Φορολογικές δηλώσεις: Το «ποινολόγιο» της εφορίας – Γιατί δεν αναμένεται νέα παράταση

  29 August, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φορολογικές δηλώσεις: Το «ποινολόγιο» της εφορίας – Γιατί δεν αναμένεται νέα παράταση

Δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2022.  Συγκεκριμένα ερωτηθείς χθες από δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού στα “Παραπολιτικά” ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης αν θα υπάρξει παράταση κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές είπε πως «και εκεί οι άνθρωποι είχαν υποβάλει τις δηλώσεις, σχεδόν το 90% είχε υποβάλει ήδη στο τέλος Ιουλίου».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα παράτασης και αν δεν κλείσει αυτή η ιστορία θα έχουμε καθυστέρηση στο market pass και σε όλα τα υπόλοιπα διότι το ένα συνδέεται με το άλλο» συμπλήρωσε. Από την παραπάνω δήλωση του υπουργού προκύπτει πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν έως την Πέμπτη, 31 Αυγούστου  την διπλή δόση φόρου εισοδήματος ( Ιουλίου-Αυγούστου) όσοι υπέβαλαν την φορολογική τους δήλωση μέχρι τον περασμένο μήνα.

Φόρος εισοδήματος: Πώς μπορεί να εξοφληθεί

Τη  δυνατότητα  να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες  από 8 δόσεις  δίνει το υπουργείο Οικονομικών  στους φορολογούμενους που έχει προκύψει  χρεωστικό  εκκαθαριστικό.  Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οφειλέτες του Δημοσίου μπορούν να κάνουν χρήση  της πάγιας ρύθμισης  του υπουργείου Οικονομικών  ενώ όσοι τον πληρώσουν εφάπαξ  θα έχουν και έκπτωση.

Αναλυτικά, ο φόρος εισοδήματος μπορεί  να καταβληθεί φέτος ως εξής:

Σε 8 δόσεις: Οι πολίτες που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση τον Ιούλιο θα πρέπει μέχρι τις 31 Αυγούστου να καταβάλλουν τη διπλή δόση.
Μέσω της πάγιας ρύθμισης σε έως 24 δόσεις: Οι δόσεις αυτές είναι έντοκες και το επιτόκιο φτάνει στο 4,5%  για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6%  για τις 24 δόσεις. Υπενθυμίζεται δε πως δεν χρειάζεται  να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη  καμία δόση της οφειλής  του εκκαθαριστικού για την ένταξη στη ρύθμιση

Αξιοσημείωτο είναι δε πως τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ  δείχνουν πως  μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 6,2  εκατ. φορολογικές δηλώσεις στο taxisnet από 6,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που είναι ο αριθμός στο σύνολο τους.  Από τον αριθμό αυτό των δηλώσεων,  σχεδόν 4 εκατ.είναι μηδενικές ή  με επιστροφή φόρου .

Τα πρόστιμα

Επίσης επισημαίνεται πως εάν οι υπόλοιποι 300.000 πολίτες δεν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου, στις 3 μμ , τότε εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσει και ο καταλογισμός των προστίμων εφόσον ο επιπλέον φόρος που προκύπτει είναι άνω των 100 ευρώ. 

Αναλυτικά, τα ποσά προστίμων που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι  που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου διαμορφώνονται ως εξής:

Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Ωστόσο δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ .

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  29 August, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα