Φθινοπωρινό κέικ: 4+1 μυστικά που θα το απογειώσουν

  21 November, 2022 ΑΡΘΡΑ
Φθινοπωρινό κέικ: 4+1 μυστικά που θα το απογειώσουν

Ποιος δεν λατρεύει τα κέικ; Μικροί και μεγάλοι τρελαίνονται για αυτά. Είναι ένα γλυκό για όλες τις ώρες, για το καθημερινό αλλά και για το γιορτινό τραπέζι.

Η εκτέλεση της συνταγής ωστόσο, χρειάζεται λίγη προσοχή. Ενώ μπορεί να έχετε τις καλύτερες προθέσεις, όρεξη αλλά και εμπειρία, το αποτέλεσμα μπορεί τελικά να σας απογοητεύσει.

Από το ενδεχόμενο να κολλήσει στο ταψί μέχρι να ανοίξετε το φούρνο και να διαπιστώσετε ότι έχει στεγνώσει εντελώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά, καθώς το ψήσιμο αλλά και η διακόσμηση ενός σπιτικού κέικ μπορεί πραγματικά να είναι μια δύσκολη διαδικασία.

Ωστόσο, αυτά δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν αλλά να σας εμπνεύσουν, καθώς υπάρχουν τρόποι και μυστικά που αν μάθετε θα μπορείτε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να φτιάξετε το καλύτερο γλυκό.

Είτε λοιπόν, θέλετε να ανανεώσετε τις δεξιότητές σας είτε είστε αρχάριος στην κουζίνα, αυτά είναι μερικά από τα πιο αποτελεσματικά μυστικά που μοιράζονται οι επαγγελματίες pastry chef.

Παγώστε το κέικ πριν να το διακοσμήσετε

Το ψήσιμο ενός κέικ μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, φροντίζοντας να έχετε τα κατάλληλα υλικά, το μείγμα να έχει ανακατευτεί αρκετά, να ψηθεί για το τέλειο χρονικό διάστημα και να κρυώσει σωστά, αλλά και η διακόσμησή του δεν είναι λιγότερο δύσκολη.

Θα πρέπει να σιγουρευτείτε όχι μόνο ότι ταιριάζει με το κέικ σας αλλά θα πρέπει να δώσετε και μια καλλιτεχνική πινελιά, έτσι ώστε το κέικ να φαίνεται και αισθητικά καλό. Ένα από τα χειρότερα λάθη που πρέπει να αποφύγετε, είναι να βάλετε το γλάσο και άλλα διακοσμητικά στοιχεία όταν είναι ακόμα ζεστό. Για αυτό οι ειδικοί προτείνουν πρώτα να το καταψύξετε και στην συνέχεια να το διακοσμήσετε.

Στο ταψί πάντα βάζετε λαδόκολλα

Μην βασίζεστε στο βούτυρο ή στο μαγειρικό σπρέι για να βοηθήσετε το κέικ σας να βγει από το ταψί. Απλώς χρησιμοποιήστε λαδόκολλα, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταφέρετε να το βγάλετε ανέπαφο. Αν και μερικές φορές είναι δύσκολο να κόψετε λαδόκολλα για να χωράει τέλεια στο τηγάνι, το αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο.

Βρείτε τα ζεστά σημεία στο φούρνο σας

Ναι, οι επαγγελματίες αρτοποιοί έχουν περισσότερη εκπαίδευση, κατάρτιση και εμπειρία στο ψήσιμο όμορφων κέικ αλλά χρησιμοποιούν επίσης και εργαλεία επαγγελματικών προδιαγραφών. Ενώ εσείς δεν έχετε (και ούτε χρειάζεστε) έναν επαγγελματικό φούρνο, θα πρέπει να βρείτε τα πιο ζεστά σημεία του φούρνου σας.

Για να τα καταφέρετε απλώστε σε όλο το ταψί, φέτες ψωμιού, την μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήνετε κενά. Στη συνέχεια ανάψτε τον φούρνο σας και το φως του. Προσέξτε πού αρχίζει να ροδίζει πρώτα το ψωμί, αυτά είναι τα ζεστά σημεία. Οι φέτες ψωμιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν συνοδευτικό στο γεύμα σας ή σε ένα cheese platter.

Αντιστρέψτε το… ανακάτεμα

Συνήθως, αναμειγνύουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αναμειχθεί καλά για να σχηματιστεί η βάση, στην οποία θα προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. Για να φτιάξετε ένα καλύτερο κέικ θα πρέπει να αντιστρέψετε αυτό το βήμα.

Δοκιμάστε να ανακατέψετε το βούτυρο με αλεύρι, καθώς αυτό το βήμα διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη γλουτένης διατηρείται στο ελάχιστο, κάτι που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την υφή του ψωμιού στο κέικ σας.

Μην ξεχνάτε το mise en place

Πρέπει να κάνετε ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στο ψήσιμο ή το μαγείρεμα, πριν καν να ξεκινήσετε την διαδικασία. Η μέθοδος «mise en place» περιλαμβάνει την προσεκτική προετοιμασία του φαγητού και την οργάνωση όλων των συστατικών που θα χρειαστείτε εκ των προτέρων.

Αυτό πιο πρακτικά σημαίνει να διαβάσετε την συνταγή πολλές φορές για να μην χάσετε λεπτομέρειες, να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία αλλά και να καθαρίζετε μόλις ολοκληρώνετε.

 

  21 November, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα