Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή τους

  04 September, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή τους

Λίγες ώρες απέμειναν για να λήξει και η τελευταία προθεσμία που δόθηκε για τις φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου το χρονικό περιθώριο που έχουν νομικά και φυσικά πρόσωπα –τα οποία ενδεχομένως αντιμετώπισαν πρόβλημα στην υποβολή δηλώσεων λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος- για να κάνουν τις δηλώσεις τους. Όσοι δεν προλάβουν ούτε τώρα απειλούνται με πρόστιμα. Όσοι πάντως δεν τις έκαναν τα προηγούμενα χρόνια πιάστηκαν στην «φάκα» της Εφορίας.

Καλούνται μάλιστα, να καταβάλουν στις φορολογικές Αρχές σήμερα αναδρομικά υπέρογκα ποσά που αντιστοιχούν σε φόρους εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, κ.α.

Ποια είναι τα πρόστιμα

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής, σύμφωνα με την  ισχύουσα νομοθεσία:

Επιβάλλεται πρόστιμο από 100 έως και 500 ευρώ εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ. Αναλυτικά τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:
100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Ωστόσο δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ.

2.Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Στη «φάκα» των Εφοριακών όσοι «ξέχασαν» να κάνουν δήλωση

Στη «φάκα», ωστόσο, των εκτεταμένων διασταυρώσεων της Εφορίας πιάστηκαν χιλιάδες πολίτες που τώρα καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά τεράστια ποσά που αντιστοιχούν σε φόρους εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Πρόκειται για… «ξεχασιάρηδες» που αμέλησαν να υποβάλλουν δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία παραγραφής εντοπίστηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι ήδη έλαβαν τα σχετικά «ραβασάκια» για δηλώσεις φόρου εισοδήματος που δεν υπέβαλλαν το 2017, αλλά και τα επόμενα χρόνια: Τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα εντοπίστηκαν από εκτεταμένες διασταυρώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθώς, από το 2017 και μετά παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος, δεν την υπέβαλαν.
Η επιλογή του έτους 2017 έγινε επειδή το συγκεκριμένο φορολογικό έτος παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Στις περιπτώσεις αυτές η Φορολογική Διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου, λόγω μη υποβολής δήλωσης του φορολογούμενου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.

Αυξημένος φέτος ο αριθμός των δηλώσεων

Να σημειωθεί πάντως ότι φέτος παρατηρήθηκε αύξηση στον συνολικό αριθμό των δηλώσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα από τους Έλληνες φορολογούμενους έως και την 31η Αυγούστου συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, έως και τις 31 Αυγούστου 2023  υποβλήθηκαν 6.481.302 αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, έναντι 6.399.973 πέρυσι, στην εκπνοή της προθεσμίας των εμπρόθεσμων δηλώσεων (30/08/2022), στοιχείο που επιβεβαιώνει την ευρύτερη θετική τάση προς φορολογική συμμόρφωση. Επίσης έχουν υποβληθεί 322.169 αρχικές δηλώσεις νομικών προσώπων, έναντι 284.165 δηλώσεων, στην εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των εμπρόθεσμων δηλώσεων (30/8/2022).

Την ψηφιακή εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ειδικά για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος επισκέφθηκαν 6.885.595 φορολογούμενοι.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  04 September, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα