Φορολογικές δηλώσεις: «Βροχή» τα αιτήματα για παράταση

  21 July, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φορολογικές δηλώσεις: «Βροχή» τα αιτήματα για παράταση

«Βροχή» πέφτουν τα αιτήματα για παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν να μετατεθεί η ημερομηνία για το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς βάσει των στοιχείων δεν έχουν κατατεθεί ακόμα 1,5 εκατ. δηλώσεις.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά με αποτέλεσμα οι φοροτεχνικοί να επισημαίνουν ότι δεν προλαβαίνουν ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έως το τέλος Ιουλίου.

Όπως ανέφερε χθες το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ), «σε 10 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των Ε3 των τελευταίων ημερών πριν από την εκπνοή της προθεσμίας είναι δύσκολες και με σωρεία προβλημάτων. Τα Clawback (επιστροφές χρηματικών ποσών από φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο) Β’ εξαμήνου του 2022 αναρτήθηκαν στις 6/7/2023.

Η μισθοδοσία της 4ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) αναρτήθηκε στις 30/6/2023. Ο κωδικός 013 στο Ε3 ενημερώνεται αυτόματα από τις 6/7/2023 και έχει ενεργοποιηθεί η αφαίρεση του τέλους επιτηδεύματος από το έντυπο Ν από τις 17/7/2023. Το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται σωστά στους αγρότες που έχουν και ΚΑΔ πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

Προστίθεται σε όλα τα παραπάνω και η υποβολή ΦΠΑ Β’ τριμήνου 2023 για τα απλογραφικά και του μήνα Ιουνίου 2023 για τα διπλογραφικά. Η συμπλήρωση του εντύπου Ν για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 άνοιξε στις 20 Μαΐου 2023. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμα υποβληθεί περίπου 1.500.000 φορολογικές δηλώσεις Ε1 φυσικών προσώπων.

Δεδομένου και ότι οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία δικαιούνται υποχρεωτικά, βάσει νόμου, άδεια εν μέσω θέρους, διευκρινίζεται ότι οι λογιστές – φοροτεχνικοί δεν ζητούν παρατάσεις, αλλά οι αυξημένες υποχρεώσεις που τους έχει αναθέσει η πολιτεία, απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την ικανοποίηση του αιτήματός τους για μετάθεση της υποβολής των δηλώσεων».

Το Market Pass

Αν δοθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, αυτομάτως θα καθυστερήσει και η χορήγηση του Market Pass, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί η φετινή φορολογική δήλωση.

Σημειώνεται ότι το Market Pass πήρε παράταση για ακόμη τρεις μήνες, που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρήματα έως και τον Οκτώβριο.

Όπως έγινε γνωστό οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια όπως και το ύψος της ενίσχυσης: από 22 έως 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  21 July, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα