Φοκάτσια (focaccia) με κιμά
Υλικά
Για τη focaccia
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. (περίπου) χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 φλ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
150 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή χοιρινό)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
Λίγο φρέσκο θυμάρι
Ανθός αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τη ζύμη
Ξεκινάμε τη ζύμη βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά.
Ανακατεύουμε με κουτάλι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό.
Τα προσθέτουμε στο αλεύρι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά.
Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα.
Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη.
Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη δουλεύουμε λίγο με τα δάχτυλα.
Την τοποθετούμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε τη ζύμη για τη φοκάτσια να ξεκουραστεί κοντά σε ζεστό σημείο και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.
Για τη γέμιση
Όσο ξεκουράζεται η ζύμη, βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και τον ανοίγουμε με τα δάχτυλα να μην είναι κολλημένος αλλά μικρά μικρά κομματάκια.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το θυμάρι, 4 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν όσο φουσκώνει η ζύμη.
Για το στήσιμο
Λαδώνουμε μια λαμαρίνα και ακουμπάμε τη ζύμη.
Σπρώχνοντας με τα δάχτυλα δίνουμε οβάλ σχήμα με λεπτό πάχος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
Στραγγίζουμε τα μαριναρισμένα υλικά και ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Πασπαλίζουμε τη γέμιση πάνω στη λεπτή ζύμη.
Με τα δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα.
Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά.
Ξαναβυθίζουμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά στην επιφάνεια.
Αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και κόβουμε σε κομμάτια.
Αγαπάτε την Ιταλική κουζίνα; Δείτε εδώ περισσότερες φανταστικές συνταγές!
Δείτε επίσης
- Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο γεμιστό κόκορα με τραχανά
- Μήνας πληρωμών ο Ιανουάριος 2025: Όλες οι ημερομηνίες για τις νέες καταβολές
- Kρήτη: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
- Στο 98% η απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
- Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού απαιτείται προσοχή
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων