Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η μακριά μπατονέτα (στυλεός) που περιέχεται στις συσκευασίες των γρήγορων τεστ αντιγόνου (rapid) για ανίχνευση του κοροναϊού πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στη μύτη, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, και όχι στον λαιμό, όπως τελευταία κάνουν μερικοί άνθρωποι.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω Twitter, μετά από αναφορές ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν self test παίρνουν δείγμα από τον λαιμό τους, παρ’ όλο που τα περισσότερα τεστ προορίζονται για λήψη ρινικού δείγματος. Η τάση άρχισε μετά από τη δημοσιοποίηση αρχικών ενδείξεων από μελέτες ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μην ανιχνευθεί από τα γρήγορα τεστ ιδίως στην αρχική φάση της λοίμωξης και ότι το αποτέλεσμα πιθανώς είναι πιο αξιόπιστο εάν το δείγμα ληφθεί από το στόμα και το σάλιο παρά από τη ρινική κοιλότητα.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της FDA στο CNN, τα τεστ Covid-19 πρέπει να χρησιμοποιούνται με βάση της οδηγίες τους. Τόνισε ότι έχουν εγερθεί ανησυχίες μήπως κατά λάθος κάποιος άνθρωπος προξενήσει βλάβη στον εαυτό του εάν πάρει δείγμα από τον λαιμό του και συμβούλευσε η λήψη δειγμάτων από τον λαιμό να γίνεται από ειδικό.
Η δρ Έμιλι Βολκ, πρόεδρος του Κολλεγίου των Αμερικανών Παθολόγων, ανέφερε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να ακολουθεί τις οδηγίες στη συσκευασία του τεστ, όσον αφορά τη λήψη του δείγματος, αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα.
«Εάν νομίζετε ότι είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσετε τον κοροναϊό από τον λαιμό, αυτό δεν το ξέρετε. Το τεστ δεν πρόκειται να «δουλέψει» καλύτερα αν το χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι λένε οι οδηγίες του. Επίσης, ξέρουμε από πολλά δεδομένα στη διάρκεια της πανδημίας ότι η λήψη δείγματος από τη μύτη είναι αρκετά αποτελεσματική, συνεπώς δεν νομίζω ότι πρέπει κάποιος να υποβάλει τον εαυτό του στη λήψη δείγματος από τον λαιμό», σημείωσε και ο δρ Γρέιχαμ Σνάιντερ, ειδικός στην πρόληψη των λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο UPI.
Σε μερικές χώρες τα τεστ που βασίζονται στη λήψη δείγματος από τον λαιμό είναι συχνότερα από ό,τι σε άλλες.
Δείτε επίσης
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;
- Καρδιά: Η απλή αλλαγή που μπορεί να την “θωρακίσει”
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
Σχετικά άρθρα
- Έφτασαν τα διπλά τεστ κορονοϊού και γρίπης στην Ελλάδα - Πώς λειτουργούν
- Χωρίς self test αλλά με μάσκα επιστρέφουν οι μαθητές μετά το Πάσχα
- Self test - Σχολεία: Τι ισχύει από σήμερα για μαθητές και εκπαιδευτικούς
- Self Test: Ξεκινά η διάθεσή τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς
- Με τρία self test μαθητές και εκπαιδευτικοί αυτή την εβδομάδα