Φορο- ανατροπές… προ των πυλών: Τα δεδομένα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματιες
Ανατροπές φέρνει για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν εντός του 2023: Ακόμη και εντός του τρέχοντος μήνα υπολογίζεται πως θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και ενώ ολόκληρη την περίοδο που προηγήθηκε ήταν σε εξέλιξη η μαζική αποστολή στοιχείων από εταιρείες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία προς την ΑΑΔΕ, για να προσυμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις σχεδόν 1 εκατ. πολιτών.
Έτσι, για πρώτη φορά φέτος ένας ευρύς αριθμός μισθωτών και συνταξιούχων δεν θα χρειαστεί καν να συμπληρώσει φορολογική δήλωση. Θα το κάνει για αυτούς η Εφορία. Άλλη μια ανατροπή έχει να κάνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες: Επίσης, για πρώτη φορά θα τους επιβληθεί τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης, καθώς υιοθετείται το τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής για τα ποσά που εισέπραξαν την περασμένη χρονιά.
Η διαδικασία για όσους δουν προσυμπληρωμένο το έντυπο Ε1
Το τρέχον έτος, λοιπόν, όσοι φορολογούμενοι το 2023 είχαν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις και καμιά μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, θα δουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση με βάση βεβαίως τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της ΑΑΔΕ.
Με την είσοδό τους στη μερίδα τους στο Taxis, θα διαπιστώνουν ότι οι κωδικοί των εισοδημάτων (μισθοί, συντάξεις) , περιουσίας ( κατοικίες, Ι.Χ., κλπ) τυχόν δάνεια , δαπάνες μέσω αποδείξεων, τόκοι καταθέσεων και φυσικά τα προσωπικά τους στοιχεία θα είναι ήδη συμπληρωμένα στο Έντυπο Ε1 και θα χρειάζεται απλά να τα ελέγξουν και εφόσον συμφωνούν με ένα … κλικ να την υποβάλουν. Άμεσα η δήλωση θα εκκαθαρίζεται και θα βεβαιώνεται τυχόν φόρος.
Στην περίπτωση, που κάποιος πολίτης δεν θελήσει να επιλέξει την υποβολή της δήλωσης ως έχει ή το αμελήσει ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν γίνει κάποια κίνηση από τον φορολογούμενο και δεν διαφοροποιηθούν τα στοιχεία τα οποία έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ, τότε με την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το σύστημα θα θεωρεί τη δήλωση υποβληθείσα ως έχει.
Με άλλα λόγια, αυτό το 1 εκατομμύριο μισθωτών και συνταξιούχων θα πρέπει να προσέξει μόνο αν υπάρχουν κάποια στοιχεία στα οποία διαφωνεί και που βεβαίως μπορεί να μεταβάλλει.
Αν συμφωνεί με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τότε η δήλωση υποβάλλεται «αυτόματα» την τελευταία ημέρα της διαδικασίας, εκτός βεβαίως αν ο φορολογούμενος επιλέξει με το πάτημα ενός κουμπιού να την καταθέσει νωρίτερα ακόμη και από την μέρα που θα δει προσυμπληρωμένα τα δεδομένα στην δήλωσή του.
Όσον αφορά στο χρονολόγιο των πληρωμών για εκείνους που θα λάβουν το «ραβασάκι» της εφορίας και τους προκύπτει φόρος, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή: Η εξόφληση του ποσού, το οποίο τους αναλογεί θα γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου έως και την 28 Φεβρουαρίου 2025.
Η εφάπαξ εξόφληση έως το τέλος Ιουλίου θα συνεπάγεται και έκπτωση 3%.
Φορο- ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Φέτος, πάντως, υπάρχει και η … ανατροπή που έχει να κάνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο και ελάχιστο ποσό τα 10.920 ευρώ.
Ο τεκμαρτός φόρος (τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής) μειώνεται ή μηδενίζεται για τις εξής περιπτώσεις:
Απαλλάσσονται οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες, καθώς και οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%
Μειώνεται το τεκμαρτό εισόδημα κατά 50% για τους επαγγελματίες, που:
– παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%,
– ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,
– είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,
– είναι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,
– είναι γονείς πολύτεκνων οικογενειών
Πώς θα εφαρμοστεί ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης
Σχετικές προβλέψεις υπάρχουν και για όσους έχουν και άλλες πηγές εσόδων πέρα από το «μπλοκάκι»: Έτσι, τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.
Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.
Οι εποχικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τους μήνες λειτουργίας εφόσον είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ.
Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης θα μεταβάλλεται.
Ειδικότερα:
Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν θα υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα
Τον τέταρτο χρόνο θα είναι μειωμένο κατά 67%
Τον πέμπτο 33% μειωμένο
Στον έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τα 10.920 ευρώ, για τα έτη 7-9 το τεκμαρτό θα ανέλθει στα 12.012, στα 9-12 στα 13.104 και μετά το 12 έτος στα 14.196 ευρώ.
Η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Δείτε επίσης
- Επίδομα ανεργίας: Υπεγράφη η ΚΥΑ για την πιλοτική εφαρμογή του – 11 ερωτήσεις και απαντήσεις
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Έως τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποχρεωτική εγγραφή
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
Σχετικά άρθρα
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Έως τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποχρεωτική εγγραφή
- Φορολογικές δηλώσεις: Οι 7 αλλαγές που έρχονται το 2025
- Φορολογικές δηλώσεις: Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται από το επόμενο έτος
- Ριζικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις προ των πυλών – Τι πρέπει να προσέξετε
- Φορολογικές δηλώσεις: Πότε αρχίζει η υποβολή τους - Έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή φόρων