάτη ενώ λιγότερες ήταν και οι πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Τι δείχνουν παραπάνω από 20 χρόνια έρευνας
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν επισημάνει στο παρελθόν ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που είναι πλούσιες σε κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και αλάτι συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να υποδηλώνει ότι μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, να μειώνει δηλαδή τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.
Για να διαπιστώσουν εάν αυτή η υπόθεση ίσχυε, οι ερευνητές μελέτησαν συνολικά 48 έρευνες, που δημοσιεύθηκαν σε διάστημα 23 ετών.
Όταν ανέλυσαν τα δεδομένα των δύο δεκαετιών, διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση μεταξύ χορτοφαγικής και vegan διατροφής και μειωμένων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου ήταν αρκετά ισχυρή.
Η ερευνητική ομάδα παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, όπως παραλλαγές στην ακριβή δίαιτα που ακολουθήθηκε.
Να στραφούμε στην φυτική διατροφή;
Ενώ η μελέτη εξέτασε τις χορτοφαγικές και vegan δίαιτες, οι ερευνητές συμβουλεύουν ότι ίσως είναι καλύτερο, ειδικά στην αρχή, να ακολουθήσετε μια πιο ευέλικτη δίαιτα, αυξάνοντας τις φυτικές τροφές.
Αφού λάβετε την έγκριση του γιατρού σας και σας ταιριάζει, μπορείτε να δοκιμάσετε να ακολουθήσετε έναν τύπο φυτικής διατροφής.
Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι οι vegan και οι χορτοφαγικές διατροφές είναι συχνά ανεπαρκείς σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνη B12, βιταμίνη D και ιώδιο. Όλα αυτά είναι πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την βέλτιστη υγεία.
Μια ευέλικτη δίαιτα – η οποία επικεντρώνεται στην κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών ενώ περιστασιακά μπορείτε να καταναλώνετε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης – σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.
Εξίσου σημαντικό είναι να ακολουθείτε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα διατροφικό πλάνο πλούσιο σε φρέσκες τροφές, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, φακές, λαχανικά, φρούτα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και ελάχιστα επεξεργασμένες ζωικές πρωτεΐνες.
Έτσι θα διασφαλίσετε ότι προσλαμβάνετε άφθονες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά ενώ παράλληλα αποφεύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα, που μπορεί δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Δείτε επίσης
- Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς
- Υγεία: Αυτή η εκδοχή της μεσογειακής διατροφής υπόσχεται «θαύματα»
- Εντυπωσιακό: Δεν έχει μνήμη μόνο ο εγκέφαλος αλλά και το σώμα - Τι έδειξε μελέτη
- 8 βότανα που ρίχνουν τη χοληστερίνη
- Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων για την 7η ΥΠΕ Κρήτης